Sein Und Zeit

7x10g

”Don’t go looking for something you don’t want to find.”

7×10 Sein Und Zeit
Käsikirjoitus: Chris Carter ja Frank Spotnitz
Ohjaus: Michael Watkins
Ensiesitys: 6.2.2000
Tag line: The Truth Is Out There

Seitsemännen kauden kääntyessä loppupuoliskolle ja uskotun lopun lähestyessä mytologian moninaisia juonteita aletaan kursia kokoon. Ensimmäisenä palataan sarjan ytimeen, tarinaan, joka on ajanut Mulderia koko sarjan ajan etsimään vastauksia: Mulderin siskon Samanthan katoaminen 27 vuotta aiemmin.

7x10c

Takaisin kaiken alkuun

Sein Und Zeitin ja Closuren jälkeen Samanthan tarina on entistäkin sekavampi eikä käy yksiin aiemmin kerrotun kanssa. Se niistä pienistä vihreistä miehistä. Samanthan kohtalo on mielipiteitä jakava ja yllättävä. Pisteet kuitenkin siitä, että vanhaa aihetta on lähestytty uudelta kantilta. Lopputulos tuntuu tuoreelta ja on erittäin hyvin toteutettu.

7x10b

Joulupukin apulainen

Sein Und Zeit on lähes vapaa sotkuisen mytologian painolastista, ja vasta Closuressa alkaa tulla esiin enemmän mytologisia ja yliluonnollisia piirteitä. Tavallisesta mytologiasta ei silti muistutuksena ole oikeastaan kuin Tupakkamiehen muutaman minuutin pituinen visiitti. Walk in -idea esiintyi tosin puolivahingossa jo Red Museumissa.

7x10d

Surun keskellä

Sein Und Zeit alkaa ConduitinOublietten, Paper Heartsin tai jos tosielämän esimerkkejä haetaan, JonBenet Ramseyn tapauksen kaltaisena pikkutytön kidnappausdraamana. Amber Lynnin LaPierren isä on ennen kidnappausta nähnyt näyssä tyttärensä kuolleena, ja lunnasvaatimus puolestaan osoittautuu äidin kirjoittamaksi. Mulder uskoo vanhempien syyttömyyteen, koska on X-Arkistossa törmännyt aikaisemminkin äiteihin, jotka ovat selittämättömästi kanavoineet lunnasvaatimuksen paperille. Vasta Mulderin äidin yllättävä ja huonosti kirjoitettu itsemurha saa Mulderin epäilemään, että tapauksella on jotain tekemistä Samanthan kanssa.

Sein Und Zeitin teemana on, että viattomat saavat kärsiä. Joulupukkina toimiva Ed Truelove on kuvannut salaa lapsia, tappanut heidät ja haudannut Joulumaahan. Media mässäilee lasten kauheilla kohtaloilla, asianajajat etsivät kuuluisuutta kärsivien avulla ja FBI-agentit lyövät vetoa kidnapatun kohtalosta. Mulder menettää viimeisenkin elossa olevan sukulaisensa. Julma todellisuus lyö kaikkia kasvoihin.

7x10h

Takana kova yö

Todellisuus on paljon pahempaa kuin kuvitelma. Mrs Mulderia ei murhattu, vaikka Mulder niin halusi uskoa, vaan hän riisti oman henkensä. Mulder alkoi ehkä kuvitella koko tarinan koko avaruusolennoista, koska se oli paljon lohdullisempi kuin todellisuus, jossa ihminen voi kiduttaa ja tappaa viattoman lapsen. Kaikki palaa takaisin siihen ajatukseen, että paranormaalit ilmiöt ovat vain selitys asioille, joita ihmismieli ei kykene ymmärtämään.

Käsikirjoitus ei ole täysin ongelmaton. Suurin ongelma on tarinassa Mulderin äiti, jonka käytöksessä ei taas kerran ole mitään järkeä. Hän haluaa kertoa pojalleen jonkin suuren salaisuuden, mutta kuitenkin tappaa itsensä sitä ennen. Se alleviivaa Teena Mulderin omituista roolia koko sarjassa: hän tiesi totuuden ja näki, mitä tietämättömyys teki hänen pojalleen, mutta silti hän ei koskaan puhunut. Lopulta koko Teena Mulderin kuolema on vain jippo, jolla saadaan tarina etenemään. Jippo, joka ilman Duchovnyn voimakasta eläytymistä ohitettaisiin melkein olankohautuksella.

Mulder on Sein Und Zeitissa väsynyt, ailahtelevainen, totuudesta piittaamaton ja laiminlyö niin Scullya kuin itsemurhaan päätyvää äitiään. Mulder puskee eteenpäin seurauksista välittämättä lyhyttä murtumiskohtausta lukuun ottamatta. Duchovny parhaassa vedossa pitkiin aikoihin. Hän näyttelee suorastaan pidättyväisesti, mikä alleviivaa jakson realistista ja maallista otetta. Jopa jakson toteutus on jotenkin minimalistinen. Valaistuskin on kaunistelematon, eikä mitenkään imartele näyttelijöitä.


” I don’t know what is the truth and what isn’t anymore.”


X-Fakta:I never heard of it before. It was good.” TV-sarja, jota Amber Lynn LaPierren isä katsoo televisiosta, on Chris Carterin lyhytikäiseksi jäänyt sarja Harsh Realm. Carter syytti FOX:ia huonosti hoidetusta mainostamisesta, kun sarja lakkautettiin vain muutaman jakson jälkeen.