Fight Club

7x20b

”Don’t go thinking I’m going to start doing the autopsies.”

7×20 Fight Club
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: Paul Shapiro
Ensiesitys: 7.5.2000
Tag line: The Truth Is Out There

There are hits and there are misses. And then there are misses. Muistan, kuinka aikoinaan kuin näin jakson ensi kertaa, tunsin jo teaserin ensimmäisten sekuntien aikana pakottavaa halua vain sulkea televisio ja jättää jakso kesken. Suu auki jäin seuraamaa kuinka katastrofi nimeltä Fight Club kouraisi sellaisia pohjamutia ettei sanoja löydy kuvaamaan. On vain hyvin osuvaa, että Mulderkin tässä jaksossa imeytyy viemärin syvyyksiin.

7x20f

Viemärin vanki

Fight Club on kerrassaan hämmästyttävän surkea jakso. Niin järkyttävän huono, että voidaan puhua jo yhdestä TV-historian pohjanoteerauksista, mitä laatusarjoihin tulee. Fight Club saa kaipaamaan Spacea, First Person Shooterin tuntumaan Shakespearelta ja Agua Malan käsikirjoituksen nerokkaalta.

7x20a

Kaksoisolentoja

Ironista on, että tämä kaksosjakso on itsekin kopio toisesta jaksosta, Syzygystä. Ainoa muistamisen arvoinen hetkikin on lainaus toisesta jaksosta, pilotista. On aivan käsittämätöntä, että jakson käsikirjoituksen takaa löytyy itse sarjan auteur Chris Carter. Mitä ihmettä miehen mielessä on liikkunut? Tämän jakson täytyy olla Carterin evil twinin käsialaa.

7x20g

Pahat voimat jylläävät, tuplana

Tässä muutamia asioita, jotka tekevät Fight Clubista huonon: onnettomat näyttelijät, kehno dialogi, kikkaileva kammottava musiikki, olematon juoni, väkivaltainen loppuratkaisu, Mulderin irvistys lopussa. Mulder ja Scully puhuvat kuin olisivat nauttineet liikaa piristeitä, loput henkilöt huutavat ja ”hauskat” repliikit saavat katsojankin huutamaan tuskasta. Kammottava Kathy Griffin ja painijamöhkäle eivät ole vain yhdessä roolissa vaan kaksoisroolissa. Helpompaa olisi luetella, mitä hyvää tässä jaksossa on: ainakaan se ei ole kaksiosainen.

7x20e

Ei erikoinen agentti

Totta kai tähn jaksonkuvatukseen sisältyy myös loppukahakka, koska protestoivat, tappelevat ja toisiaan hakkaavat henkilöt Carterin mielestä niin hauskoja, että niitä on nähtävä jokaisessa hänen huumorijaksossaan (Syzygy, Triangle, The Post-Modern Prometheus, How the Ghosts Stole Christmas…). En edes tiedä, mitä sanoa siitä, että jaksosta voi saada sen kuvan, että Mulder ja Scully hakkasivat toisensa sairaalakuntoon. Siis Mulder kenties hakkasi todennäköisesti jo raskaana olevan Scullyn! Tässä vaiheessa loppuvat jo sanat. Se on häiritsevää, halveksuttavaa, suorastaan tuhoisaa, vaikka asiaa ei suoraan vahvisteta. Se kertoo, että loppupeleissä Carter voi uhrata mitä tahansa hetkellisen hauskuuden eteen. Carter on aina ollut mies, joka on kirjoittanut monet Mulderin ja Scullyn suhteen parhaista hetkistä, mutta myös mies, joka on kirjoittanut ja ymmärtänyt suhteen pahimmin pieleen.

Ainoastaan yksi kohtaus on Fight Clubissa melkein siedettävä: alun kohtaus, jossa Scully arvuuttelee Mulderin vihjeisiin perustuen tapausta.

Vielä yksi asia pahentaa Fight Clubia entisestään. Fight Club olisi voinut olla koko sarjan kolmanneksi viimeinen jakso. Fight Clubia kuvattaessa näytti hyvin todennäköiseltä, että se olisi sitä. Jos tämä oli esimerkki siitä, minkä tasoisia jaksoja Carter pystyi tässä vaiheessa vääntämään, niin olisiko Carterin ja muiden tuottajien pitänyt katsoa itseään peilistä ja miettiä vielä kerran, olisiko aika pistää pillit pussiin.


Mulder: No, the interesting thing about these agents is they had worked together for seven years previously without any incident.
Scully: Seven years?
Mulder: Yeah, but they are not … romantically involved if that’s what you’re thinking.
Scully: Not even I would be so farfetched.


X-Fakta: Jaksossa esiintyvät FBI-agenttien roolissa David Duchovnyn ja Gillian Andersonin stand-init Steve Kiziak ja Arlene Pileggi. Kumpikin on esiintynyt sarjassa jo aiemmin: Kiziak esitti yksityisetsivää Hungryssa ja Téa Leonin seuralaista Hollywood A.D.:ssa. Pileggi esiintyi sarjassa Skinnerin sihteerinä. Myös muut Andersonin ja Duchovnyn stand-init ovat päässeet kuvaruutuun. Jaap Broeker esiintyi sarjassa The Stupendous Yappina (Clyde Bruckman’s Final Repose). Bonnie Hay on puolestaan esiintynyt jaksoissa Colony, End Game, D.P.O, Oubliette ja Talitha Cumi.