DeadAlive

8x15m

8×15 DeadAlive
Käsikirjoitus: Chris Carter ja Frank Spotnitz
Ohjaus: Tony Wharmby
Ensiesitys: 1.4.2001
Tag line: The Truth Is Out There

DeadAliven alussa vietetään Mulderin hautajaisia. Mulder-parka menetti kaiken turhan taistelunsa takia, ja lopulta se maksoi hänen henkensäkin.

8x15b

Maaksi olet sinä tuleva

Hautajaisten jälkeen tapahtuu kolmen kuukauden aikahyppy. Elämä on soljunut kaikesta huolimatta eteenpäin — Scullyn raskauskin on alkanut näkyä — kunnes Skinner kuulee eloon heränneestä Billy Milesista. Sen jälkeen aletaankin kaivella menneitä. Synkkänä ja sateisena yönä Mulder nostetaan ylös haudasta ja herätetään henkiin.

8x15f

Vanhojen kaivelijat

Nyt niin sanotusti hypitään hain yli komeassa kaaressa. Pienempiä loikkia on tehty koko alkukausi. En voi uskoa, että tähän on tultu. Mulder herää eloon maattuaan haudassa kolme kuukautta ja Scullylla kasvaa vatsassa alienjeesus ja ihmiskunnan pelastaja. Hei Chris Carter, on olemassa raja naurettavuuden ja symbolismin välillä. Mitä ihmettä on tapahtunut?

8x15d

Vihdoinkin näkyvästi raskaana

Se mikä aina oli Salaisissa kansioissa kiehtovinta, oli Mulderin ja Scullyn normaalius. He olivat tavallisia ihmisiä, jotka kohtalon oikuista oli vedetty mukaan keskelle salaliittoa. Salaliitto, jossa vanhempi sukupolvi joutui uhraamaan perheenjäsenensä ja valehtelemaan saadakseen mahdollisuuden pelastaa koko ihmiskunnan, käsitteli oikean ja väärän eroja, ja syndikaatin suorittamat hybridikokeet ihmiskokeiden moraalisuutta. Sarjan vahvuus oli juuri siinä, että ihmiset saattoivat olla julmempia hirviöitä kuin mutantit tai kasvottomat avaruusolennot.

8x15l

Haudasta noussut

Nyt ruudussa näkyy oksentelevia abduktoituja, mätäneviä ruumiita, kuoriutuvaa ihoa ja elävältä hautaamisia. Eivätkä kasvottomat ja persoonattomat avaruusolennot todellakaan ole kovin kiinnostavia pahiksia.

8x15i

Heipä hei!

Olin unohtanut suurimman osan tämän jakson juonenkäänteistä. Yllättäen kun Krycek ilmestyi kuvaan kaukosäätimensä kanssa, reaktioni oli lähinnä ”voi ei, tämäkin vielä”. Krycek on loistava hahmo ja liian harvoin nähty, mutta jotenkin nyt ei yhtään kaipaisi näitä satunnaisia ja sekalaisia juonenpätkiä menneisyydestä. Sitä paitsi Krycek muuttaa joka jaksossa mieltään siitä mitä haluaa, mikä tekee hänestä vain käsikirjoittajien merkityksettömän marionettinuken.

Mulderin kuollut/elävä -tila kuvaakin hyvin sarjan todellista tilannetta. Se yrittää samaan aikaan pitää hengessä sarjan menneisyyden, mutta samaan aikaan rakentaa kovaa vauhtia uutta. DeadAlive nostaa esiin tuon ahdistuksen. Kun Mulder palaa, Doggettilla on vaara jäädä pelkäksi sivuhenkilöksi, joka voi vain salaa stalkata taustalla Mulderin ja Scullyn yhteisiä hetkiä.

8x15k

Yllätetyt

DeadAlivea katsellessa korvissa kaikuvat jostain Apocryphan ajoilta kaikuvat Scullyn sanat ”maybe we bury our dead alive”. Toinen muistoja herättävä kommentti on Kershin viittaus siihen, että hän näkee auringonnousun. ”Like a raising sun, I sensed him a rebirth”, sanoi Albert Hosteen aikoinaan Mulderista. Mulderin avatessa silmänsä viimeisessä kohtauksessa on sarjassa jälleen hetken verran sitä lämpöä ja huumoria, joka sarjasta on pitkään puuttunut.


”Anybody miss me?”


X-Fakta: Mulderin kuolema ja hautajaiset on nähty aikaisemmin myös The X-Files Gamessa. Kohtaus, jossa Scully laskee Mulderin arkun päälle kourallisen auringonkukan siemeniä, on yksinkertaisuudessaan melkein tehokkaampi kuin DeadAliven hautajaiskohtaus.