The Unnatural

6x20m

”Trust the tale, Agent MacGyver, not the teller. That which fascinates us is by definition true.”

6×20 The Unnatural
Käsikirjoitus: David Duchovny
Ohjaus: David Duchovny
Ensiesitys: 25.4.1999
Tag line: In the Big Inning

”Love! Is that all you men can think about?”, kysyttiin aikoinaan Jose Chung’s From Outer Spacessa. Samaa voisi kysyä kaikilta niiltä miehiltä, jotka osallistuivat The X-Filesin kuudennen kauden kirjoittamiseen. Edellinen jakso Milagro esitti oman, perverssin näkemyksen rakkaudesta. The Unnaturalissa on David Duchovnyn vuoro esittää oma versionsa.

6x20e

Kumipää mailan kanssa

David Duchovny on useasti todennut, että hänen lempikohtauksensa koko sarjassa on The Post-Modern Prometheuksen loppu, jossa Mulder pyytää Scullyn tanssiin. Sen perusteella ei ole yllätys, millaiseksi Duchovnyn ensiohjaus ja ensikäsikirjoitus muodostuu. Tarina, tai paremminkin satu, kertoo 1940-luvulla eläneestä avaruusolennosta, joka rakasti niin paljon baseballia, että se muutti hänet todelliseksi ihmiseksi Pinokkion tyyliin. Eikä myöskään ihme, että jakso päättyy sellaiseen Mulderin ja Scullyn lääpintäkohtaukseen, että sitä jäi aikoinaan katselemaan suu auki.

Duchovny on halunnut tuoda takaisin Mulderille aikoinaan salaliitosta kertoilleen agentti Arthur Dalesin. Darren McGavin sai kuitenkin sairaskohtauksen kesken kuvausten, ja M. Emmet Walsh korvasi McGavinin lennossa. Käsikirjoitusta muokattiin sen verran, että Walsh esittääkin Dalesin samannimistä veljeä. Se kuulostaa paniikkiratkaisulta, sillä roolin esittäjän vaihtuminen ei ole TV-sarjoissa mitenkään tavatonta. Kohtaukset, jotka McGavin ehti kuvata jaksoon, on julkaistu DVD:lla, ja hänen näkemyksensä Dalesista on paljon ärtyneempi kuin Walshin.

6x20a

Muukalainen

Melkein ex-X-File -mies Arthur Dales on pantu laukomaan vanhan viisaan miehen äänellä opetuksia kuten ”maybe you’d better start paying a little less attention to the heart of the mystery and a little more attention to the mystery of the heart”. Niin, ilmeisen rakastunut ja esikoisensa syntymää odottava Duchovnyhan se siellä kirjoittelee valaistuneena ja Mulderin loppumattomaan totuuden etsintään kyllästyneenä.

6x20f

Elämänviisauksia

Duchovnylla on tunnetusti ollut viha-rakkaussuhde Mulderin hahmoon ja The X-Filesiin. Hän on muun muassa kutsunut Mulderia historian huonoimmaksi FBI-agentiksi. Usein kyse on tosin Duchovnyn kuivasta huumorista, jonka lehdistö tulkitsee väärin. The Unnaturalissa Duchovny on Mulderille suorastaan armollinen.

6x20g

Colony televisiossa

Duchovny kirjoittaa ihan nokkelasti ja älykkäästi, eikä ohjauksessa ole moitittavaa, mutta jakso, jossa ei ole paljon Mulderia ja Scullya on aina vaaravyöhykkeellä. Jakso alkaa elää vasta kohdissa, joissa Mulder ja Scully tai edes toinen heistä on paikalla. Duchovny näyttää nämä kummatkin humaanimpana kuin koskaan aikaisemmin. Ei ole vaikea uskoa, etteikö agenttien vakavien ilmeiden takaa paljastuisi joskus onnellisiakin hetkiä.

6x20s

Mailan käsittelyä

The Unnatural on positiivinen ja sydäntä lämmittävä. Rakkaus voi muuttaa ihmisen ja se on avain elämään. The Unnatural on suoranainen Milagron antiteesi. Mutta sanojen positiivinen ja sydäntälämmittävä ei tulisi kuvata The X-Files –jaksoa niin usein kuin tällä kaudella on tapahtunut. The Unnatural on kulminoituma tälle rakkauskaudelle, jonka aikana Mulder ja Scully kohtaavat tunteensa ja päätyvät lopuksi tähtitaivaan alle baseball-kentälle toistensa syleilyyn.

P.S. Pitkä miinus typerästä tag linesta.


Mulder: All right, what you may find is you concentrate on hitting that little ball… The rest of the world just fades away – all your everyday, nagging concerns. The ticking of your biological clock. How you probably couldn’t afford that nice, new suede coat on a G-Woman’s salary. How you threw away a promising career in medicine… to hunt aliens with a crackpot, albeit brilliant, partner. Getting into the heart of a global conspiracy. Your obscenely overdue triple-X bill. Oh, I… I’m sorry, Scully. Those last two problems are mine, not yours.
Scully: Shut up, Mulder. I’m playing baseball. 


X-Fakta: The Unnaturalissa esiintyy Pineyn roolissa David Duchovnyn veli Daniel Ducovny (ilman mykkää H:ta). Sarjassa on vilahdellut myös muita tekijöiden sukulaisia. David Duchovnyn vaimo Téa Leoni nähdään Hollywood A.D.:ssa, tytär West Duchovny My Struggle IV:ssa ja Duchovnyn isän väitetään vilahtavan pilottijaksossa. Gillian Andersonin pikkusisko Zoey esittää Scullya nuorempana Christmas Carolissa. Scullyn äitiä esittävä Sheila Larken on tuottaja-ohjaaja R.W. Goodwinin vaimo. Gillian Andersonin stand-in ja Skinnerin sihteeriä esittävä Arlene Warren meni sarjan aikana naimisiin Mitch Pileggin kanssa. John Shibanin poika Jerry esiintyy Williamina Existencessa. Frohikea esittävän Tom Braidwoodin tytär Kate vilahtaa The Pine Bluff Variantissa elokuvateatterin työntekijänä. Vince Gilliganin Patrick-veli vilahtaa puolestaan Millenniumissa apulaissheriffinä. Gillian Andersonin pojat Oscar ja Felix nähdään jaksossa This.