The Gift

8x11c

8×11 The Gift
Käsikirjoitus: Frank Spotnitz
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 4.2.2001
Tag line: The Truth Is Out There

The Gift merkitsee Mulderin paluuta sarjaan, tosin vain flashbackeissa. Kautta koko kauden ajatuksena on ollut, että kun voidaan näyttää vähemmän Mulderia, niin silloin näytetään enemmän Mulderia. Eli laitetaan Duchovny makoilemaan alasti suurin osa ajasta. Puhua Mulder ei juurikaan saa.

8x11n

Enemmän Mulderia

Mitä tapahtui tässä välissä kahdeksassa jaksossa, jotka eivät sisältyneet uudelleenkatselumaratooniini? Muistaakseni pappa-Batman, joku ukkeli joka tunkeutui ihmisten peräaukkoihin (!) ja  jumala-parasiitilla melkein raskautettu niskoitteleva Scully, jonka Doggett pääsi vahvoilla käsivarsillaan kantamaan turvaan. Niin ja se Mulderin nimikyltti, joka viskattiin saman tien pöytälaatikkoon, ja se siitä etsinnästä. Kahdeksannen kauden piti kietoutua Mulderin etsinnän ympärille, joten 1013 sai ansaittua kritiikkiä näyttämällä pitkän putken jaksoja, joissa Mulder ei ollut ei silmissä eikä mielissä.

8x11a

Mulder on yhtä tuskastunut kuin katsoja

The Giftissa Mulder vihdoinkin nähdään. Uudessa missiossa ”näin tuhotaan katsojille rakkaat päähenkilöt” päästään seuraavaan vaiheeseen. Mulder leimattiin valehtelijaksi jo kauden aloitusjaksossa. Nyt todisteet viittaavat, että myös Scully on salaillut ja vääristellyt asioita. Jo kaksi agenttia yrittää huijata rehellistä Doggettia! Lopuksi Skinnerkin käskee Doggettin pitää suunsa kiinni totuudesta.

8x11m

Mies, myytti, monotoni

Ja sitten on vielä tämä mystinen Mulderin aivosairaus, johon mies on muka ollut kuolemassa jo vuoden, mutta ei ole muistanut kertoa siitä kenellekään. Withinin ja Withoutin jälkeen olisi ollut vielä mahdollisuus perääntyä ja väittää, että se oli vain lavastusta, mutta ei. Tämän jakson jälkeen aivosairaus nostetaan esiin seuraavan kerran, kun Mulder on parantunut siitä ihmeen kaupalla. Keksiikö joku yhtään muuta syytä sairaudelle, kuin tuhota koko Mulderin hahmo, jotta uusi tyyppi näyttäisi mahdollisimman hyvältä?

8x11d

Skinnerillä on isompi taskulamppu

Tämän Mulder&Doggett –painotteisen jakson arvion kohdalla voinen esittää yhden teorian siitä, mikä meni pieleen Requiemin jälkeen. No monikin asia meni pieleen, mutta periaatteessa kyseessä oli kombinaatio huonoa mediapeliä ja liian suurta intoa työntää uusi hahmo etualalle. Yksi tärkeimmistä syistä katsojakatoon oli lopulta se, että Carter ei ymmärtänyt katsojakuntaa tai sitä, kenelle oli sarjaa tekemässä. Toisen jakson loppuun mennessä Doggett oli ottanut Mulderin paikan X-Arkistossa ja Scullyn parina, ja Mulder oli sysätty pöytälaatikkoon odottamaan helmikuun sweepstakesia. Enkä ole varma, että vielä vuonna 2015 Carter on edelleenkään selvillä katsojien aatoksista.

8x11e

Kuolonkamppailua

No, katsojat ovat häilyväisiä. Eräs arvostelija on tehnyt hienon analyysin siitä, kuinka The Gift on metafora koko The X-Filesin kahdeksannelle kaudelle: sielunsyöjä on itse The X-Files, kärsivä ja vaivoin eteenpäin vaappuva, Mulder haluaisi sen kuolevan mutta Doggett elävän, ja vihainen kylänväki kuvaa kriittisiä katsojia.

