First Person Shooter

7x13k

”Mulder, why does this game have the effect of reducing grown men back to moony adolescence?”

7×13 First Person Shooter
Käsikirjoitus: William Gibson ja Tom Maddox
Ohjaus: Chris Carter
Ensiesitys: 27.2.2000
Tag line: The Truth Is Out There

First Person Shooterin on taatusti The X-Filesin seksistisin jakso. Tasapuolisuuden vuoksi se on sentään seksistinen molempia sukupuolia kohtaan. Miehillä ei ole aivoja eikä naisilla vaatteita.

7x13a

Puolialaston jumalatar

Tähän asti The X-Files on ollut poikkeuksellisen ei-seksistinen televisiosarja. Se on viitannut kintaalla perinteisille mies/nais-rooleille. Mulder on ollut herkkä ja tunteellinen, ja Scully on ollut vahva ja voimakas. Scullya pidetään yhtenä TV:n uraauurtavimmista feministisistä hahmoista. Sanomatta oli selvää, ettei Scullya nähtäisi koskaan sarjassa bikineissa.

7x13b

Uraauurtava agenttipari

Vaikea uskoa, että First Person Shooterin takana ovat aikaisemmin Kill Switchin kaltaisen helmen kirjoittaneet tunnustetut science fiction –kirjailijat William Gibson ja Tom Maddox. Jotenkin jaksossa haiskahtaa ohjaaja Chris Carterin vahva ääliömäinen ote.

7x13l

Typeryydestä pöllämystyneet

First Person Shootersin juoni tavoittelee tyhjäpäisyyden ennätystä: videopeliin osallistuneet kuolevat todellisuudessa, koska videopelin puolialaston naikkonen tappaa eteensä lakoavia miehiä. Täydellinen nainen Maitreya on luotu tietysti prostituoidun ruumista muottina käyttäen. First Person Shooter on kuin Kill Switchin blondihoitsu-hallusinaatio 42 minuutin mittaan venytettynä.

Tuntuu, että jakso on kirjoitettu siksi, että tuotantoporukan pojat pääsisivät leikkimään pyssyillä. Käsikirjoitus on kertakaikkisen typerä ja toteutus valahtaa välillä idiotismin puolelle. Chris Carter –leimalla varustettu loppumonologi on viimeinen naula arkkuun. Carterin kammottava ohjaus syöksee jakson vielä syvemmälle. Carter ohjaa pojille ja täyttää kuvaruudun Basic Instinct –toisinnoillaan. Kerrotaan, että jopa David Duchovny protestoi Mulderin ääliömäistä ilmehtimistä vastaan mutta hävisi kiistan.

7x13j

Hauikset esiin, Mulder!

No, ovathan Mulder ja Scully pelivarusteissaan mukavaa katsottavaa – Mulder on muuten ainoa, jonka peliasu paljastaa lihaksikkaat käsivarret. Ei kai Gunmenien hauiksissa olisikaan mitään nähtävää.

7x13n

Tämä Scullysta sitten tuli

Ainoan kerran jakso todella rulettaa siinä vaiheessa kun Scully ilmestyy pelastamaan miestään videopelin kynsistä. Sen jälkeen Scullysta onkin tehty uusi videopelin täydellinen jumalatar, lateksisaappailla ja olemattomalla vaatetuksella varustettuna.


”I don’t know about you, Scully, but I am feeling the great need to blast the crap out of something.”


X-Fakta: Jade Blue Afterglown alkuperäinen nimi oli Jade Blue Cockburn. Roolin esittäjää etsittiin jopa strippareiden ja pornotähtien joukosta. Rooliin valittiin lopulta näyttelijä Krista Allen.