Closure

7x11o

”You know, I never stop to think… that the light is billions of years old by the time we see it. From the beginning of time right past us into the future. Nothing is ancient in the universe. But, maybe they are souls, Scully. Traveling through time as starlight, looking for homes.”

7×11 Closure
Käsikirjoitus: Chris Carter ja Frank Spotnitz
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 13.2.2000
Tag line: Believe to Understand

”I have this powerful feeling and I can’t explain it, but that this is the end of the road. That I’ve been brought here to learn the truth.” Vihdoin Mulder uskoo olevansa valmis totuuteen, ja niinpä hän viimeinkin näkee sen. Niin yksinkertaista se lopulta on.

7x11c

Lähellä ratkaisua

Closure alkaa varmasti kaikkien aikojen kauneimmalla ja samalla kylmäävimmällä teaserilla koskaan. Siinä kuolleet lapset nousevat haudoista tähtien valossa leikkimään. He ovat walk in -olentojen pelastamia kidutettuja sieluja, jotka lepäävät tähtivalossa. Mobyn My Weaknessin hengekkäät sävelet tekevät kohtauksesta toiveikkaan. Vaikka monologit ovat viime kausien aikana käyneet yhä mitäänsanomattomammiksi, tällä kertaa on onnistuttu.

7x11a

Maahan haudattu totuus

Teaseri ei ole tämän jakson ainoa mykistävä kohtaus. Jakso on täynnä helmiä: Mulder ja Scully katsomassa tähtitaivaalle ja pohtimassa ovatko tähdet kuolleitten sieluja, Mulder lukemassa Scullylle Samanthan päiväkirjaa, ja lopulta Mulder kohtaamassa Samanthan. Silti Closure ei yritä lypsää sentimentaalisuudella, vaan säilyttää etäisyyden jopa silloin, kun Mulder vaeltaa aukiolle, jossa kuolleitten lapsien sielut leikkivät tähtien valossa.

7x11l

Vastauksia, vihdoinkin

Samantha on palannut sarjassa sen verran usein, että Samanthan paljastuminen kuolleeksi on varmasti kirjoittajilta paras ratkaisu. Samanthan muuttuminen tähtivaloksi on tietysti täysin hatusta vedetty, ja joko sen hyväksyy tai ei. Tuskin kukaan olisi tällaista ratkaisua arvannut katsoessaan vaikkapa Colonya, ja mytologian tapahtumista tämä jakso ei edes piittaa. On hieman tuskallista kuunnella jakson väitettä, että Mulder kuvitteli koko abduktion lapsena näkemiensä elokuvien vaikutuksesta — Little Green Menin abduktiokohtaus on kuitenkin niin avainhetki koko sarjassa.

Closure paljastaa, että Samantha kuoli todellisuudessa jo vuonna 1979. Ennen kuolemaansa hän joutui lukuisten testien kohteeksi ja asui Spenderin perheessä Syöpämiehen kasvattamana. Se todistaa, että Samantha oli sarjassa vain MacGuffin. Samantha on kuljettanut tarinaan eteenpäin jo seitsemän vuoden ajan, mutta lopulta ratkaisu paljastaa vain, että kaikki aiemmin kerrottu olikin hämäystä.

7x11i

Muisto menneisyydestä

On silti aika päättää Samanthan tarina, sillä jo kauan aikaa sitten Scully on korvannut Samanthan Mulderin etsinnän henkisessä keskiössä. Kun Scully kohtaa raihnaisen Syöpämiehen, tämä kertoo, että ei koskaan kertonut Mulderille totuutta, koska tietämättömyys antaa toivoa.

7x11h

Syöpämiehen pakkovisiitti

Closuren tag lineksi on vaihdettu ”Believe to Understand”, usko ymmärtääksesi. Mulder on aikaisemmin suhtautunut kriittisesti kristinuskoon ja kirkkoon, mutta Closuressa hän puhuu asioista uskonnollisin termein. Hän sanoo uskovansa, että Jumalan Totuus on jotain, mitä he eivät voi ymmärtää. Tämä käänne on hieman yllättävä, sillä Signs & Wonders ei täysin onnistunut pohjustamaan sitä, vaikka ehkä yrittikin.

