Hungry

7x01f

”I’m sorry, but this is like good cop, insane cop.”

7×01 Hungry
Käsikirjoitus: Vince Gilligan
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 221.11.1999
Tag line: The Truth Is Out There

Kauden ensimmäinen MOTW-jakso on yllättävästi jakso, jossa Mulderia ja Scullya nähdään tuskin ollenkaan. Tarina on kuvattu hirviön, ihmisaivoja himoitsevan mutantin Rob Robertsin näkökulmasta aina hirviön viimeiseen hengenvetoon asti. Kuten arvata voi, omaperäisestä ideasta on jälleen kerran vastuussa Vince Gilligan.

Aikaisemmissa jaksoissa Gilligan on onnistuneesti pureutunut siihen, mikä tekee tavallisesta miehestä hullun ja hirviön. Kun Gilligan lopulta kirjoittaa jakson oikeista hirviöistä, lopputulos ei ole läheskään yhtä onnistunut. The X-Filesin polttoainetta on juuri vastakkainasettelu hyvän ja pahan välillä. Jos hirviötä sympatisoidaan, onko se silloin pelottava? Mitä jos Toomsista tai Virgil Incantosta olisi kirjoitettu vastaava sympatisoiva jakso?

7x01d

Haimies

Itse asiassa se olisi voinut ollakin kiinnostavaa. Hungrylla olisi ollut mahdollisuus olla kuin Dexter seitsemän vuotta ennen Dexterin alkamista. Aikoinaan jo Leonard Betts ja Terms of Endearment yrittivät hieman samaa, ja perustelivat hirviön käyttäytymistä humaaneilla syillä. Gilligan pyrki siihen, että katsoja alkaisi toivoa, että Mulder ja Scully eivät saa hirviötä lopussa kiinni. Temppu ei kuitenkaan toimi, ja Rob Roberts on yhä tappaja.

7x01e

Pahikset saapuvat

Gilliganin mittakaavassa Hungry on huonohko ja tyyliltään rikkonainen. Tästä lankeaa osasyy Mark Snowlle, joka ei ole osannut päättää onko tämä huumorijakso vai ei (tai ehkä on väärin syyttää Snowta, koska Carterhan loppupelissä päättää millaiset musiikit haluaa). Sen sijaan, että olisi upottu kunnolla hirviön pimeään mieleen, vertaillaankin Robin ongelmaa syömishäiriöihin. Tietysti mukana on hirviön työtoveri, joka on istunut vankilassa murhayrityksestä, jotta Rob vaikuttaisi sympaattisemmalta.

7x01b

Kiinnostavaa jauhelihaa

Kiinnostavaa jaksossa on tietysti, miten hirviö näkee Mulderin ja Scullyn. Hungryn asetelma tarjoaisi vaikka minkälaisen Bad Blood– tai Jose Chung –tyylisen mahdollisuuden. Mutta koska Mulder ja Scully ovat mukana vain muutaman minuutin, asia jää näkemättä. Opimme ainoastaan, että hirviön näkökulmasta Mulder on kuin Columbo, joka tietää syyllisen melkein ensi näkemältä ja ”vielä yksi kysymys” –tyylillä ajaa hirviötä hitaasti nurkkaan.

7x01c

Hyvä kyttä ja hullu kyttä

Yhdessä kohtaa hirviön näkökulma unohtuu jaksossa: Mulderin ja Scullyn sananvaihto hampurilaisbaarissa olisi pitänyt kuvata täysin Robin perspektiivistä. Pienellä loppuhionnalla ja uusilla musiikeilla jakso olisikin helposti ollut ehyempi ja nautittavampi.


Mulder: What is that? Next to it. Is that, uh… oh, my… ugh. Is that brain? Is that brain matter there?
Scully: No, I’d say that’s ground beef.


X-Fakta: David Duchovny ja Gillian Anderson olivat käytettävissä Hungryn kuvauksissa yhteensä vain kaksi päivää. Anderson oli kuvaamassa elokuvaa House of Mirth ja Duchovny elokuvaa Return to Me. Tämä lykkäsi kauden aloittavien mytologiajaksojen kuvauksia. Seitsemännen kauden alkupuolisko on näytetty täysin eri järjestyksessä kuin se on kuvattu: 3-4-1-5-6-2-7. Millennium haluttiin esittää marraskuun katsojamittausten aikaan. Toisena kuvatun The Goldberg Variationin esittäminen puolestaan lykkääntyi tuotannollisten ongelmien takia.