The Sixth Extinction

7x03g

”Some truths are not for you.”

7×03 The Sixth Extinction
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 7.11.1999
Tag line: The Truth Is Out There

Biogenesiksen loppu jätti Mulderin ja Scullyn absurdiin tilanteeseen: Mulder makasi sairaalassa kuolemassa ja Scully seisoi Norsunluurannikon rantaa ajelehtineen avaruusaluksen juurella.

7x03a

Avaruusolentojen kirjoituksia

The Sixth Extinctionissa Scully on kuin väärässä maailmassa yrittäessään saada selvää avaruusalukseen kaivetuista hieroglyfeistä ja etsiessään parannuskeinoa Mulderille. Raamatulliset vitsaukset, jotka koittelevat Scullya Norsunluurannikolla, ilmestykset, joita hän näkee, avaruusalus, jota hän tutkii — kaukana ollaan niistä ajoista, jolloin Scully ei saanut nähdä yhtään mitään, jotta hänet voitaisiin pitää piinkovana skeptikkona. Monologissaan Scully hokee, kuinka Mulderin olisikin oltava hänen sijaansa näkemässä tämä kaikki. ”Some truths are not for you”, Scullylle sanotaankin jaksossa.

7x03f

Ajatustenlukua

Roolinvaihto tietysti tarkoittaa, että Mulderista tulee vuorollaan X-File, todiste avaruusolennoista, se, mitä Mulder on jo kauan etsinyt. Hän on saanut kyvyn lukea ihmisten ajatuksia. The Sixth Extinction on siis jonkinlainen koko sarjan kulminoituma: Scullysta tulee uskoja, ja Mulderista X-File.

7x03e

Totuus pala palalta

Se ei ole yllättävää, sillä kaikki uskoivat seitsemännen kauden jäävän sarjan viimeiseksi. The Sixth Extinction haluaa sulauttaa yhteen Mulderin ja Scullyn uskot. Tästä tulee yksi seitsemännen kauden johtavista teemoista. Avaruusolennoista, uskonnosta ja tieteestä on kovaa vauhtia tulossa sarjassa yksi ja sama asia. Avaruusaluksen pintaan on kirjoitettu paitsi Raamatun ja Koraanin lauseita, myös ihmisen genomi.

7x03d

Mulderin hulluuskohtaus

The Sixth Extinction kärsii taas samoista ongelmista kuin trilogiat yleensä; kakkososassa ei tapahdu mitään juuri nimeksikään ja kolmososaan mennessä enemmistö ensimmäisen osan arvoituksista on jo unohdettu. Yhteydet Reduxiin ovat ilmiselvät, tällä kertaa vain Scully yrittää pelastaa Mulderin. Tämä on myös jakson hyvä puoli. Koska viimeksi Scully on saanut toimia mytologiatarinan kertojana ja eteenpäin viemänä voimana sen sijaan, että häntä yritettäisiin pelastaa? David Duchovnyn ei jaksossa tarvitse tehdä juuri muuta kuin esittää vakuuttavasti hullua.

7x03c

Vakuuttavasti hullu

The Sixth Extinction on myös hyvä esimerkki siitä, kuinka huonosti The X-Filesin kirjoittajat kohtelevat sivuhenkilöitään. Krycek tulee ja menee yllättäen ja muuttaa siinä välissä tarkoitusperiään. Tohtori Barnes on muuttunut umpihulluksi. Kritschgau on täysin eri henkilö kuin Reduxissa. 

7x03i

Sinnittele!

Diana Fowleylla, sarjan Mata Harilla, ei juuri koskaan ollut muuta tekemistä kuin aiheuttaa kolmiodraamaa. Fowleyn ja Scullyn kohtaukset Mulderin vuoteen vierellä on kirjoitettu mahdollisimman samankaltaisiksi. Mutta siinä missä Scully vain pyytää Mulderia sinnittelemään hengissä, suunnittelee Fowley jo heidän yhteistä tulevaisuuttaan.

7x03b

Tämä viidakkoveitsi myytiin myöhemmin korkeaan hintaan Ebayssa.

Carter on todennut, että The X-Files kertoo Jumalan etsimisestä. The Sixth Extinction vie The X-Filesin riskialttiiseen suuntaan. Ennen uskonnollisuus oli sarjassa vain lisämauste, allegoria totuuden etsimiselle. Nyt Scullya piinaavat heinäsirkat, meri muuttuu vereksi ja kuolleet heräävät eloon. Moniselitteisyys on tästä kaukana.


”I feel you slipping away from me with every minute I fail here. What are the elusive meanings I cannot see that are hidden here? If I could understand it, know how it affected you, learn how to use its power to save you.”


X-Fakta: The Sixth Extinction on yksi niistä jaksoista, joissa kuullaan The X-Files -elokuvan musiikkia. Muita tällaisia jaksoja ovat The Red and The Black, The End, The Beginning, S.R. 819, One Son ja Biogenesis.