Millennium

7x05n

Mulder: The world didn’t end.
Scully: No, it didn’t.

7×05 Millennium
Käsikirjoitus: Vince Gilligan ja Frank Spotnitz
Ohjaus: Thomas J. Wright
Ensiesitys: 28.11.1999
Tag line: The Truth Is Out There

Jos Millennium olisi vähän parempi jakso, se muistettaisiin ehkä muustakin kuin viimeisestä minuutista. X-Filena Millennium on ihan onnistunut ja tunnelmallinen Vancouver-tyyliin, mutta Millenniumin päätösjaksona totaalinen pettymys ja naurettava floppi. Kyllähän sen zombinmetsästäjätkin tietävät, että huulten avaaminen vapauttaa maagisia voimia.

7x05c

Odotettu kohtaaminen

Chris Carter ei ole juurikaan kokenut viihdemaailmassa onnistumisia The X-Filesin ulkopuolella. Vuonna 1996 Salaisille kansioille kuuluneella perjantai-illan esityspaikalla alkanutta TV-sarja Millenniumia voi kuitenkin pitää jonkinlaisena menestyksenä, kestihän sarja peräti kolme kautta. Millenniumin toisella kaudella syntyneessä mytologiassa maalailtiin suurellisia raamatullisia maailmalopun tunnelmia, jotka koittaisivat vuosituhannen vaihteessa.

7x05a

Huhujenlevittäjä

Kun Millennium sitten kuitenkin loppui äkkinäisesti keväällä 1999, päätettiin tärkeä vuosituhannen vaihtuminen näyttää The X-Filesissa. Jälkeenpäin on ehkä vaikea muistaa, kuinka suurta paniikkia vuosituhannen vaihtuminen aiheutti. Y2K tulisi aiheuttamaan katastrofin, joka romahduttaisi kaiken.

7x05j

Ilmestyskirjan ratsastaja

Ei tullut maailmanloppua, eikä Millenium-jaksosta tullut Frank Blackin tarinalle arvoisensa päätöstä. Vuosia pelätty maailmanlopun taistelu kuihtuu muutaman zombien tepasteluksi. Eikä Millennium-sarja edes kertonut mistään zombeista! Zombien pitäisi olla Ilmestyskirjan neljä ratsastajaa, mutta Millennium olisi kaivannut ainakin satakertaisen määrän nopeasti juoksevia zombeja ollakseen pelottava. Uskottavaa Millennium-sarjassa ennustettua Harmageddonia tästä ei saa millään. Tämä maailmanloppu ei ole mitään verrattuna edes siihen kuudenteen sukupuuttoaaltoon, jota Biogenesiksessa pari jaksoa aiemmin ennustettiin.

7x05k

Tässäkö se oli?

Toinen ongelma on, että maailmanloppu oli jo toteutettu Millennium-sarjassa aiemmin.  Millenniumin toisen kauden päätösjaksossa The Time Is Now neuvostoliittolaisten kehittelemä tappajavirus leviää väestöön ja uhkaa tappaa kaikki paitsi ne muutamat, jotka ovat saaneet Millennium-ryhmän kehittelemän rokotteen. Niinpä, tämä maailmanloppu on käytännössä samanlainen kuin Salaisissa kansioissa ennustettu kolonisaatio, joka tapahtuu virusta levittämällä. Time Is Now -jakson maailmanloppu on komea ja pysäyttävä. Loppukohtaus, jossa vaimonsa kuolemasta järkyttyneen Frank Blackin hiukset ovat muuttuneet valkoisiksi yhden yön aikana, on shokeeraava. Mutta sitten kävikin hassusti, ja Millennium sai vielä kolmannen kauden, ja maailmanlopun oli paljastuttava paikalliseksi epidemiaksi.

7x05e

Tutulta kuulostaa

Millennium-sarjan ajavana voimana oli aina kontrasti onnellisuuden ja brutaalin todellisuuden välillä. Frank Black asui perheineen keltaisessa talossa ja yritti sulkea maailman pahuuden seinien ulkopuolelle, vaikka näki pahuutta paitsi työssään rikosprofiloijana myös päänsä sisäisinä näkyinä.

