The Goldberg Variation

7x02f

”What if he got really, really lucky? That’s your big scientific explanation, Scully?”

7×02 The Goldberg Variation
Käsikirjoitus: Jeffrey Bell
Ohjaus: Thomas J. Wright
Ensiesitys: 12.12.1999
Tag line: The Truth Is Out There

Jeffrey Bell on luultavasti The X-Filesin lytätyin kirjoittaja. Bellin jaksoissa lehmät lentävät, kukaan ei kuole, Mulder ja Scully söpöilevät, sydämiä sataa taivaalta, kliseiset sivuhenkilöt virnuilevat ja kaikki elävät elämänsä onnellisina loppuun saakka sateenkaaren loistaessa taivaalla.

7x02b

”Hey, nice outfit!”

On siis vain sopivaa, että juuri Jeffrey Bell on kirjoittanut jakson The Goldberg Variation, joka kertoo maailman onnekkaimmasta miehestä. Henry Weems on elämässä niin onnekas, että toimii kaikille muille pahanilmanlintuna. Ihmiset hänen ympärillään kärsivät vastapainoksi pelkästä epäonnesta. Weems selviää pudotuksesta vaikka pilvenpiirtäjän katolta ja listii vahingossa vaaralliset mafiapomot.

7x02a

Onnekas Weems

Weems on todellinen anti- Clyde Bruckman. Bruckman ei ennustajankyvyistä huolimatta veikannut oikein lottonumeroita ja näki näkyjä omasta kuolemastaan. Henry Weems voittaa lotossa kunhan vain vaivautuu ostamaan arvan. Weems on kuin satuhahmo.

7x02i

Vähemmän onnekas

Tämä selittääkin, miksi Clyde Bruckman’s Final Repose on klassikko ja The Goldberg Variationia ei juurikaan muistella. Unohdetaan se seikka, että Clyde Bruckman’s Final Reposen kirjoitti kirjoittajanero Darin Morgan ja The Goldberg Variationin Jeffrey ”Sadekuningas” Bell. The Goldberg Variation olisi tarvinnut kyynisemmän asenteen ja Clyde Bruckman –säväyksen onnistuakseen toden teolla.

7x02j

”I like baseball too”. Kukapa ei jos sitä pelataan kuin The Unnaturalissa.

Puhumattakaan siitä, että Clyde Bruckman’s Final Repose kosketti Mulderin ja Scullyn elämiä, kun taas The Goldberg Variationissa he voivat vain seurata vierestä kuinka tapahtumat poukkoilevat eteenpäin koituen lopulta Weemsin onneksi. Itse asiassa Scully ratkaisee tämän tapauksen jo ensikohtauksessaan ehdottamalla tieteellisenä selityksenään, että ehkä Weems on vain hyvin, hyvin onnekas. Jakso yrittää hyödyntää kerronnassa ideaa Goldberg-laitteen toiminnasta. Tapahtumat vyöryvät eteenpäin kaskadimasesti sattuma toisensa jälkeen. Weems pelastuu pahimmastakin pulasta yllätysten avulla.

The Goldberg Variation on kuitenkin jaksona ihan sujuva, eikä välttämättä arvaisi, että juonen repaleet kursittiin kokoon jaksoksi vasta leikkauspöydällä ja myöhemmin kuvattujen täytekohtausten avulla. The Goldberg Variation oli alkujaan liian lyhyt. Lisämateriaalia saatiin jaksoon kuvaamalla lisää Goldberg-laitteiden toimintaa ja ylimääräinen Mulderin ja Scullyn keskustelukohtaus.

7x02c

Taskulamppuflirttailu, Mulderin ja Scullyn uusi tapa

Vivahteettomassa käsikirjoituksessa on muutama hauska pieni hetki, ja ne kaikki ovat Mulderin ja Scullyn yhteisissä kohtauksissa. Hyvä keksintö on, että Mulder selvittää Weemsin ja tappajan viimeisen kohtauspaikan vain tökkäämällä sormensa johonkin puhelinluettelon kohtaan. Kuinka järjetön tapa viedä juonta eteenpäin, ja niin jaksoon sopiva!

7x02k

Scully epäilee Mulderin keinoja

The Goldberg Variationin lopuksi Mulder ja Scully päättävät, ettei tapaus ole mikään X-File. Maailman onnekkaimmalla miehellä ei ole sijaa synkässä X-Arkistossa.


”So, basically, we’re looking for Wile E. Coyote.”


X-Fakta: Jälkeenpäin kuvatun kohtauksen tunnistaa tästä Scullyn päässä olevasta halvasta peruukista. Kuvausten aikaan Gillian Andersonille oli jo leikattu uusi hiustyyli.

7x02o.png