all things

7x17o

”Time passes in moments. Moments which, rushing past define the path of a life just as surely as they lead towards its end. How rarely do we stop to examine that path, to see the reasons why all things happen, to consider whether the path we take in life is our own making or simply one into which we drift with eyes closed. But what if we could stop, pause to take stock of each precious moment before it passes? Might we then see the endless forks in the road that have shaped a life? And, seeing those choices, choose another path?”

7×17 all things
Käsikirjoitus: Gillian Anderson
Ohjaus: Gillian Anderson
Ensiesitys: 9.4.2000
Tag line: The Truth Is Out There

“I’m showing you how to take the road not taken”, sanoi CSM Mulderille kauden alussa The Sixth Extinction II: Amor Fati –jaksossa. On hienoa nähdä, kuinka seitsemäs kausi kietoutuu tämän teeman ympärille. Kyse on nimenomaan valinnoista. Valitako täydellinen perheidylli, valitako Samanthan löytäminen, valitako parannuskeinon saaminen kaikkiin maailman sairauksiin, valitako se elämä, jota elää.

7x17l

Pohdintoja

On aina kiinnostavaa nähdä näyttelijän oma näkemys hahmosta, jota tämä on näytellyt vuosikausia. Kuka on Dana Scully Gillian Andersonin mielestä, ja mitä Anderson haluaa sanoa Scullylle? all things -jaksossa Scully törmää entiseen opettajaansa Dr Daniel Waterstonen, jonka kanssa hän kerran harkitsi yhteistä elämää huolimatta siitä, että Waterstone oli ukkomies. DVD:n kommenttiraidassa Anderson tosin selventää, että Scully ei koskaan aloittanut suhdetta Waterstonen kanssa, vaan lähti pois ennen kuin mitään ehti tapahtua. Waterstonen vaimo uskoi, että hänen miehellään oli suhde, ja hirttäytyi. Outoa, että Scullyn viattomuutta yleensä lähes pakkomielteisesti suojeleva Chris Carter on saksinut pois tähän viittaavan. Andersonin kertoma taustatarina myös selventäisi jakson sisältöä.

7x17f

Voimakkaan miehen pauloissa

Waterstone on yhä valmis tarjoamaan elämän, jota Scully ei valinnut, joten loppujakso vietetään pohtien Scullyn elämän valintoja ja kohtaloa. Nicolas Surovyn valinta Daniel Waterstonen rooliin ei ole ehkä täysin onnistunut, sillä äijä on niin creepy että selkäpiissä karmii joka kerta kun ukko koskettaa Scullya.

Andersonin mukaan Waterstonin pitäisi aluksi vaikuttaa Mulderia paremmalta mieheltä. Mulder esitellään jakson alussa päättömyyksiin syöksyvänä työnarkomaanina, joka yrittää saada Scullyn mukaan joutavaan ufojahtiinsa. Loppujen lopuksi Waterston haluaa vain kontrolloida Scullya. Sen sijaan Scully tajuaa, että Mulderin avulla hän voi kasvaa henkisesti.

7x17g

Repeytynyt taivas

Gillian Andersonin ensimmäinen käsikirjoitus ja ohjaus all things on ulkoisesti raikas ja tyylikäs, mutta tarina on heikohko ja epä-xfilesmainen. Jos Duchovnyn Hollywood A.D. on egoistinen, niin myös Gillian Anderson tuntuu lähinnä esittelevän itselleen tärkeitä elämänfilosofioita. Siksi Scully kokee elämän palikat kohdalleen loksauttavan uskonnollisen näyn buddhalaisessa temppelissä eikä kirkossa.

