Milagro

6x18g

”In my book, I’d written that Agent Scully falls in love but that’s obviously impossible.  Agent Scully is already in love.”

6×18 Milagro
Käsikirjoitus: John Shiban ja Frank Spotnitz
Tarina: Chris Carter
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 18.4.1999
Tag line: The Truth Is Out There

Milagro on kiehtova jakso. Se on samaan aikaan todella creepy ja häiritsevä, mutta myös runollinen ja kaunis. Samaan aikaan Milagro lähestyy paikoitellen kammottavan huonoa fan fictionia. Mitä enemmän tämän Pygmalion-jakson sanomaan syventyy, sen perverssimmältä se vaikuttaa. 

6x18b

Kirjoittaja vuodattaa tekstiin koko sydämensä

Chris Carter on itse valinnut Milagron sarjan parhaimpien jaksojen joukkoon. Ohjaus ja kuvaus ovatkin silmiä hivelevän kauniita. Mutta epäilisin, että kyse on kuitenkin siitä, että Carterille ja muille kirjoittajille tämä on merkityksellinen jakso, koska se kertoo The X-Filesista ehkä enemmän kuin tarkoitus olisi.

6x18k

Suoraan Padgettin kirjasta

Jaksossa John Hawkes esittää Mulderin naapurissa asuvaa erakoitunutta kirjailijaa Philip Padgettia, jonka kirjoittamat hyytävät murhat, joissa uhreilta revitään sydän rinnasta, alkavat tapahtua tosielämässä. Padgett on nähnyt jossain Scullyn ja saanut tästä päähänpinttymän. Hän on jopa muuttanut asumaan Mulderin naapuriin ollakseen lähempänä jumaloimaansa Scullya, ja tehnyt tästä kirjansa päähenkilön.

6x18a

Kirjoittaja työssään

Kirjallisuusanalyysin yksi perusperiaatteista on, että koskaan ei pidä olettaa, että kirjailija kertoo teksteissään omasta elämästään. Mutta Milagro suorastaan huutaa tällaista tulkintaa, ja 1013 tekee kaikkensa sen vahvistamiseksi. Jakson kirjailija kokoaa tarinansa seinälle liimattavien juonikorttien avulla, kuten Carter tai muut The X-Filesin kirjoittajat tekevät. Frank Spotnitz on puolestaan todennut, että shown kirjoittajat samaistuvat Mulderiin ja rakastavat Scullya. Carter on taas useaan kertaan todennut Scullyn olevan täydellinen nainen, fantasia.

6x18e

Aistillista lähikuvaa

On omituista, kuinka tämän yhden kerran Scully muuttuu sarjassa objektiksi, ja Scullyn viehättävyys tunnustetaan. Kamera kiertää Scullyn ympärillä ja keskittyy kuvaamaan liian läheltä huulia, silmiä ja sääriä. Kirjoittaja väittää tuntevansa Scullyn mielen salaisuudet, ja keksii eroottisia fantasioita Scullysta. Jakso on suorastaan tirkistelevä ja häiritsevä.

6x18h

Fantasiaa

Milagro on Morganin&Wongin Never Againin hienostuneempi versio. Taas Scully päätyy vieraan asuntoon istuskelemaan. Mutta Never Againissa Scullylla oli sentään joku motiivi tehdä niin. Milagrossa hänestä on tehty kirjoittajan sätkynukke, joka ei osaa selittää tekojaan. Kirjoittaja on jumala, joka kirjoittaa hahmonsa tekemään mitä haluaa. Kirjoittajan kuvitteleman Scullyn ja todellisen Scullyn välillä on selvä ristiriita: Padgett näkee Scullyn paljon intohimoisempana ja kiinnostuneempana kuin mitä Anderson häntä esittää.

6x18t

Kirjoittajan sätkynykke

Kaunokieliset monologit kaikuvat jakson taustalla. Ei voi mitenkään erehtyä siitä, että Carter on kirjoittanut jakson nolostuttavat monologit. Carter runoilee Scullyn tizianinpunaisista hiuksista ja kauneudesta, kohtalokkaan häikäisevän puoleensavetävästä Scullysta. ”Oman halunsa palpaatio”, ”hän tunsi itsensä kesyttömäksi, villiksi, syylliseksi”, kaikki ne lauseet, jolla Carter Padgettin äänellä kuvailee Scullyn salaisia eroottisia haluja ovat kehnointa mahdollista fan fictionia. Päälle vain leimat PG-13; MSR, S/Other.

