Within

8x01k

8×01 Within
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 5.11.2000
Tag line: The Truth Is Out There

Kahdeksas kausi ei ollut mitenkään tuomittu epäonnistumaan. Aikaisempien esimerkkien valossa 1013 on onnistunut keksimään parhaat tarinansa juuri pakon edessä.

8x01c

Painajainen alkaa

Rehellisesti sanottuna en ole katsonut kahdeksannen kauden jaksoja sen jälkeen, kun ne ensimmäisen kerran esitettiin viitisentoista vuotta sitten. Yhdeksännen kauden hyppäsin kokonaan yli muutamia jaksoja lukuun ottamatta. Pikemminkin olen yrittänyt unohtaa, että jaksot ikinä edes olivat osa sarjaa. Tuntuu oudolta palata jaksojen pariin.

8x01e

Yksin koko maailmassa

Within alkaa vielä lupaavasti: Scully makaa yksin pimeässä sairaalahuoneessa, seisoo yksin hississä, kävelee yksi FBI:n käytävillä, menee yksin nukkumaan Mulderin sänkyyn, on yksin kotonaan, väkijoukossa ja autiomaassa. ”Alone in the world”, kuten käsikirjoitus kuvailee. Visuaalisesti viitataan muutamaan kertaan all things -jaksoon, joka tarinansa puolesta oli tärkeä johdatus nykyhetkeen. Kun Scully saapuu kellaritoimistoon, sitäkin ollaan repimässä alas.

8x01d

Uusi minä

Jakson alussa katsoo peilistä uutta minäänsä, uskojaa. On mielenkiintoinen käänne, että Scully, joka aikanaan saapui X-Arkistoon tarkkailemaan sen huuhaa-uskojan toimia, joutuu itse samanlaiseen ansaan.

Scullyn unessa painajainen Mulderin katoamisesta yhdistyy kuvaan hänen vatsassaan kasvavasta sikiöstä. Scullyn raskaus on ovela koukku pitää katsojat otteessa: Mulder ei ehkä ole paikalla, mutta Scully odottaa hänen lastaan. Tietenkään tätä ei sanota vielä ääneen, koska mitään ei tässä sarjassa sanota suoraan, mutta Gillian Anderson näyttelee niin kuin tietäisi.

8x01g

Lähellä Mulderia

Homma pysyy kasassa jakson puoleenväliin asti. Yllättäen jopa melkein pidin John Doggettin hahmosta tässä jaksossa, koska hänet esiteltiin vihollisena. Jakson parhaat hetket ovat niitä, kun Skinner ja Scully joutuvat olemaan toistensa liittolaisia kaikkia muita agentteja vastaan. On fiksua laittaa Scully heittämään lasi vettä Doggettin päälle heti ensikohtaamisella. Robert Patrick näyttelee siten, että hän vain haluaa hoitaa työnsä, ja se sopii tähän hahmoon tässä jaksossa.

8x01f

Uusi agentti

Mutta sitten se alkaa. Väitetään, että Mulder olisi ollut koko viime kauden ajan ollut kuolemassa aivosyöpään. Siis tämän saman lite-kauden, jossa Mulder oli yhtä hymyä ja auringonpaistetta. Scullylle kerrotaan myös, että Mulder on kadonnut omasta tahdostaan, että hän järjesteli omia hautajaisiaan, ei koskaan luottanut Scullyyn ja muutenkin hengaili toimiston naikkosten kanssa. Osa mainituista on tietysti vain hallituksen miesten peittelyoperaatiota, mutta jutusta jää huono maku suuhun.

8x01i

Kauhistuttaa

The X-Filesiin on aina kuulunut tietty maton vetäminen katsojan alta, mutta tällä kertaa on kyse seitsemän vuoden ajan rakennetusta hahmosta. Mulderin rehellisyys on tuhottu yhdessä silmänräpäyksessä. Millainen käsikirjoittaja tuhoaa omat täydelliset hahmonsa? Valitettavasti tämä alkaa jo vaikuttaa henkilökohtaiselta kostolta. Tämän kauden aikana Mulderia kidutetaan pervoilta näyttävissä avaruusolentojen vempeleissä, poskia revitään koukuilla, sisäelimet survotaan, rintaa viilletään, tapetaan ja haudataan. Tässä sarjassa ei siis kannata ainakaan harrastaa seksiä, mikä on jo aiemminkin todettu.

8x01h

Rangaistusta kerrakseen

On ymmärrettävää, että 1013:n on tehtävä parhaansa esitellessään uuden sukupolven. Tietysti he haluavat, että uusi hahmo, Doggett, näyttää hyvältä. Mutta ei tarvitsisi romuttaa vanhoja hahmoja, jotta Doggettin hyvyys näyttää mahdollisimman kirkkaalta. Näyttääkin siltä, että 1013 lähti niin innokkaasti uuteen suuntaan, että he unohtivat mistä oikeasti on kyse.

8x01j

Liittolaiset muita vastaan

Tähän asti on ainakin voinut luottaa siihen, että vaikka muut valehtelisivat, niin Mulder ja Scully kertovat katsojalle totuuden. He olivat totuuden linnakkeita valheellisuuden keskellä. Carter kolauttaa pahasti tähän asti ideaalista ihmissuhdetta väittämällä, että kaikki oli valheen peitossa. Myöhemmissä jaksoissa kerrotaan, että myös Scully on salaillut ja vääristellyt asioita. Mulder ja Scully eivät ole enää ihmisen/katsoja kaksi eri puoliskoa, jotka janoavat totuutta, vaan Syndikaatti, totuuden sabotoijat.

Se on huono tapa aloittaa The X-Filesin uusi aikakausi.


”Why do I get the feeling they’d be happy if we never found him at all?”


X-Fakta: Within on ensimmäinen jakso, joka sisältää täysin muuttuneen alkutunnuksen. Robert Patrick on lisätty alkutunnuksen kolmanneksi tähdeksi. Näyttelijäliiton säännökset estivät aikoinaan David Duchovnyn näyttämisen niiden jaksojen alkutunnuksessa, joissa hän ei esiinny. Asia kuitenkin kierrettiin osin siten, että Mulderin hahmo nähdään alkutunnuksessa vajoavan Scullyn silmään. Yhdeksännellä kaudella alkutunnus muuttuu vielä radikaalimmin musiikkia myöten. Samalla Mitch Pileggi ja Annabeth Gish saavat nimensä alkuteksteihin. Viimeisessä jaksossa The Truth nimiä on ennätysmäärä: Duchovny, Anderson, Patrick, Gish ja Pileggi.