Without

8x02g

8×02 Without
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 12.11.2000
Tag line: The Truth Is Out There

Kaikki vanha on taas uutta. Tämän jakson kornina huippuna alkumonologi, joka kuulostaa yhteenvedolta kaikista aiemmista monologeista (Syzygy, Grotesque, Unruhe). Within ja erityisesti Without on kierrätystavaraa vanhoista jaksoista, näkökulmaa on vain siirretty tekemällä Scullysta uusi Mulder ja Doggettista uusi Scully.

8x02e

Ei täältä löydy mitään uutta

Withoutissa Withinin painajaistunnelma vaihtuu turhautuneisuudeksi, kun aavikolla ei mitään ja valo taivaallakin on pelkkä helikopteri. Avaruusaluskin näkymätön, vieressä, niin kaukana ja silti niin lähellä.

8x02f

Yksin

Scully ja Skinner ovat huonoja uskojia ilman Mulderia. He joutuvat turvautumaan heikkoihin johtolankoihin, joissa Mulder olisi nähnyt heti vastauksen. Hetki, jolloin Scully huutaa Mulderin nimeä pimeällä aavikolla, on yksi jakson tehokkaammista. Mulderin etsintä on pelkkää hakuammuntaa, neulan etsimistä heinäsuovasta. Skinner ja Scully vaeltavat pimeässä autiomaassa ja luottavat, että jonain päivänä Mulder vain ilmestyy takaisin.

8x02c

Huonot uskojat

Muutoin Without on vain vanhoja tuttuja kohtauksia uudelleen yhdisteltynä. Alien Bounty Hunter vaihtelee olemustaan, Scully ja Skinner osoittelevat toisiaan aseella, avaruusalus onkin helikopteri, ja niin edelleen. Without sisältää päätöntä vaeltelua paikasta toiseen. David Duchovny ei saa senkään verran tehtävää kuin edellisessä jaksossa. Hän voi vain joko tuijottaa ilmeettömästi tai huutaa tuskasta.

8x02b

Ei mikään luonnerooli

Kahdeksas tuotantokausi on täynnä menetettyjä mahdollisuuksia. Ei voi olla leikittelemällä ajatuksella, että olisi tehty lyhyempi kausi. Ketään uutta ei olisi palkattu Mulderin tilalle, ei ainakaan päärooliin. Olisi kerrottu tarinoita menneisyydestä (à la Unusual Suspects, tai kuinka Mulderin isä joutui mukaan salaliittoon) tai sivuhenkilöistä (mitä Maritalle tapahtui, kuka on Krycek?). Tai miksei Skinneriä vedetty suurempaan rooliin? Withinissa ja Withoutissa Skinner esiintyy kuin olisi Scullyn agenttipari, ja se tuntuu oikealta ja luonnolliselta.

8x02h

Pelastaja saapuu

Kun Chris Carter teki etukäteishaastatteluja kahdeksannesta kaudesta, hän sanoin useasti, että Doggett ei korvaisi Mulderia eikä liittyisi X-Arkistoon. Withoutin lopussa juuri näin on tapahtunut. Sarja on palaamassa takaisin peruskaavaan nopeammin kuin olisi uskonut.

8x02j

Painajaisessa

Withoutin myötä Mulder katoaa jonnekin ja etsintä keskeytyy monen jakson ajaksi. Tulevissa jaksoissa kukaan ei tunnu välittävän Mulderista ja kaikki puhuvat kuin hän olisi lomalla. Mulderin nimikyltin paiskaaminen pöytälaatikkoon on osuva metafora tilanteelle. ”Where ever Mulder is, he better damn be smiling”, Scully toteaa. Se ei ole kovin lohduttava toteamus, kun samaan aikaan poranterät uppoavat Mulderin kehoon.


”We live in a darkness of our own making… blind to a habitant world all but unseen by us.”


X-Fakta: Mark Snow sävelsi kappaleen Scully’s Theme kuvaamaan Scullyn tunteita. Kappale soi usein Scully-kohtausten taustalla kahdeksannen ja yhdeksännen kauden aikana ollen näin ensimmäinen toistuvasti sarjassa käytetty teema. Kappaleessa kuultava naisen ääni kuuluu laulajalle nimeltä Nikki Sill. Kappale on myös ilmestynyt Joohyun Parkin remiksaamana nimellä Scully’s Serenade.