Field Trip

6x21r

”Scully, in six years, how often have I been wrong? No, seriously. I mean, every time I bring you a case we go through this perfunctory dance. You tell me I’m not being scientifically rigorous and that I’m off my nut, and then in the end who turns out to be right like 98.9% of the time? I just think I’ve earned the benefit of the doubt here.”

6×21 Field Trip
Käsikirjoitus: Vince Gilligan ja John Shiban
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 9.5.1999
Tag line: The Truth Is Out There

Epätasaisen ja tyylirikon kauden päätteeksi The X-Files yllättää ja tarjoilee kauden parhaimman MOTW-jakson. Field Trip on myös osuva lopetus ”tätä ei oikeasti tapahtunut” –jaksoja runsaasti sisältäneelle kaudella.

6x21a

Tämä pari ei uskonut

Field Trip alkaa kuten jaksot vanhaan hyvään aikaan: Mulder näyttää Scullylle toimistossaan diashowta ja kertoo kuinka uskoo ufojen väijyvän vuorilla. Scully suhtautuu tietysti skeptisesti. Mulder näpäyttää, että hän on ollut oikeassa 98,9 %:ssa tapauksista, joten ehkäpä Scully voisi kerrankin myötäillä.

Mulderin ja Scullyn roolitus arkkityyppisenä uskojana ja skeptikkona nyt vain on yksi sarjan peruspilareista. Melkein jokaisen jakson kuvaus kuuluu: ”Mulder uskoo asiaan X, mutta Scully epäilee asiaa Y”. Ja lähes jokaisessa jaksossa Mulderin kanta osoittautuu oikeaksi. Harvassa ovat ne jaksot, joissa Scullyn selitys olisi selkeästi voittanut.

6x21g

Melkein kuin Requiemissa

Kun Mulder ja Scully lähtevät tutkimaan avioparin katoamista paikkaan, jossa ufoja on nähty, kaikki alkaa tuntua liian hyvältä ollakseen totta. Mulder löytää totuuden, ja Scully saa todistettua, ettei avaruusolentoja ole. Todellisuudessa Mulder ja Scully ovat jääneet jättimäisen ihmislihaa syövän hallusinaatioita aiheuttavan kasvin loukkoon. Sounds like crap when you say it, mutta oikeasti Field Trip on upea jakso.

6x21k

Skeptinen Mulder

John Shiban on ollut Vince Gilliganin kaverina kirjoittamassa Field Tripia, mutta jaksossa on vahva Gilliganin leima. Field Trip osoittaa, että Mulder ja Scully ovat hahmoina kaikkea muuta kuin yksiulotteisia, vaikka heikommissa jaksoissa saattaa toiselta tuntua. Mulder ei voi uskoa, että Scully uskoisi häntä, ja Scully ei voi uskoa, että tiede oikeasti selittäisi kaiken. Jos Scully oikeasti uskoisi Mulderin ufoselityksen tai kaikki tapahtunut olisi tieteen selittämää, olisi jotain pahasti pielessä.

6x21h

Ihmeiden aika

Vince Gilligan on jo aiemmissa jaksoissaan käsitellyt sitä, kuinka totuus on aina suhteellista ja katsojan silmissä. Gilligan rakastaa sitä tanssikuviota, jonka Mulder ja Scully käyvät jaksoissa läpi ratkaistakseen mysteerin. Bad Blood näytti sen kärjistetysti: Mulder ja Scully näkivät samat tapahtumat mutta kertoivat niistä eri tarinan.

6x21q

Mulder ja lupa tappaa

Jos Bad Blood oli esimerkki Mulderin ja Scullyn ärsyyntymisestä toistensa asenteisiin, Field Trip osoittaa, kuinka Mulder ja Scully tarvitsevat toistensa täysin vastakkaisia mielipiteitä. Scullyn pahin painajainen olisi, että Mulder kuolisi, sillä ilman Mulderin uskoa olisi mahdotonta selvitä. Koko maailma voi väittää muuta, mutta Mulder ja Scully löytävät totuuden aina yhdessä. Pohjimmiltaan kyse on samasta asiasta kuin Folie à Deuxissa. Ennen onnellista loppua Scullyn on vain uskallettava uskoa. Onhan hän Mulderille yksi viidestä miljardista.

Jakson loppupuolella Mulder ja Scully jakavat saman fantasian onnellisesta lopusta, jossa he pakenevat yhdessä ihmissyöjäsienen sisältä. Hallusinaatiossakin he pystyvät kommunikoimaan toistensa kanssa ja etsimään ratkaisun. Harvoin Mulderia ja Scullya on nähty sarjassa näin suuressa harmoniassa keskenään.

