Chimera

7x16c

Ellen: Do you have a … a significant other?
Mulder: Um, not in the widely understood definition of that term.
Ellen: Ah. Well, the right woman will come along and change all that. Don’t miss out on home and family, Mr. Mulder. 

7×16 Chimera
Käsikirjoitus: David Amann
Ohjaus: Cliff Bole
Ensiesitys: 2.4.2000
Tag line: The Truth Is Out There

Chimerassa Mulder palaa Arcadiaan ilman vaimoaan. Tällä kertaa Mulder otetaan osaksi kaupungin sheriffin perhettä, jota emännöi omistautuva kotirouva. Paljastuu, että tämäkin amerikkalainen idylli on pelkkää valhetta. Vaimot ja miehet pettävät toisiaan, täydellinen kotirouva patoaa vihansa ja muuttuu Jekyll/Hyde –tyylisesti hallitsemattomaksi tappajaksi.

7x16i

Hyvä aviomies

Sen jälkeen, kun Dreamlandissa Scully halusi hypätä pois autosta ja elää tavallista perhe-elämää, se onkin ollut aina Mulder, joka on joutunut kohtaamaan perhe-elämän jaksosta toiseen. Ja joka kerta se on osoittanut mädänneisyytensä ja valheellisuutensa (Dreamlandit, Terms of Endearment, Arcadia, Amor Fati, tämä jakso). Ironisesti näissä jaksoissa Mulder, mies joka ei halunnut hypätä autosta ulos, on kerta toisensa jälkeen todistanut olevansa parempi aviomies kuin jaksojen oikeat aviomiehet. Ehkä kyse on tietoisesta valinnasta. Kuutoskauden alusta lähtien The X-Files on hienovaraisesti kulkenut kohti Mulderin ja Scullyn aloille asettumista ja perheellistymistä.

7x16a

Luonnottomuuksia tarkkailemassa

Chimeran ongelma on, että siinä ei ole mitään uutta. Amerikkalainen idylli on sisältä yhtä mätä kuin kaupungin paheellinen alamaailma. Tämä väännetään rautalangasta ja todetaan vielä ääneenkin. Kaksi irrallista tarinaa yritetään lopussa sitoa yhteen ohuttakin ohuemmalla langalla.

Chimeraan täytyi kirjoittaa Scully pieneen rooliin, koska Gillian Anderson valmisteli oman jaksonsa käsikirjoitusta ja ohjausta. Mulder määrätäänkin tutkimaan yksin juttua. Scully jää kyttäyskeikalle vakoilemaan kaupungin pohjasakkaa ja soittelemaan silloin tällöin G-miehelleen. Jakson käsikirjoitus ja toteutus on täysin autopilotilla. Scully istuskelee tylsistyneenä ja Mulder ei edes partaansa vaivaudu ajamaan, puhumattakaan Duchovnyn totaalisen rutiinimaisesta roolityöstä.

7x16j

Profeetta sa hurjamainen! – lintu, taikka paholainen!

David Amann onnistuu kuitenkin kuorruttamaan Chimeran kiinnostavilla motiiveilla. Pahaenteiset korppikotkat tuovat Chimeraan mystisyyttä ja klassista kauhua. Peilejä käytetään jaksossa kuvaamaan todellisuuden ja kätketyn eroja. Nämä kaksi asiaa antavat Chimeralle tyylikkyyttä ja persoonallisuutta, mutta eivät silti nosta jaksoa keskitason yläpuolelle.


Scully: Mulder, when you find me dead, my desiccated corpse propped up staring lifelessly through the telescope at drunken frat boys peeing and vomiting into the gutter just know that my last thoughts were of you and how I’d like to kill you.
Mulder: I’m sorry. Who is this?


X-Fakta: Scullyn kotipuhelinnumero on 202 555 6431 (Ghost in the Machine) ja kännykkänumero  202 555 3564 (Blood), 202 555 6431, 202 5550113 (Fight the Future) tai 202 555 0166 (Drive). Mulderin, joka vajoaisi katatoniseen skitsofreniaan ilman kännykkäänsä, puhelinnumero on joko 202 555 0199 (731), 202 555 9355 (työ) tai 202 555 0160 (The X-Files Gamen mukaan). Mulderin sähköpostisoite on F_Mulder@FBI.gov ja yksityinen sähköpostiosoite  trust_no1@mail.com. Scullyn sähköpostiosoite on puolestaan D_Scully@FBI.gov ja yksityinen osoite Queequeg0925@hotmail.com.