En Ami

7x15d

”In the end a man finally looks at the sum of his life to see what he’ll leave behind. Most of what I worked to build is in ruins and now that the… darkness descends, I find I have no real legacy.”

7×15 En Ami
Käsikirjoitus: William B. Davis
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 19.3.2000
Tag line: The Truth Is Out There

Yksi kauden parhaista jaksoista tulee yllättävältä taholta: sen on kirjoittanut Tupakkamiestä esittävä William B. Davis. Syöpämiehen ja Scullyn välillä ei juurikaan ole ollut yhteisiä kohtauksia seitsemän vuoden aikana, joten Davis kirjoittaa niitä kokonaisen jakson verran.

William B. Davis sai jaksoon idean jaksoon Shakespearen Richard III:n kohtauksesta, jossa kuningatar Annen aviomiehen ja tämän isän tappanut Richard saapuu miehensä arkun vierellä surevan Annen luokse. Muutamassa minuutissa Richard saa uskoteltua tehneensä kaiken vain rakkaudesta Annea kohtaan, ja Anne suostuu tämän kosintaan. Davisin alkuperäiskäsikirjoituksen mukaan Tupakkamies sai taivuteltua Scullyn liittolaiseksi Mulderia vastaan, mutta lopussa kaikki olisi paljastunut Scullyn painajaisuneksi. Koska edellisillä kausilla oli jo tehty runsaasti unijaksoja, siirrettiin kertomus todellisuudessa tapahtuvaksi. Siten En Ami pureutuu yhteen unohdettuun aiheeseen: Scullyn suhteeseen tuhoojaansa ja pelastajaansa, Tupakkamieheen.

7x15a

Ihme

William B. Davisin tiedetään olleen hyvin kiintynyt esittämäänsä hahmoon, seuranneen tarkasti mytologian kehitystä ja rakentaneen yksittäisten CSM:sta kertovien tiedonpalasten perusteella kuvaa miehen menneisyydestä. Siksipä Musings of a Cigarette-Smoking Manin historian tulkinnat muuttava kuva Syöpämiehestä oli aikoinaan shokki Davisille. Davisin oma näkemys CSM:sta kertoo tehokkaammin valtaa omaavan miehen yksinäisyydestä kuin Glen Morganin Musings-jakso. Davis on tosin avoimesti tunnustanut, että todellisuudessa En Ami on vahvasti Chris Carterin uudelleenkirjoittama, vaikka alkuperäisidea onkin hänen.

En Amissa Jumalaan itseään vertaava Tupakkamies on tekemässä kuolemaa. Hän haluaa hyvittää pahat tekonsa. Tupakkamies vetoaa Scullyn lääkärintaustaan ja amorfatimaisesti tarjoaa Scullylle avainta kaikkien sairauksien parantamiseen, mikäli Scully seuraa häntä matkalle. CSM sanoo hylänneensä jääräpäisen Mulderin Scullyn tähden. Mulder, joka on tuon tuostakin hylännyt Scullyn lähtiessään matkoilleen, loukkaantuu saadessaan maistaa omaa lääkettään.

7x15m

Painostava hiljaisuus

On jännittävä huomata, että Scullyn ja Tupakkamiehen suhde on vähintäänkin yhtä mielenkiintoinen kuin Mulderin ja Tupakkamiehen. Suhde on kompleksinen: mies, joka oli vastuussa Scullyn abduktiosta ja syövästä, oli vastuussa myös parantumisesta. Tämä kaksinaisuus huomioidaan nokkelasti myös jakson nimessä: ranskaksi En Ami viittaa ystävyyteen, englanniksi vihollisuuteen. Kun CSM analysoi Scullyn olevan viehättynyt voimakkaisiin miehiin, hän on monien Scully-jaksojen ytimessä. En Ami muistuttaa Orisonia tai Milagroa, jossa hyvyyden ruumiillistuma Scully yrittää nähdä jotain hyvää paholaisen takana.

7x15n

Valtaa käsissä

William B. Davis tuo En Amissa Tupakkamieheen samanaikaisesti inhimillisyyttä ja creepyytta. Paikoin dialogissa on samanlaista melkein yliampuvaa runollisuutta kuin The Sixth Extinction II: Amor Fatissa. Davis tuntuu innostuneimmalta kohtauksissa, jossa hän pääsee esittämään normaalia, ystävällistä miestä. Silmänräpäyksessä hän pystyy kuitenkin muuttumaan vanhaksi pervoksi, joka kertoo Scullylle ihastuksestaan ja hemmottelee tätä illallisilla ja iltapuvuilla, jopa flirttailee tämän kanssa.

7x15l

Tähtäimessä

Kumma kyllä, En Amin tarjoamia juonikuvioita ei koskaan hyödynnetty sarjassa. Aikoinaan spekuloitiin yleisestikin sillä, että CSM olisi retken aikana tehnyt jotain, joka palautti Scullyn hedelmällisyyden. Tupakkamieshan jopa puhuu asiasta vihjaillen sanoessaan kuinka toivoisi jättävänsä maailmalle perinnön.

7x15i

Naamioitumisen mestarit

Loppujen lopuksi kaikki on tietysti vain suurta hämäystä Scullyn päänmenoksi. Se ei haittaa, sillä En Ami on Tupakkamiehen ansaitsema hetki valokeilassa.


CSM: You’re drawn to powerful men but you fear their power. You keep your guard up, a wall around your heart. How else do you explain that fearless devotion to a man obsessed, and, yet, a life alone? You’d die for Mulder but you won’t allow yourself to love him.
Scully: Wow. I’m learning a whole other side to you. You’re not just a cold-blooded killer, you’re a pop psychologist as well. 


X-Fakta: William B. Davis on kuvannut En Amin tekoprosessia yksityiskohtaisesti elämänkerrassaan Where There’s Smoke (2011). Kirjassa Davis kertoo kanadalaisen teatterinäyttelijän tiestä TV-maailman keskiöön ja Hollywoodin järjettömyyksiin. Davis kertoo koruttomasti sarjan teosta ja siitä, kuinka kuvauksia tehtiin usein niin viime tingassa, että kuvausryhmä vitsaili, että heidän olisi tehtävä live-jakso, koska eivät saisi jaksoa valmiiksi. Esimerkiksi En Amin illalliskohtauksen käsikirjoitus saapui vasta kun Davis ja Anderson olivat jo meikattuja ja valmiita kuvaamaan. Davisin mukaan kuvausaika loppui kesken, ja lopulta hänen puoliskonsa kohtauksesta kuvattiin Andersonin sijaisnäyttelijän kanssa. Davis kertoo kirjassa kokemuksistaan paljon mielenkiintoista tietoa: kuinka hän alun perin haki pilottijaksosta toista roolia, kuinka hänen oli pakko alkaa polttaa kuvauksissa kasvissavukkeita, ettei alkaisi taas oikeasti tupakoida, ja kuinka tapa pidellä savuketta peukalon ja etusormen välissä periytyi hänen isältään. Davis kertoo kirjassa varsin suorasti The X-Filesin kuvauksista. Hän arvostelee sitä, kuinka veteraaninäyttelijät kuten Peter Donat ja John Neville eivät saaneet näytellä yhtä hienovaraisesti kuin olisivat osanneet, haukkuu Duchovnyn ja Andersonin epäammattimaisen käytöksen ja kertoo, että jotkut kuvausryhmän jäsenet jättivät työnsä Andersonin ja Duchovnyn viileiden välien takia.