Näyttelijäsuoritukset ovat taas kerran hyviä, kenties kauden parhaimpia. Hallusinaatiokohtauksissa näytteleminen on unenomaista. Mulder ja Scully jopa puhuvat niissä hitaammin ja pehmeämmin. Kohtaus, jossa Mulder näyttää Scullylle abduktoimansa avaruusolennon on yksi tunnelmallisimpia kohtauksia koskaan. Scullyn suurin painajainen, Mulderin kuolema, tapahtuu kuin unessa. Kim Mannersin pehmeä ohjaus, pehmeä valaistus, vaeltelevat kamerat ja upeat värit luovat epätodellista tunnelmaa.

6x21n

Visio tulevasta

Field Tripin arvo kasvaa mitä edemmäksi sarjassa edetään. Jo seuraavassa jaksossa nähdään se, mikä Field Tripissä oli unta vain: todisteen saaminen avaruusolennoista. Myöhemmin Field Tripin ennustuksia toteutuu urakalla: Mulder joutuu abduktoiduksi, Mulderin hautajaisia vietetään ja Mulder palaa kuolleista takaisin. Field Tripin kohtaus, jossa Scully astuu hissistä ja vaeltaa hartiat painuksissa kohti Mulderin hautajaisia on kuin suoraan kahdeksannen kauden alusta. Seitsemännellä kaudella Scully alkaa kääntyä yhä enemmän uskojaksi, ja Mulder joutuu kohtaamaan kieltämiään totuuksia.

6x21p

Yhdessä todellisuudessa ja hallusinaatiossa

Field Trip sopisi vaikka koko sarjan viimeiseksi MOTW-jaksoksi. Se näyttää Mulderin ja Scullyn suhteen olevan pohjimmiltaan kuin jin ja jang, toisiaan täydentävä. Chris Carter onkin usein todennut, että Mulder ja Scully ovat yhden ihmisen kaksi eri puolta. Toinen puoli haluaa uskoa, mutta toinen puoli epäilee. Yhdessä niistä muodostuu kokonainen ihminen.


Scully: UFOs. Extraterrestrial visitors from beyond who apparently have nothing better to do than buzz one mountain over and over again for 700 years.
Mulder: Sounds like crap when you say it.


X-Fakta: Tätä ei tapahtunut kauden kunniaksi tässäpä listaa kohtauksista, joita ei koskaan nähty The X-Filesista. Osa niistä leikattiin pois jo käsikirjoitusvaiheessa.

 • Mulder ja Scully ulvomassa kuuta pilotissa
 • Scullyn poikaystävä Ethan Minette pilotissa
 • Alun perin agentti Drazen esitteli pilotissa Mulderin ja Sculyn toisilleen
 • Seuraava keskustelu Firesta:
  • Mulder: Sooner or later a man’s got to face his demons.
  • Scully: A word of advice: When you do, try and keep both feet on the floor.
  • Mulder: You know me, Scully. I’m a monk.
 • Scullyn yritys saada tien tukkivia lehmiä liikkumaan huutamalla ”Baseball glove! Leather purse!” Shapesissa
 • Humbugin tarjoilija, jonka toinen puoli on miehen ja toinen naisen
 • Seuraava keskustelu Jose Chung’s From Outer Spacessajonka jälkeen Chung totesi Mulderin pervertikoksi:
  • Mulder: We’ve been together for three years now, Scully. The least you can do is feign interest in some of my interests.
  • Scully: It’d be easier for me to do if all your interests weren’t either paranormal or pornogr —
 • Mulderin ja Scullyn kaksimielinen taskulamppukeskustelu Homessa:
  • Mulder: Oh, that’s my penlight.
  • Scully: Oh, I thought a long-standing curiosity had finally been satisfied.
 • Scully kokeilemassa Esther Nairnin nenärengasta Kill Switchissa
 • Scully huijaamassa Mulderia väittämällä, että ufo lentää lentokoneen vieressä Bad Bloodissa
 • Mulderin ja Scullyn kaksimielinen keskustelu One Sonin suihkukohtauksessa
 • En Amissa CSM ja Scully vesihiihtämässä, CSM:n ja Fowleyn sänkykohtaus sekä CSM ja Scully jakamassa sama hotellihuone (William B. Davis myöntää koetelleensa tahallaan rajoja käsikirjoituksellaan)