The Amazing Maleeni

7x08c

”Neat trick, huh?”

7×08 The Amazing Maleeni
Käsikirjoitus: Vince Gilligan, John Shiban ja Frank Spotnitz
Ohjaus: Thomas J. Wright
Ensiesitys: 16.1.2000
Tag line: The Truth Is Out There

On todellakin uskomatonta, kuinka The X-Filesissa jaksojen tunnelma heittelee jaksosta toiseen. Edellisessä jaksossa taisteltiin paholaista vastaan jumalallisen johdatuksen voimalla. Tässä jaksossa kohdataan paljon maallisempaa johdattelua ja kahden rahanahneen puijarin ryöstösuunnitelman pelinappuloita. Seuraavassa jaksossa palataan taas Jumalan välikappaleiksi.

7x08a

Epäonnistunut taikatemppu

The Amazing Maleeni on John Gillnitz -trion eli Gilliganin, Spotnitzin ja Shibanin yritys tavoittaa Darin Morganin Humbugin charmi. Jaksosta tulee kuitenkin mustavalkoisia flashbackeja myöten The Goldberg Variationin toisinto. The Goldberg Variationsissa Mulder ja Scully seurasivat virnistellen ihmeellisiä Goldberg-laitteita, ja tässä jaksossa he katselevat haltioituneena toistensa ja taikureiden tekemiä taikatemppuja.

7x08j

The Amazing Muldeeni esiintyy

Taikurin pudonnut pää houkuttelee Mulder ja Scullyn Santa Monicaan, jossa taikatemppu on mennyt pahasti pieleen. Kyseessä on kahden taikurin (rooleissa oikeat taikurit Ricky Jay ja Jonathan Levit) rikastumismielessä lavastama silmänkääntötemppu. Ainoa jaksossa kuollut ihminen on saanut sydänkohtauksen.

7x08b

Scullykin ihmettelee, ketä kiinnostaa

Theef-Scullya lainaten voisi kysyä: ”Mulder, how is this an X-File?”. The Amazing Maleenissa ei ole senkään vertaa yliluonnollista kuin The Goldberg Variationsissa. Gilligan, Shiban ja Spotnitzt eivät edes yritä tarjota mitään paranormaalia. Taikomisen pitäisi ilmeisesti olla tarpeeksi maagista, vaikkei se ole edes mustaa magiaa. Oikeasti Mulder olisi häipynyt kaupungista heti kun irtopäästä löytyi liimaa.

7x08i

The Amazing Sculleeni

The Amazing Maleenissa ei ole pätkääkään sellaista tulkinnanvaraisuutta tai aivoja stimuloivaa materiaalia kuin jopa Signs & Wondersissa on. The Amazing Maleeni voisi olla suurin piirtein mistä tahansa kaavamaisesta rikossarjasta. Lisäksi taikurit tekemässä suurta silmänkääntötemppua on nähty jo niin monesti paremmin, että The Amazing Maleeni jää auttamatta köyhän miehen versioksi.

7x08l

Selittelyä

The Amazing Maleeni on hakenut karnevalistista tunnelmaa, mikä paikoin toimikin. Hämmästyttävät taikatemputkin ovat kuitenkin niin ilmiselvästi amatöörimäisiä tietokonetehosteita, että se syö osan jakson tunnelmasta.

7x08e

Hupaisa ruumis

The Goldberg Variation ja The Amazing Maleeni ovat kumpikin paluu kuutoskausimaisiin lite-tunnelmiin. Lite-jaksojen suurin ongelma on, että ne eivät pelottavia tai hauskoja. Riittämätöntä juonta venytetään mukahauskalla jutustelulla. Mulderin ja Scullyn kohtauksissa tämä ei ole mikään ongelma, koska näyttelijöiden välinen kemia tekisi vaikka puhelinluettelon lukemisesta mielenkiintoista katsottavaa, mutta kaikissa muissa kohtauksissa sitten on.

7x08k.png

Agentteja, ei asuntolainan hakijoita

David Duchovny näyttää tässä jaksossa ja seiskakaudella yleensäkin näyttelevän letkeästi lähinnä itseään. Duchovny tallustelee läpi kohtausten pitäen itsekseen hauskaa ja Anderson yrittää pysytellä samalla aaltopituudella. Mutta turha syyttää näyttelijöitä vaan lähinnä sitä, että Los Angelesiin muuton jälkeen sellaisten jakso on moninkertaistunut, joissa ei muuta voi kuin seurata vierestä hassunhauskaa maailmanmenoa.


Mulder: So, basically he died of a heart attack, somebody crept up behind him, sawed his head off and then glued it back on all in the space of 30 seconds.  Does that make sense to you?
Scully: No. Which makes it even stranger still because, as far as I can tell this body has been dead for over a month. I see signs of refrigeration.
Mulder: And yet he performed yesterday. What a trooper.


X-Fakta: Salaisissa kansioissa vilahtaa useita keksittyjä tuotemerkkejä. Tässä jaksossa nähdään Cradock Marine Bank, joka on sama pankki, joka Mondayssa räjähti maanantai toisensa jälkeen. Autonsa Mulder ja Scully vuokraavat aina kuvitteellisesta Lariat-autovuokraamosta. Sama firma on myöhemmin näkynyt myös sarjoissa Breaking Bad, Supernatural ja Veronica Mars. ETAP-tuotemerkillä varustettuja tavaroita on nähty esimerkiksi jaksoissa Unruhe, Small Potatoes, Christmas Carol ja Travelers. Kyseinen tuotemerkki on saanut nimensä siitä, että ETAP on sarjan prop masterin Jim Paten nimi toisinpäin kirjoitettuna.