Rush

7x06a

”Bear with us ’cause we’re old and stupid.”

7×06 Rush
Käsikirjoitus: David Amann
Ohjaus: Robert Lieberman
Ensiesitys: 5.12.1999
Tag line: The Truth Is Out There

Rush ällistytti ensikatselulla olemalla hyvällä tavalla perinteinen ja tunnelmallinen tyylikäs X-File, jossa erikoistehosteisiin on panostettu kunnolla. Kuitenkin se, että Rush on yksi kauden onnistuneimmista MOTW:sta, kertoo enemmän käsikirjoitusten yleisestä tasosta kuin siitä, että itse jakso olisi huippuhyvä.

7x06f

Pyörre

Rushissa pikkukaupungin nuoriso on löytänyt luolasta pyörteen, joka antaa heille voiman liikkua valonnopeudella. Pyörre tekee heistä väkivaltaisia tappajia, mutta samalla kuluttaa heidän ruumiitaan. Mulder tai Scully tai kukaan muukaan aikuisista ei saa samaa kykyä lähteestä.

7x06b

Vanhoja ja epä-cooleja

Sen sijaan Mulder nolaa itsensä muka-coolilla puheella ja Scullyn väitetään olleen betty joskus kaukana menneisyydessä. Nuoret tekevät kaikkensa pilkatakseen näitä kahta vanhusta. Oikeastihan Mulder ja Scully ovat vasta 37- ja 34-vuotiaita, ja nuoruuden voimissaan.

7x06c

Täti ja setä kuulustevat nuoria

Rush toimii vertauskuvana koko sarjan tilalle. Missä vaiheessa tämä tapahtui? Vasta eilen The X-Files oli tuore ja suuntaanäyttävä sarja. Nyt mitä tahansa se tekeekin, on kaikki jo nähty. Monen muun viime kausien jaksojen tapaan Rush on kokoelma jo aiemmin nähtyjä palasia. Kapinoivat nuoret nähtiin jo Die Hand Die Verletztissa, D.P.O:ssa, Syzygyssa ja Schizogenyssa. Monet kuvakulmista ja visuaalisista näkymistä viittaavat esimerkiksi Syzygyyn tai Fight the Futureen.

7x06e

”I’ll show you my theory if you show me yours.”

Tämä kaikki on täysin odotettavaa sarjalle, jota tehdään jo seitsemättä vuotta ja jossa jaksoja on takana jo 144. Sama tapahtuu kaikille sarjoille jossain vaiheessa. Se on normaali TV-sarjan elinkaari. Siinä ei muutama repäisyjakso kuten X-Cops tai First Person Shooter paljoa paina. Uutuudenviehätys katoaa, ja kaavamaisuus paljastuu. The X-Fileskin sai nopeasti lukuisia jäljittelijöitä, ja äkkiä se, mitä The X-Files ennen yksinään edusti, olikin kaikkialla.

7x06h

Hidastelua

Tuttuudesta huolimatta Rush on perusvarma jakso. David Amann kirjoitti aiemmin perhettä vonkuvan paholaisen Terms of Endearmentissa ja kammottavan huonon Agua Malan, joten Rushissa hän pääsee parhaimpaan saavutukseensa. Kuolinkohtaukset ovat groteskeja ja verisiä. Chuck Burksin vierailut ovat aina hauskoja. Matrix-tyyliset erikoistehosteet tekivät aikoinaan suuren vaikutuksen. Ja kun Mulderin ja Scullynkin kanssakäyminen on nautittavaa, mitä muuta voisi jaksolta kaivata?

7x06d

Vanhukset virastotyössään

Duchovnyn ja Andersonin kemia on hurjassa vauhdissa seitsemännellä kaudella. Kai sitä voisi kutsua seitsemännen vuoden syyhyksi. Itse asiassa MSR on tällä kaudella juuri sellaisella tasolla kuin pitääkin; se ei ole ylitsevuotavan shippya kuten 6. kaudella, vaan pieniä tulkinnanvaraisia viitteitä siitä, että jotain on meneillään. Jotain shippereille ja jotain noromoille. Jälkeenpäin katsottuna vaikuttaa siltä, että Anderson ja Duchovny uskovat hahmojensa tekevän sitä jo alkukaudesta, vaikka Scullyn näytetään muutaman kerran viettäneen yönsä Mulderilla vasta myöhemmin (kausi 7 on muuten saanut lempinimen ”season of secret sex”).

20151129001640518

Ihan normaalia platonista työparin solmion näpräämistä meneillään

”What if we’re too old?”, Scully kysyy Mulderilta onnettoman näköisenä jakson lopussa. Rush paljastaa vahingossa jotain siitä, mitä on tapahtunut tämän ja edellisen kauden aikana: FBI:n kapinallista on tullut tylsä tavallinen keski-ikäistyvä pariskunta.


Max: You must have been a Betty, back in the day. 
Scully: A ”Betty”?
Mulder: Back in the day.


X-Fakta: Kuten jaksossa Lazarus kerrotaan, Scully on syntynyt 23.2.1965, mikä saattaa olla viittaus Twin Peaksin Laura Palmerin kuolinpäivään. Mulder on puolestaan syntynyt 13.10.1961, mikä viittaa Chris Carterin syntymäpäivään 13.10.1956.