This Is Not Happening

8x14f

8×14 This Is Not Happening
Käsikirjoitus: Chris Carter ja Frank Spotnitz
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 25.2.2001
Tag line: The Truth Is Out There

Kahdeksatta kautta kuvaillessaan Carter käytti mielellään sanontaa, että Mulder on kauden ”absent center”. Kun näin ei sitten ollutkaan, vaan Mulderin etsintä keskeytyi käytännössä kymmenen jakson ajaksi sarjan jatkamiseksi samalla vanhalla uskoja/skeptikko -MOTW-kaavalla, sarja sai monelta katsojalta ansaitsemaansa kritiikkiä.

8x14c

Taas itkettää

Mulderin unohtaminen taustalle oli tietoinen valinta. Sekä Duchovny että Carter ovat kumpikin maininneet haastatteluissa, että Duchovny oli valmis osallistumaan kahdeksannella kaudella jaksojen tekoon enemmänkin sekä kameran edessä että takana. Sopimus tarjosi mahdollisuuden, että Duchovnya olisi nähty enemmänkin tai useammissa jaksoissa. Duchovny jopa tarjoutui myös kirjoittamaan Mulderin abduktiokokemusta käsittelevän jakson. Carter päätti kuitenkin mennä toisella linjalla. Niinpä valtaosan kaudesta Mulder on unohdettu Scullyn pöytälaatikkoon.

8x14a

Kuuluisa nimikyltti ja kuuluisa pöytälaatikko

Jos ja kun 1013:n ja FOX:n mielessä siinsi lähinnä sarjan jatkaminen hamaan tulevaisuuteen ilman Andersonia ja Duchovnya, valinta on tietysti ymmärrettävä. Sarjan sisällön kannalta se ei ole. The X-Files ei ole koskaan ollut sarja X-Arkistosta. Jos se olisi sitä, kuudennen kauden alku olisi kertonut Spenderin ja Fowleyn jännittävistä hirviöjahdeista.

Ei, kaikki ensimmäisen seitsemän vuoden aikana kertoi, kuinka The X-Files on sarja Mulderista ja Scullysta. Viimeistään Scullyn abduktio toisen kauden alussa teki sen selväksi. Heidän elämänsä kietoutui X-Arkistoon ja löytyivät sen kansioista. Kuinka monesti sarjassa kuultiinkaan repliikki ”totuus on sinussa” Mulderin tai Scullyn sanomana.

8x14d

Duchovnyn kyvyt hyvässä käytössä?

Kun sarja on seitsemän vuoden ajan painottanut, että sarja kertoo Mulderista ja Scullysta, on tietysti ongelmallista, että sarjasta pitäisi tulla sarja, joka ei kerro Mulderista ja Scullysta. This Is Not Happening on jakso, joka yrittää taiteilla noiden kahden vastakkaisen näkemyksen välillä. Se haluaa kertoa, kuinka Mulder on koko sarjan ydin, mutta samalla varmistaa, että sarja jatkuu hänen jälkeensäkin. Valitettavasti tässä jaksossa tuo tulevaisuuden toivo, agentti Monica Reyes, ei sovi jakson tunnelman alkuunkaan.

8x13g.png

Rituaalimurhat tuovat hymyn Reyesin huulille

Parhaimmillaan This Is Not Happening onkin silloin, kun se viittaa The X-Filesin rikkaaseen menneisyyteen. Paras kohtaus on suora kopio Closuresta: Scully ja Skinner katselevat taivaalle pohtien kuinka tähdet ovat kuolleiden sieluja. Jeremiah Smith on tervetullut vieras menneisyydestä. Mark Snow kierrättää Christmas Carolin ja Emilyn teemaa, mutta on antanut sille uuden majesteetillisen ja ryhdikkään sovituksen. Mutta mitä pitäisi ajatella siitä, että jakso lainaa nimensä ja iskulauseensa Jose Chung’s From Outer Spacen vitsistä?

