Per Manum

8x08h

8×08 Per Manum
Käsikirjoitus: Chris Carter ja Frank Spotnitz
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 18.2.2001
Tag line: The Truth Is Out There

Pahuksen Konnankoukkuja kahdelle. Tämä 1980-luvun hittisarja keräsi aikanaan jopa 60 miljoonaa katsojaa, kunnes sen pääpari päätyi sänkyyn ja katsojaluvut romahtivat. Vielä tänä päivänäkin puhutaan Moonlighting-kirouksesta eli siitä, kuinka pääparin päätyminen yhteen pitkän jännityksen jälkeen tuhoaa sarjan. Kirous pitää TV-sarjoissa toisilleen tarkoitetut pariskunnat erillään vuosikausia ja erottaa yhteen päätyneetkin parit jännityksen säilyttämiseksi. Ja kiitos Konnankoukuille, on myöskin Chris Carter aina ollut vakuuttunut siitä, että romanssi on askel väärään suuntaan.

Oikeastihan ei ole mitään Moonlighting-kirousta. Muutama vuosi sitten kun Konnankoukkuja kahdelle uusittiin Suomessa, katsoin sarjan vain siitä syystä, että näkisin tämän legendaarisen kirouksen. Ja kyllähän sarjan alamäki olikin valtaisa sänkykohtauksen jälkeen, mutta sillä ei ollut mitään tekemistä romanssin kanssa. Käsikirjoittajilla ei vain ollut hajuakaan siitä, miten käsitellä tilannetta ja ulkoisia paineita (päätähtien riidat ja raskautumiset). Konnankoukkujen näkeminen vain vakuutti siitä, että Moonlighting-kirous on tekosyy, jolla perustellaan käsikirjoittajien mielikuvituksettomuutta ja laiskuutta.

8x08v

Tukka hyvin, muu huonosti

Per Manumiin tämä liittyy siten, että jakso on oiva esimerkki siitä, kuinka The X-Files yrittää epätoivoisesti paeta kirousta. Jossain Chris Carter myhäilee keksittyään taas uuden keinon tehdä Mulderin ja Scullyn viktoriaanisesta suhteesta intiimimpi tekemättä siitä oikeasti intiimimpää. Kas näin syödään kakku mutta säästetään se myös.

Nyt kirjoitetaan historiaa uudelleen oikein urakalla. Flashbackit paljastavat, että jossain vaiheessa Mulder ja Scully yrittivät saada lapsen platonisesti keinohedelmöityksellä. Jälleen kerran tämä uusi paljastus tai edellinen jymypaljastus aivosairaudesta eivät käy mitenkään yksiin edellisen kauden kanssa.

8x08m

Äiti-Scully

Per Manumissa kahdeksatta kautta vaivaavat kerronnalliset retcon-ongelmat alkavat tiivistyä yhä enemmän. Ilmeisesti Mulderilla ja Scullylla oli koko seitsemännen kauden ajan hurja salainen elämä, joka sisälsi sairauksia, lapsentekoa ja seksiä.

8x08c

Yllätyitkö?

No seksiähän ei tietenkään tässä jaksossa sinänsä mainita, koska silloinhan pitäisi myöntää, että kuuluisa UST on nyt RST ja pääpari on saanut toisensa. Hyvästi katsojat! Ja pitäisi myöntää, että Neitsyt Scully makasi miehen kanssa, eikä 1013 voi sellaista sanoa. Mutta Mulder ja Scully halusivat lapsen yhdessä! Se on melkein suurempi uutinen kuin Scullyn raskaus itsessään. Valitettavasti se myös tekee Mulderista ja Scullysta kaksi idioottia, jotka väen vängällä haluavat tehdä lapsen maailmaan, jossa eivät ole pystyneet suojelemaan edes itseään tai läheisiään hirveyksiltä.

8x08s.png

Forehead sex. Turvallisinta seksiä.

Tätähän osattiin odottaa jo ”I’m pregnant” –sanoista asti. Chris Carter ei sitten millään voi olla vetämättä esiin alienvauva-korttia. Ei, vaikka jo kerran aikaisemmin hän hylkäsi sen typeränä Gillian Andersonin odottaessa esikoistaan. Ajatus siitä, että nainen kantaa hirviötä sisällään on yksi kauhuelokuvien kliseitä. Oli vain ajan kysymys, koska tämä aihe saapuu Salaisiin kansioihin.

8x08z.png

What’s not to love?

Nyt paljastuu, että naisia on keinohedelmöitetty avaruusolennon sikiöillä. Scullykin voi olla yksi heistä. Paitsi ei voi, koska jakson lopussa paljastetaan, että Scully ei edes tullut raskaaksi koeputkihedelmöityksellä. Joten miksi tämä flashback-tarina kerrottiin?

8x08o

Hys! Hän on tuleva isukki

Voi luoja mitä puppua ne flashbackit ovat. Täyttä saippuaoopperaa. Mutta David Duchovny ja Gillian Anderson näyttelevät ne niin hyvin, että melkein haluan uskoa kaiken tämän tapahtuneen, vaikka siinä ei olekaan mitään järkeä. Parempi laittaa ääni kohtauksista kokonaan pois ja vain katsoa sitä tunteiden paloa, joka Andersonin ja Duchovnyn yhteisistä kohtauksista välittyy.

Se on niin suurta (platonista) tunteiden paloa. Duchovnyn ja Andersonin kemia on jotain mitä ei voi kopioida. Se intiimiys, kunnioitus ja syvä rakkaus välittyy jokaisesta sekunnista, jonka he ovat yhdessä TV-ruudulla. Kaikki mitä Mulderin ja Scullyn välillä tapahtuu on puhdasta ja vilpitöntä, toisin kuin ne kaikki hämyisät salaliitot, valheet  ja peittelyt, joita heidän ympärillään tapahtuu varsinkin nyt, kun sarja tekee heistä salaperäisiä ja totuuden peittelijöitä. Mulderin täysin sopimaton kaksimielisyys ”at that part I’m a pro” vain korostaa, mitä sarjasta puuttuu näissä jaksoissa.

8x08q

Salaisuus

Per Manum on pelkkää hämäystä ja konnankoukkua alusta loppuun. Sen lopussa ei vieläkään tiedetä, kuinka hedelmätön nainen tuli raskaaksi. Se vasta olisikin mielenkiintoinen tarina.


“Never give up on a miracle.”


X-Fakta: Per Manumin flashbackit sijoittunevat todennäköisesti jonnekin kuudennen kauden lopulle tai seitsemännelle kaudelle. Tietenkään tuon ajan jaksoissa ei ole viitettäkään siihen, mitä on tapahtumassa, jos ei halua sellaiseksi lukea Mulderin repliikkiä Scullyn biologisen kellon tikityksestä The Unnaturalissa. On kuitenkin olemassa vielä toinen viite, jonka avulla voi halutessaan sijoittaa flashbackit: seitsemännellä kaudella Mulderin toimistossa näkyy hyllyssä kirja Pregnancy, Birth and Family Planning. Kyseessä on se sininen kirja, joka näkyy Mulderin pöydän takana olevassa hyllyssä koripallon vieressä läpi koko kauden aina Rushista Je Souhaiteen. Tietenkin TV-ruudusta on mahdotonta lukea kirjan nimeä, mutta nimi näkyy hyvin kuvauspaikalta otetuista valokuvista.