Je Souhaite

7x21i

Mulder: I don’t know if you noticed but, um, I never made the world a happier place.
Scully: Well, I’m fairly happy. That’s something.

7×21 Je Souhaite
Käsikirjoitus: Vince Gilligan
Ohjaus: Vince Gilligan
Ensiesitys: 14.5.2000
Tag line: The Truth Is Out There

Tässä se on, ”viimeinen” X-File. Viimeinen kerta, kun Mulder ja Scully tutkivat yhdessä MOTW-tapausta. Vaikka show tulee jatkumaan, Je Souhaiten ja Requiemin jälkeen se on eri show.

7x21o

Viimeisen kunniaksi

Yksikään toinen MOTW ei olisi sopinut yhtä hyvin tähän tehtävään. Je Souhaite keskittyy siihen, mikä The X-Filesissa oli aina parasta: Mulderiin ja Scullyyn. Nyt kun seitsemäs tuotantokausi on ehtinyt vihjata Mulderin olevan ihmiskunnan vapahtaja ja Scullyn Jumalan lähettiläs, kauden lopuksi tarjoillaan tämä hassu pieni MOTW, joka kertoo jotain muuta.

7x21c

Vielä kerran, Mulder ja Scully!

Je Souhaite on kuin keveämpi versio Field Tripista: molemmissa Mulderin ja Scullyn toiveet käyvät toteen, mutta kaikki on liian hyvin ollakseen totta. Je Souhaitessa Mulder tapaa ihan oikean lampunhengen ja saa kolme toivomusta, joilla voi muuttaa maailmaa. Scully uskoo viimeinkin kaikkien vuosien jälkeen saaneensa ihan oikean todisteen X-Filesta näkymättömän ruumiin muodossa.

7x21g

Jep, näkymätön se on

Paula Sorge on todella hyvä kyynisenä ja pilkallisena Jenina, jolla ei ole viidensadan vuoden jälkeen minkäänlaisia illuusioita ihmisluonteesta. Toteutettuaan satojen vuosien ajan ihmisten toiveita Jen on kyllästynyt ihmisten loputtomaan typeryyteen ja itsekeskeisyyteen. Typeryydellä kirotut ihmiset hamuavat vain valtaa, rikkauksia ja typeriä temppuja eivätkä halua auttaa toisiaan. Jos Maan päälle haluaa rauhan, sen saa vain poistamalla kaikki ihmiset planeetalta.

7x21n

Toivetta rustaamassa

Gilligan ei osoita olevansa mikään jumalan lahja ohjaustaiteelle, ja jälki on melkoisen persoonatonta. Hungryn tyyliin jaksossa on hiukan rasittavaa huumoria ja tyhjäkäyntiä. Je Souhaitessa näkyy se mikä muissakin jaksoissa: kun juonta ei ole riittävästi, aikaa tapetaan mukahauskalla jutustelulla. Taas kerran parhaita kohtauksia ovat ne, joissa karismaattiset Duchovny ja Anderson pääsevät esiin. Duchovny ja Anderson eläytyvät täysillä rooleihinsa. Scullyn tyttömäinen innostus ja Mulderin onnellinen olemus kertovat, että paistaa se aurinko lopulta X-Arkistoonkin.

7x21h

Innostunut Scully

Yksinkertaisesti Je Souhaite on ihastuttava. Jännä juttu muuten, että kuudennella ja seitsemännellä kaudella Mulderin ja Scullyn välillä on useita hyvin luonnolliselta tuntuvia keskusteluja. Se on suuri kontrasti verrattuna siihen, että samanaikaisesti Mulderista ja Scullysta tehdään epäluonnollisia vapahtajahahmoja. Mulderin ja Scullyn kevyet flirttailevat keskustelut ovat tämän jälkeen muisto vain, eikä sarja enää koskaan saavuta samanlaista viatonta charmikkuutta.

7x21k

Huonosti kävi taas

Toisin kuin muilla kevyillä jaksoilla, joita tällä kaudella on nähty, Je Souhaitella on myös jotain sanottavaa. Je Souhaite on vastakkainen kaikelle muulle tällä kaudella nähdylle. Vaikka The X-Filesin kuuluu olla synkkä, tällaiset jaksot kuin Je Souhaite muistuttavat siitä, mikä sarjassa oli parasta. Kun The X-Files alkoi, se kertoi kahdesta tavallisesta ihmisestä, jotka työssään törmäsivät omituisiin asioihin. He eivät ratkoneet suuria ongelmia tai yrittäneet pelastaa maailmaa. Se kaikki seurasi vasta vuosien myötä.

7x21l

Pamaukseen se päättyi!

Mulder, jonka päälle on sovitettu Vapahtajan viittaa, saa jaksossa huomata, että ei ole hänen tehtävänsä yrittää pelastaa maailmaa, moinen osoittaisi vain suurta itsekkyyttä. Sen sijaan henki opettaa, että maailmasta voi tehdä paremman paikan ilman ihmeitäkin.

7x21m

Rauha maailmaan

Je Souhaite olisi ollut täydellinen viimeinen MOTW-jakso, mikäli sarja olisi päättynyt seitsemänteen kauteen. Je Souhaite onnistuu sanomaan jotain tärkeää ennen Requiemia — Mulder tajuaa, että oma ja läheisten onnellisuus on saavutettavissa pienillä teoilla: siihen riittää Caddyshack, popkornia ja oma rakas.


Scully: Skinner called me, Mulder. Is everything all right?
Mulder: You don’t remember disappearing off the face of the earth for about an hour this morning?
Scully: No.
Mulder: Well, I guess everything’s okay.


X-Fakta: Jenin rooli kirjoitettiin alun perin Jeanine Garofalolle, joka ei kuitenkaan kiireittensä takia voinut ottaa roolia vastaan. Aikojen saatossa muitakin nimekkäitä tähtiä kieltäytyi roolista sarjassa. Cher ja Roseanne Barr kieltäytyivät The Post-Modern Prometheuksesta, Truman Capote, Johnny Cash ja Rip Taylor Jose Chung’s From Outer Spacesta ja David Blaine The Amazing Maleenista. Harvey Fierstein ja Lance Henriksen kieltäytyivät pääroolista Pusherista. Mary-Kate ja Ashley Olsen eivät puolestaan saaneet haluamaansa roolia Evesta. Whoopi Goldberg ja Sigourney Weawer olisivat halunneet vierailla sarjassa, mutta sopivaa roolia tai aikaa ei koskaan löytynyt.