Visuaaliseen ilmeeseen on kiinnitetty jaksossa huomiota. Toistuvat motiivit, kuten vesi, hidastukset, erilaiset rytmit ja Mobyn Sky Is Broken (Mobyn sävelet säestivät myös Mulderin valaistumista Closuressa) tahdittavat jaksoa ja luovat vaikutelman, että all things tapahtuu jossain toisessa ulottuvuudessa, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Anderson on osannut hyödyntää aiemmissakin Scully-jaksoissa nähtyä sydänsymboliikkaa, ja Irresistiblen tyyliin Scully näkee itsensä sairaalavuoteessa. Ulkoiset seikat eivät kuitenkaan riitä peittämään olematonta juonta.

7x17m

Saippuaoopperamaisesta ja haparoivasta otteesta huolimatta all things on tärkeä viimeinen pala seitsemänteen kauteen. Kauden alussa Albert Hosteenin henki kertoi, että on enemmän maailmoja kuin kämmenelle mahtuu. Sen jälkeen Scullya on koeteltu jumalallisella interventiolla Orisonissa, uskon testaamisella Signs & Wondersissa ja voodootaioilla Theefissa. Theefin aihetta peilaten all thingsissä Scully pelastaa miehen konkreettisesti voodoohoidoilla.

Nyt kun Mulderkin on vapautunut ikeestään Closuressa, ovat kummatkin päähenkilöt valmiita johonkin uuteen. Kumpikin on matkan aikana kieltäytynyt täydellisen perhe-elämän mahdollisuudesta, mikä jälkeenpäin tekee Requiemin yllätyskäänteestä entistäkin yllättävämmän.

7x17n

Jääteetä

all thingsin Mulder palaa Englannista tyhjin käsin, koska viljapeltojen kuvioita ei voinutkaan ennustaa tietokoneella. Kohtalo johdattaa Scullyn törmäämään Mulderiin, koska lopulta kaikki hänen tiensä johtavat Mulderiin. Kun Mulder ja Scully vihoin törmäävät toisiinsa, revennyt taivas kirkastuu. Mulderin ja Scullyn nautiskellessa sohvalla (jää)teetä Scullykin tajuaa sen mitä Mulder tajusi Amor Fatissa: ei ole muuta elämää ja kohtaloa kuin tämä.


Scully: What if there was only one choice and all the other ones were wrong? And there were signs along the way to pay attention to.
Mulder: Mmm. And all the… choices would then lead to this very moment. One wrong turn, and… we wouldn’t be sitting here together. Well, that says a lot. That says a lot, a lot, a lot. That’s probably more than we should be getting into at this late hour.


X-Fakta: all things on jäänyt historiaan merkkipaaluna, joka ensimmäisen kerran näkyvästi vihjaa Mulderin ja Scullyn suhteesta. Gillian Andersonin mukaan Carter ja Spotnitz halusivat tietoisesti lisätä jaksoon viittauksen sitä, että Mulder ja Scully viettivät yön yhdessä. The LAX Files kirja paljastaa, että jakson kuvauksissa oli Mulderin yöpöydälle pistetty purkillinen kondomeja (purkin voi itse asiassa nähdä kohtauksessa, jossa Mulder pakkaa makuuhuoneessaan). Chris Carter ei ole koskaan paljastanut, koska Mulder ja Scully päätyivät yhteen. Kenties se tapahtui Millenniumin jälkeen, kenties vasta all thingsissa. Kauden varrelle on kuitenkin ripoteltu mahdollisia vihjeitä Mulderin ja Scullyn suhteesta, osa näkyvämpiä ja osa piilotetumpia. Esimerkiksi Orisonissa voi joku tarkkasilmäinen havaita Mulderin kylpyhuoneessa ylimääräisen hammasharjan. Scully viettää yön Mulderin luona ainakin Sein Und Zeitissa ja oletettavasti Orisonissa. Closuressa Scullylla on jostain syystä yhdessä kohtauksessa nimettömässään kihlasormukselta näyttävä sormus, tosin väärässä kädessä. Yhdeksännellä kaudella voi bongata Scullyn asunnosta Mulderin huonekaluista ainakin naulakon.