7x11m

Tähtitaivasta katsomassa

Tähtivalo-ratkaisu toimii hyvin sarjan ja henkilöhahmojen kehityksen kannalta. Closure käy lävitse sarjassa jo aiemmin esiintyneitä teemoja maahan kaivetusta totuudesta ja omatunnosta, joka on vain kuolleiden kuiskauksia. Ajatus siitä, että Samantha on tähtivaloa, kuulostaa paperilla imelältä, mutta Closure esittää sen vilpittömästi eikä liian sentimentaalisesti. Kun Mulder ja Scully katselevat yötaivaalla tuikkivia tähtiä, on yksi kauden hienoimmista hetkistä.

7x11n

Kuolleet puhuvat

Samanthan etsinnän aikana Mulder on menettänyt isänsä, äitinsä, uransa, koko normaalin elämän. 27 vuoden ajan toivo Samanthan löytämisestä on vienyt Mulderin autiomaille ja jäätiköille, maailman ääriin. Closure on etsinnän loppu, koska Mulder niin haluaa.  Kun Mulder lopulta vaeltaa tien loppuun ja löytää vastauksen, kaikuvat korvissa Mulderin sanat The Sixth Extinction II: Amor Fatissa: “I chose another path, another life, another fate, where I found my sister”. Mulderin hahmon kehitys jaksossa peilautuu psyykikko Harold Pillerin hahmoon, joka on myös vuosia etsinyt kadonnutta poikaansa, mutta ei pysty lopussa päästämään irti, toisin kuin valaistumisen kokenut Mulder.

7x11d

Kaksi etsijää

Jos Sein Und Zeit kertoi viattomien kärsimyksestä, Closure on sitä vastoin toiveikas. Lapset säästyvät kärsimykseltä, ja pääsivät kirjaimellisesti parempaan paikkaan. 

7x11p

”I’m free”

Closure antaa onnellisen lopun tarinalle, jolla ei voi olla onnellista loppua. Mulder ei saa kiinni syyllisiä, ei löydä Samanthan ruumista tai saa ketään oikeuteen teosta. Hän vain päästää asiasta irti ja löytää rauhan. Ratkaisu voisi olla antikliimaksi, mutta jotenkin siihen on saatu outoa voimaa ja kauneutta. Se resonoi täydellisesti kauden teeman kanssa, jossa Mulderin ja Scullyn on vapauduttava menneisyyden kahleista. Mulder on nyt vapaa mies. Totuus vapauttaa.


”They said the birds refused to sing and the thermometer fell suddenly as if God Himself had His breath stolen away. No one there dared speak aloud, as much in shame as in sorrow. They uncovered the bodies one by one. The eyes of the dead were closed as if waiting for permission to open them. Were they still dreaming of ice cream and monkey bars? Of birthday cake and no future but the afternoon? Or had their innocence been taken along with their lives buried in the cold earth so long ago? These fates seemed too cruel, even for God to allow. Or are the tragic young born again when the world’s not looking? I want to believe so badly; in a truth beyond our own hidden and obscured from all but the most sensitive eyes. In the endless procession of souls, in what cannot and will not be destroyed. I want to believe we are unaware of God’s eternal recompense and sadness. That we cannot see His truth. That that which is born still lives and cannot be buried in the cold earth. But only waits to be born again at God’s behest, where in ancient starlight we lay, in repose.”


X-Fakta: Internetissä on monia sivustoja, jotka yrittävät tehdä selkoa The X-Filesin labyrinttimaisesta mytologiajuonesta. Kreikkalaisen fanin tekemä Eat the Corn -sivuston Mytharc Primer on kaikista sivustoista kuuluisimpia.