Biogenesis

6x22r

”But for all our knowledge, what no one can say for certain, is what or who ignited that original spark. Is there a plan, a purpose or a reason to our existence? Will we pass, as those before us, into oblivion, into the sixth extinction that scientists warn is already in progress? Or will the mystery be revealed through a sign, a symbol, a revelation?”

6×22 Biogenesis
Käsikirjoitus: Chris Carter ja Frank Spotnitz
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 16.5.1999
Tag line: The Truth Is Out There

Two Fathers / One Son -jaksojen oli tarkoitus kuopata Salaisten kansioiden solmuinen mytologia. Mulder sai jaksoissa harvinaisen voiton ja paljasti salaliiton.

Biogenesiksen alussa Scully kysyy, mitä Mulder enää haluaa saavuttaa. ”Löytää siskoni”, Mulder vastaa. Kyseinen hetki on koko jakson vilpittömin. Matka tähän pisteeseen oli koukeroinen ja täynnä lukemattomia sivujuonteita, mutta pohjimmiltaan Mulderille siinä oli aina kyse Samanthan löytämisestä.

6x22a

Ovela kettu

Tämä tarina ei kuitenkaan tuo vastausta Mulderin siskon katoamiseen. Sen sijaan Biogenesis kokoaa vanhoista aineksista uuden mytologian. Jo teaserista näkee, mihin mittasuhteisiin sarja on kasvanut.

6x22c

Maaginen paperinpala

Kuudennen kauden loppuun mennessä The X-Files on kolunnut läpi avaruusolennot, salaliitot, hybridit ja maailmanvalloituksen. Käsikirjoittajien mielestä X-Filesta #X-40253 ei ole ollut kyse enää pitkiin aikoihin. Koska mytologian on kasvettava yhä suuremmaksi ja suuremmaksi, Afrikasta löytynyt navajokirjoitusta sisältävä esine johdattaa Mulderin ja Scullyn pohtimaan koko olemassaolon tarkoitusta ja elämän syntyä.

6x22p

They’re watching

Enää ei myöskään kinastella siitä, onko avaruusolentoja vai ei. Sen sijaan kysytään, miten avaruusolennot vaikuttavat ihmisten käsitykseen itsestään, alkuperästään, Jumalasta. Ovatko avaruusolennot ja Jumala itse asiassa sama asia?

6x22h

Voittaja!

Vaikka Biogenesiksen pitäisi olla nimensäkin mukaisesti uusi alku, se on tehty vanhoista aineksista. Krycek, Fowley ja Tupakkamies ovat yhä mukana pelissä aivan kuin Syndikaatti ei olisi koskaan kuollutkaan. Avaruusolentojen jumalallisesta alkuperästä on vihjattu aina Talitha Cumista lähtien, ja The Beginning kertoi meidän kaikkien olevan pohjimmiltaan avaruusolentoja.

6x22f

Mulderin toimistossa

Juonensa puolesta tämä jaksokokonaisuus on paljon velkaa niin kutsutulle Anasazi-trilogialle. Nyt tosiaan vaikuttaa siltä, että elämän luominen maapallolle oli jonkinlainen Jumalan sivuprojekti. Mulderin epäillään taas kärsivän jonkinlaisesta mielisairaudesta, hän hyökkää Skinnerin kimppuun, näkee unia, Scully tekee työt ja Albert Hosteen tekee yllätyspaluun.

6x22n

Elämän tarkoitusta miettimässä

Siinä missä Anasazi, The Blessing Way ja Paper Clip kertovat uudelleensyntymästä, tämä jaksokolmikko kertoo lähinnä uudelleenkuolemasta. Jos jo viidesti sukupuuttoaalto on pyyhkäissyt elämän pois maapallolta, niin kuudes sukupuutto on vain ajan kysymys.

6x22k

Ääniä päässä

Jotenkin kuluneesta aiheesta on kuitenkin saatu irti yllättävän tuore tulkinta, ja Biogenesiksen perusteella voi vanhan mytologian kuoppaamista Two Fathers / One Sonissa pitää onnistuneena päätöksenä. Pitkästä aikaa jopa Chris Carterin monologit kuulostavat raikkaalta, kenties siksi, että niitä ei ole kirjoitettu Websterin sanakirja kädessä vaan elämän peruskysymyksiä pohtien.

6x22o

Scully!

Jo Morgan&Wong halusivat aikoinaan neljännellä kaudella passittaa Mulderin mielisairaalaan. Kiinnostavaa, että Carter uskalsi lopulta ottaa idean lopulta käyttöön, mutta varsin eri tavalla toteutettuna kuin Morgan ja Wong olivat suunnitelleet. Nämä kaksi olisivat kirjoittaneet Scullyn pistämään Mulder mielisairaalaan, mikä olisi rikkonut Mulderin ja Scullyn välit. Nyt Mulderin pistää hoitoon Fowley. Eikä Mulder ole tietenkään oikeasti seonnut, vaan vuosien takainen altistuminen alien-virukselle Tunguskassa saa Mulderin aivot liikakäynnille.

6x22j

Tohtori Scully hoivaa

Biogenesis palauttaa The X-Filesiin sellaisen ihmeen tunnun, jota on viimeisten kausien aikana näkynyt harvoin ja kuudennella kaudella tuskin ollenkaan. Loppukuva, jossa Scully seisoo rantaan ajautuneen jättimäisen avaruusaluksen vieressä, on komeaa nähtävää. Kausi, joka alkoi haparoiden ja kaikki kortit paljastaneena, onnistuu vihdoinkin säväyttämään.


”I am just a hired gun for the FBI.”


X-Fakta: Koska Gillian Anderson on huomattavasti lyhyempi (158 cm) kuin David Duchovny (184 cm) käytettiin kuvauksissa usein apukeinoja, joilla pituuseroa pienennettiin. Korkokenkien lisäksi se tarkoitti yleensä sitä, että Gillian Andersonin oli seisottava korokkeella, jota kutsuttiin nimellä Gillybox. Jaksoissa voi usein havaita, kuinka Mulder ja Scully ovat lähes samanpituisia seisoessaan vierekkäin paikallaa, mutta heti kun he kävelevät, pituusero kasvaa. Käytössä on ollut myös ramppimainen, nouseva Gillybox, kuten tästä jaksosta voi nähdä.