Koska tätä Millenniumin peruskontrastia ei tässä jaksossa ole mukana, jää jakso ontoksi ja hengettömäksi. Frank Black on jaksossa oudon masentunut, uupunut ja luovuttanut. Miksi ihmeessä, kun Millenniumin lopuksi ajoi tyttärensä kanssa kohti parempaa tulevaisuutta? Jälleen kerran The X-Files käyttää hahmoja pelkkinä sätkynukkeina, joiden on palveltava keksittyä tarina, eikä niin, että henkilöt loisivat tarinan. Jos tarina vaatii, että Frank Black menettää järkensä, niin sitten tapahtuu, sopi se aiempaan narratiiviin tai ei. Varokaa, Mulder ja Scully, sama tulee tapahtumaan teillekin.

7x05b

Vielä järjissä

Myöskään Mulderin ja Blackin välillä ei ole sellaista energiaa, mitä voisi odottaa. Olihan Frank Black kuin vanhempi versio Fox Mulderista, kuten Scullykin jaksossa huomauttaa. Tai oikeammin Mulder ja Black ovat käytännössä sama henkilö. Black vain oli ymmärtänyt Dreamland-vertausta käyttäen hypätä ulos autosta ja perustanut perheen, mutta pimeys viekoittelee häntä aina takaisin. Mulder on vasta matkalla samaan vaiheeseen. Scully pääsee tietysti pelastamaan lopussa zombien kynsistä sekä vanhan että nuoren Mulderin.

7x05i

Varjojen mies

Jopa Lance Henriksen oli pettynyt Millennium-jaksoon, ja se näkyy hänen vähäenergisessä esiintymisessään. Myöhemmin Frank Spotnitzkin on myöntänyt, että jakso olisi pitänyt tehdä toisin (lue lisää Millennium-jakson tekemisestä täältä). Ei Millennium-jaksoa synny siten, että pannaan jaksoon Frank Black. Mukana oleva uskonnollinen ryhmittymä voisi olla mikä tahansa uskonnollinen kultti, joka herättää kuolleita Ilmestyskirjan ratsastajiksi.

7x05m

Maailma pelastettu!

Yksi kontrasti jaksossa kuitenkin pelaa. Maailmanlopun odotuksen, fetismin, nekromanian, ruumiiden silpomisen, kuolleitten manaamisen ja tuomiopäivän julistuksen keskellä Mulder ja Scully jakavat hellän hetken. He suutelevat, hymyilevät ja toteavat, ettei maailma sittenkään loppunut.

Suudelma on melkein liian yksinkertainen, viaton, sulava ja helppo verrattuna siihen, kuinka pitkä matka on pilotista tähän hetkeen kuljettu. Hetki tulee melkein vaivihkaa. Jo Glen Morgan aikanaan sanoi, että show loppuu siihen paikkaan kun Mulder näkee ufon tai Mulder ja Scully suutelevat. Mulder näki myöhemmin ufon, jopa Scully näki ufon, ja nyt suudelmakin on nähty. Mutta loppua ei silti näy.


Scully: The year 2000 is just their artificial deadline and, besides, 2001 is actually the start of the new millennium.
Mulder: Nobody likes a math geek, Scully.


X-Fakta: ”Mulder and Scully will finally kiss!” julistivat lehtien ja nettisivujen otsikot ennen Millennium-jaksoa. It’s still amazing to me that so much importance and anticipation could be locked up in an innocent smooch… when we see or almost see is pretty racy sex on almost every other TV show”, kommentoi Carter suudelmaa FOX:n chatissa vuotta myöhemmin. Suudelmaa ehdottivat alun perin John Shiban ja Frank Spotnitz, ja Carterin mielestä se olisi hyvä lahja katsojille. Kohtausta varten kuvattiin useita eri versioita suudelmasta, ja Chris Carter päätti, mitä niistä käytettiin. Toistaiseksi muita versioita suudelmasta ei ole julkaistu, vaikka muita suudelmia onkin tullut julkisuuteen. Ensimmäisenä julkaistiin Duchovnyn ja Andersonin Memento Morissa improvisoima viaton suudelma. Myöhemmin julkaistiin useita versioita Fight the Futuren käytäväkohtauksesta, joka päättyi Duchovnyn ja Andersonin improvisoimaan suudelmaan. Frank Spotnitz on todennut, että Andersonin ja Duchovnyn romanttiset improvisaatiot saivat tuottajat joskus repimään hiuksia päästään.

FTFkiss