8x11o.png

Vihaista väkeä

Täytyy myöntää, että nyt kun näen nämä jaksot viidentoista vuoden tauon jälkeen, ei Doggett ole läheskään huono hahmona kun olin kaikki nämä vuodet muistellut. Tämä johtuu vain ja ainoastaan siitä, että Robert Patrick näyttelee häntä niin suorasti ja vilpittömästi, yrittämättä tehdä vaikutusta, vähän samaan tapaan kuin Lance Henriksen näytteli Frank Blackia Millenniumissa. Ongelma Doggettissa on vain se, miten hänet katsojalle tuputetaan.

8x11g

Vilpittömät silmät

CSM, Krycek, kaikki nuo klassiset sivuhahmot esiteltiin vähitellen, ja pala palalta heistä paljastui voiko heihin luottaa vai ei. Skinnerkin oli aina epäilyksenalainen jonnekin Requiemiin asti. Doggett esitellään, sanotaan että tässä on kuulkaas tosi hyvä tyyppi, ja kaikki skeptiset ja vainoharhaiset hahmot, jopa Lone Gunmenit, rakastavat häntä ensi hetkestä asti. Siis samat Gunmenithan jotka nauhoittivat Mulderin puhelut vuosien jälkeenkin! Whatever happened to ”trust no one”?

8x11f

Mitäs me luottavaiset

The Giftissa huomaa, että hahmona Doggett on täysin väärässä paikassa. Hän sopisi mainiosti mihin tahansa poliisisarjaan, mutta The X-Filesissa vain paljastuu hahmon yksiulotteisuus. Doggett on karski tosimies, joka kantaa neitoset turvaan vahvoilla käsivarsillaan jaksossa kuin jaksossa. Ei auta, että kahdeksannen kauden käsikirjoitusten mukaan Doggett on ihastunut Scullyyn. Kolmiodraamaa tässä kaikkein vähiten kaivataan. The Giftin ideana on varmaankin osoittaa, että Mulder ja Doggett ovat samanlaisia järkkymättömiä totuuden metsästäjiä. Mutta siinä missä Mulder pystyi hokemaan palavalla innokkuudella ”the truth is out there”, Doggett toistelee vain ”what the Hell is going on?”. Scully pystyi sentään perustelemaan skeptisyytensä tieteellisillä teorioillaan, mutta Doggettilla ei ole muuta kuin puusilmäinen suhtautumisensa. Sarjan parhainta antia olivat juuri Mulderin ja Scullyn säkenöivät tieteelliset ja älykäät väittelyt. Sellaisia ei paljon Doggettin kanssa pysty käymään. Smart is sexy.

8x11b

Kaloja tässä vain ruokitaan

Jaksona The Gift on paljon parempi kuin muistelin. Se on myyttinen, mystinen, pohdiskeleva. Doggett joutuu tutkimaan mysteeriä nimeltä Mulder. Doggett on paljon kiinnostavampi tutkiessaan tapausta ilman Scullya, koska silloin mikään ei muistuta niistä Mulderin ja Scullyn säkenöivistä väittelyistä.

8x11h

Mystistä

Ennen kaikkea The Gift on jonkinlainen synnynpäästö Mulderille. Mulder on etsinyt sielunsyöjän, jotta se voisi ottaa häneltä sairauden itselleen, ja Mulder parantuisi. Mulder ei kuitenkaan pysty toteuttamaan suunnitelmaansa, koska säälii hirviön kohtaloa, ja päättää poistaa sen tuskan. Jakso tekee Mulderista inhimillisen sen jälkeen kun hänestä on koko alkukausi maalattu valehtelijaa.

8x11l

Varjo

Loppukohtaus kertoo kaiken. Mulderin varjo ulottuu pitkälle – muutenkin kuin lyhyissä ilmestyksissä.


”Oh, come on, John, this isn’t about Mulder, it’s about you!”


X-Fakta: Koska osa x-phileista oli pettynyt kahdeksannen kauden ottamaan suuntaan, syntyi internetissä projekti Alternate Season 8. Sivustolla on kirjoitettu vaihtoehtoiset versiot kaikista kahdeksannen kauden jaksoista.