Brand X

7x19e

”Smoke ’em if you got ’em.”

7×19 Brand X
Käsikirjoitus: Steven Maeda ja Greg Walker
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 16.4.2000
Tag line: The Truth Is Out There

The X-Filesin pureuduttua vuosien ajan hallituksen kähmintään ja salaliittoihin, on virkistävää nähdä kerrankin Mulderin ja Scullyn vastassa suuryritys. Ja mikäpä toinen yritys olisi tarkoitukseen yhtä sopiva kuin Morley Tobacco, tuo pahuuden ruumiillistuma.

7x19c

Pahuuden päämajassa

The X-Files on demonisoinut tupakan voimakkaammin kuin varmaan yksikään toinen TV-sarja. Sarjan pääpaholainen Tupakkamies kuvataan aina savun läpi ja tumpit kertovat missä paholainen on piileskellyt. Brand X:ssa pelotellaan jo sillä, että tupakan sytyttäminen johtaa kuolemaan.

7x19h

Asettakin vaarallisempi

Kun Daryl Weaver (Tobin Bell) hän sytyttää savukkeen, tartuttaa hän samalla vaarallisia tupakkakuoriaisia. Tämä tuo mieleen väistämättä muistoja War of the Coprophagesista. Visuaalisesta ilmeestä on sanottava, että hyvin on onnistuttu laittamaan nikotiininkeltaista kaikkialle aina seinistä Scullyn paidan väriin asti. Muutoin jakso on samalla tavalla pelkistetty ja vaatimaton kuin Mind’s Eye.

7x19f

Passiivisen tupakoinnin vaaroja

Skinner on Brand X:ssa kolmantena päähenkilönä, ja saa taas ihmettelemään, miksi ihmeessä miestä näkyy niin harvoin. Nytkään Skinner ei saa oikeasti työskennellä yksin, vaan hänen seurakseen pistetään kohtauksessa kuin kohtauksessa joko Mulder tai Scully.

7x19b

Skinner saa seuraa

Vaikka Brand X on tasavarma jakso, häiritsee siinä Chimeran tavoin helppoihin juoniratkaisuihin turvautuminen. Mulder sairaalassa on juuri sitä: pakollinen ratkaisu käytännön ongelmaan. Tiedetään, että koko juonenkäänne kirjoitettiin vain, koska Duchovny oli kiinni Hollywood A.D. -jakson jälkituotannossa. Mulderin viruminen sairaalassa kuoleman kielissä ei seitsemän vuoden jälkeen synnytä enää minkäänlaista jännitystä.

7x19g

Taas kerran sairaalassa

Brand X:n kohdalla on kuitenkin mainittava, että harvassa ovat näin korkeamoraaliset TV-sarjat. Missä muussa suositussa sarjassa tupakka on ainoastaan pahisten polttamaa, alkoholia tai muita huumeita ei nautita, ja seksistäkin rangaistaan aina kuolemalla?

Jakson loppukohtaus on jopa huvittavan moralisoiva. Pelastaakseen Mulderin hengen Scully pumppasi tämän täyteen nikotiinia, joten lopussa roskikseen heitetty Morley-aski houkuttaa Mulderia. On hupaisaa, kuinka nyt suurin vaara, joka Mulderia ja Scullya uhkaa, on tupakka. Vertauskuvallisella tasolla se on tietysti täysin totta.


Scully: How do you feel?
Mulder: Like a dust buster attacked me.


X-Fakta: Morley Tobacco ei ole suinkaan The X-Filesia varten luotu fiktiivinen tupakkamerkki, vaan Morleyn savukkeet ovat kärynneet lukuisissa TV-sarjoissa ja elokuvissa. Ensimmäinen havainto Morley-savukkeista on Hitchcockin Psyko-elokuvassa (1960). The Twilight Zonessa Morley vilahteli useaan kertaan jo 1960-luvulla. Televisiossa Morley on nähty esimerkiksi sarjoissa 24,  American Horror Story, The Americans, Breaking Bad, Beverly Hills 90210, Buffy Vampyyrintappaja, Californication, CSI, Criminal Minds, Frendit, Lost, Millennium, Seinfeld ja The Walking Dead. Lisää kertoo Wikipedia.