Signs & Wonders

7x09i

”Tennessee. Snakes. Thank you, Mulder. Thank you so much.”

7×09 Sings & Wonders
Käsikirjoitus: Jeffrey Bell
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 23.1.2000
Tag line: The Truth Is Out There

Millenniumin lopettamisen jälkeen kaikki ylijäämäkäsikirjoitukset kipattiin ilmeisesti The X-Filesiin. Surkuhupaisasti Orison ja Signs & Wonders onnistuvat olemaan paljon millenniumaisempia jaksoja kuin Frank Blackin tähdittämä Millennium-jakso itse. Millenniumistaminen ei koske pelkästään jaksojen juonia: myös ulkonäöllisesti The X-Files muistuttaa seitsemännellä kaudella entistä enemmän Millenniumia. Värimaailma on ruskea ja pimeä, ei sellainen kuulas ja läpikuultava kuin varsinkin kausilla 2, 3 ja 5.

7x09b

Ei valonkatkaisijaa mailla halmeilla

Eipä tule heti mieleen yhtä suosittuja valtavirran TV-sarjoja, jotka olisivat tuputtaneet näin innokkaasti uskonnollista maailmankuvaa kuin mihin The X-Files pyrkii seitsemännestä kaudesta alkaen. Tähän mennessä uskonnollisia jaksoja on nähty jo puolet kauden annista. Mulderista on tullut Vapahtaja, joka pelastaa koko ihmiskunnan, ja Scullysta Jumalan agentti paholaista vastaan.

7x09a

Kuka ei kuulu joukkoon?

Signs & Wondersin tapahtumat kietoutuvat tennesseeläisen uskonnollisen kultin ympärille. Kultti käyttää käärmeitä todistamaan hurskaudesta. Hurskaat selviytyvät käärmeiden puremista, syntiset eivät. Käsikirjoituksessa on kaikki lähtökohdat olla merkityksellinen jakso. Mutta kun käsikirjoittajana on Jeffrey Bell, ei voi edes olettaa, että ne olisi hyödynnetty. Mulderin ja Scullyn uskonnollisista käsityksien käsittely jää pinnalliselle ja useaan kertaan nähdylle ”avaruusolennot vai Jumala, onko niillä lopulta mitään eroa” -tasolle.

7x09e

Hurskaustesti

Kun paholainen testaa, on tiedettävä puolensa, todettiin jo Orisonissa. Orisonin loppuratkaisussa Jumalan (tai paholaisen) henki kanavoitui Scullyyn ja hän ampui paholaisen. Signs & Wonders olisi tarjonnut loistavan pohjan tuon kiistanalaisen käänteen käsittelylle, mutta hurskaustesti jää yhteen keskeytettyyn Scullyn ja käärmeitä sisältävän laatikon kohtaamiseen.

20151129012628188

Jumalan valitut

Käärme oli tärkeä osa Scullyn tarinaa jo One BreathissaOlisi ollut hauska myös saada jonkinlainen viittaus siihen, että Scully, tuo pyhyyden ja jumalallisuuden ruumiillistuma, aikoinaan tatuoi selkäänsä nimenomaan häntäänsä syövän ouroborosi-käärmeen. Koska Millennium-jaksossakin tämä sivuutettiin totaalisesti, taitaa olla niin, että Chris Carterkin on halunnut unohtaa koko Never Againin.

7x09f

Lots and lots of snakes

Uskonnollisissa jaksoissa Scully käy aina läpi muutoksen. Tässä jaksossa tuo heräämisen kokija on kuitenkin poikkeuksellisesti Mulder. Onko tämä nyt se käänne, joka saa Mulderin uskomaan Jumalaan, sillä myöhemmin hän ei vaikuta yhtään niin pilkalliselta uskontoa kohtaan kuin varhaisemmissa jaksoissa? Siinä tapauksessa Signs & Wondersista puuttuu se jokin painavuus, joka saisi ihmiset edes muistamaan tämän jakson olemassaolon. Mulder ei vaikuta edes vastustavan ajatusta siitä, että joku antaisi valmiit vastaukset ja valmiin uskon. ”You’re saying that you, Fox Mulder, would welcome someone telling you what to believe?”, Scully ihmetteleekin.

20151129012650763

Tunnelmallista etsiväntyötä

Jakson viesti siitä, että Jumala vihaa haaleutta, on oikeastaan koko sarjan viesti. Jo Amor Fatissa Mulderia vieteltiin tavallisen elämän iloilla, ja se johti koko maailman tuhoutumiseen tulimyrskyssä.

7x09g

Testistä selvinnyt

Paikoittain Signs & Wonders tuo karheudessaan mieleen toisen kauden jaksot. Joka paikalta pursuileva käärmeet, synnytys ovat pelottavinta kuvastoa pitkiin, pitkiin aikoihin.


Scully: Snake handling. I didn’t learn that in catechism class.
Mulder: That’s funny. I knew a couple of Catholic schoolgirls who were expert at it.


X-Fakta: Sattumalta myös Mulderin ja Scullyn nimet täsmäävät osaltaan paholainen/Jumala -teeman kanssa. Nimen Fox voi numerologisesti kääntää numeroiksi 666 eli paholaisen luvuksi. Sukunimi Mulder tulee hollannin mylläriä tarkoittavasta sanasta, kuten myös nimi Miller, jota sarjassa on useampaan kertaan käytetty Mulderin kaksoisolentojen nimenä (ja joka on myös David Duchovnyn pojan nimi). Mulder-nimen on nähty myös viittaavan samaan mould, multa. Carter nimesi naishahmon Scullyksi, koska Carterille urheiluselostaja Vin Scullyn ääni oli ”Jumalan ääni”. Etunimi Dana on puolestaan kelttiläisen hedelmällisyyden jumalattaresta. Hepreaksi Dana tarkoittaa ”Jumala on tuomitsijani”. Carterilla kävi siis hyvä tuuri vuonna 1992 nimiä valitessaan.