6x18d

Kaunis, täydellinen, kohtalokas

Yhtäläisyydet fanficciin ovat kiinnostavia, sillä jakso herättääkin kysymyksen siitä, omistaako kirjoittaja luomansa hahmot. Kun vuonna 1992 Carter loi Mulderin ja Scullyn hahmot, hän tuskin oletti, että vielä vuonna 1999 ja vuosikymmeniä myöhemminkin Mulder ja Scully eläisivät. Mutta toisin kävi, pienestä friikkisarjasta sarjasta tuli hitti ja tehtiin elokuva. Mulderista ja Scullysta tuli popkulttuurin ikoneita, jotka tunnetaan maailman jokaisessa kolkassa, ja heidän kasvonsa on painettu T-paitoihin, mukeihin ja julisteisiin. Carter suunnitteli The X-Filesin kestävän alun perin vain viisi kautta, mutta Milagrossa käydään jo kuudetta kautta. Vancouver vaihtui pinnalliseksi Hollywoodiksi, kauhutarinat komediaksi. David Duchovny kommentoi tätä samaa asia Hollywood A.D.:ssa. Mulder ja Scully ovat kausien aikana väistämättä muuttuneet siitä, mikä oli Carterin alkuperäinen idea. Se idea joutui Hollywoodin ja shippereiden kaappaamaksi.

6x18c

Tarkkailun kohteena

Oli erityisesti yksi asia, jota Carter ei sarjaan halunnut. Hän vannoin aina, että koskaan, ikinä, milloinkaan Mulder ja Scully eivät päätyisi yhteen. ”Scully loves Mulder, and Mulder loves Scully. It’s a wonderful romance. It’s just not a sexual romance. It’s not a physical romance. It is a caring, tender, respectful relationship. It’s an ideal, and I would never want to do anything to threaten it, to change it”, sanoi Carter vielä Fight the Futuren kynnyksellä (Inside The X-Files -dokumentti, 1998). Mutta kiitos David Duchovnyn ja Gillian Andersonin välisen uskomattoman kemian romanssi on aina vain vaikuttanut ajan kysymykseltä. MSR oli vain osaksi käsikirjoitettua. Hyvin usein se oli vain myötäsyntyistä kemiaa Duchovnyn ja Andersonin välillä.

Missä vaiheessa näistä hahmoista tuli yleisön omaisuutta? Entä jos yleisön ja luojan näkemys hahmoista on keskenään erilainen? Miljoonissa fanficeissa amatöörit ovat jo kuvitelleet Mulderin ja Scullyn tekevän sitä kaikilla mahdollisilla tavoilla.

6x18n

Rangaistus

Milagossa vuoroin kirjoittaja tarkkailee Mulderia ja Scullya ja vuoroin Mulder ja Scully tarkkailevat kirjoittajaa. Milagron ajatus on, että hahmot valitsevat kirjoittajansa, ja kirjailija on vain välikappale. Lopussa Padgett tapaa luomansa hahmon, joka kyselee motiivejaan. Padgett myöntää, että hän halusi vain rakastaa Scullya. Mutta teksti alkoikin elää omaa elämäänsä. Kun Scully toimiikin toisin kuin kirjoittaja haluaa, hänen on kuoltava ja sydän on revittävä Scullyn rinnasta. Kaiken kaikkiaan tämä siis on hyvin, hyvin häiritsevä jakso.

6x18m

Suuri paljastus

Milagro on kuin jakso, jossa Carter viimein nostaa kätensä pystyyn ja sanoo sen ääneen: ”Agent Scully is already in love.” Siinä lause, jonka ympärille Milagro on kirjoitettu. Mark Snow heittää repliikin perään niin voimistuvat musiikit, että kuurokin ymmärtää, keneen Scully on oikein rakastunut. Myöhemmin Carter on jopa myöntänyt, että tiettyyn pisteeseen saavuttaessa olisi ollut luonnotonta ja naurettavaa pitää Mulder ja Scully väkisin erillään. Hahmot siis lopulta kirjoittivat itse itsensä, kuten Padgettillekin käy. ATTHS.

Milagro kertoo myös loistavasti, miten koko Salaisten kansioiden perusta on muuttunut: ennen Mulder ja Scully ja heidän suhteensa muovautui juonen mukana, nyt jaksoja muovataan henkilöiden perusteella. Ero aikaisempaan on huima. Ennen Donnie Pfaster tuotiin hienovaraisesti valaisemaan Scullyn abduktiokokemuksen traumoja, nyt joku Philip Padgett tuodaan lausumaan asiat ääneen.

6x18u

Alkuperäinen loppu

Kirjoittaja rakastaa Scullya, mutta joutuu vetäytymään, koska Scully on rakastunut toiseen. Kuinka tässä näin pääsi käymään? Jakson lopuksi Scully päätyy Mulderin syliin, ja alkuperäinen loppu palaa tulessa. Hahmot olivat kirjoittajaa voimakkaampia.


”There can be only one true ending if it has to be perfect.”


X-Fakta: The X-Files synnytti ja synnyttää yhä valtavan määrän fan fictionia. Suurin fanfic -sivustoista oli The Gossamer Project, joka oli internetin suurin fanfic-sivusto kunnes Harry Potter -tarinoiden fanfic -sivusto syrjäytti sen 2000-luvulla. Toinen suosittu fanfic-sivusto Ephemeral sisältää vuonna 2015 yli 15 miljoonaa fanfic-tarinaa The X-Filesista, ja lisää syntyy koko ajan. Suurin osa tarinoista on tietysti tyyppiä MSR.