8x14e

Tähtivaloa

Yleisesti ottaen This Is Not Happening on melko pitkälle sellainen jakso kuin kahdeksannen kauden olisi uskonut ja toivonut sisältävän. Jaksossa kerrotaan, että Mulderia on etsitty koko ajan kuvaruudun ulkopuolella. Se tuntuu väkinäiseltä selittelyltä, koska mikään ei tue asiaa. Asiaa yritetään rationalisoida sillä, että ei olisi edes kannattanut tehdä mitään. Tämä tiivistääkin hyvin sarjan uuden suunnan: mielenkiintoisempaa ovat itse asiassa kohtaukset, joita ei nähty. Tarinoita ei kerrota loppuun ja kaikki mielenkiintoiset juonet unohdetaan.

8x14n

Uutisia Mulderista

Scullylle on tällä kaudella kirjoitettu mytologioihin lähinnä itkijän rooli, mutta tässä jaksossa Scully kokee myös syyllisyyttä, kun huomaa, että ehkä kaikki olisi paremmin, jos hän ei olisi koskaan tehnytkään mitään. Ehkä palautettu abduktoitu Cary olisi herännyt eloon, jos Scully ei olisi tehnyt ruumiinavausta, ehkä Mulder olisi palautettu, jos Scully ei olisi etsinyt häntä, ja ehkä Jeremiah Smith olisi voinut pelastaa Mulderin, ellei Scully olisi rynnännyt paikalle.

8x14m

This is not happening!

Tarpeetonta edes sanoa, kuinka hyvä Gillian Anderson on jaksossa. Kiitos Randy Stonelle, ettei palkannut aikoinaan rooliin rintavaa blondia. Gillian Anderson myy katsojalle Carterin kirjoittamat oudommatkin käänteet.

8x14k

Mulderin paluu

Sarjan aikoinaan yli kuukauden tauolle saatellut cliffhanger on tehokas. Mutta se on jo kolmas samanlainen cliffhanger: Mulder löytyy kuolleena. Se on tyypillinen Carter-cliffhanger: hahaa, luulitte, että Mulder vain palaa helposti elossa. Ei tule tapahtumaan.


” I once had a talk with Mulder about starlight. How it’s billions of years old. Stars that are now long dead whose light is still traveling through time. It won’t die, that light. Maybe that’s the only thing that never does. He said that’s where souls reside. I hope he’s right.”


X-Fakta: Kahdeksas kausi kärsii aivan järjettömistä ongelmista sarjan tapahtumien aikajanan kanssa. Päivämäärät ovat aina olleet 1013:lle legendaarisen hankalia, mutta Scullyn raskaus paisuttaa ongelmat uuteen potenssiin. The X-Files Timeline on koonnut koko sarjan tapahtumat aikajanalle. Requiem tapahtuu oletettavasti toukokuussa 2000. Withinissa kerrotaan, että Mulder on käynyt neljänä toukokuun viikonloppuna Raleighissa. Within ja Without tapahtuvat välittömästi Requiemin jälkeen. Niitä seuraavat MOTW-jaksot sijoittunevat syksylle 2000. Redrum-jaksossa annetaan päivämääräksi joulukuu 2000. Medusa sijoittuu helmikuulle 2001. Kuitenkin Per Manumissa Scully on vasta 14. viikolla raskaana, ja ultraääninauhan mukaan nauha on tehty marraskuussa 2000. Jos oletetaan, että myös Per Manum ja This Is Not Happening tapahtuvat helmikuussa 2001, hypätään DeadAlivessa kolme kuukautta eteenpäin eli toukokuuhun 2001. Tällöin Scullyn äitiysloman alkuun on aikaa vielä kuusi viikkoa, kuten jaksossa sanotaan. Kauden loppujaksoissa ei anneta päivämääriä, mutta The Lone Gunmen -sarjan toukokuun 2001 lopulle sijoittuva finaali All About Yves sijoittunee The X-Filesin aikajanassa Existencen ja Nothing Important Happened Todayn välisille päiville. All About Yvesissa vierailevalla Mulderilla on jopa päällään samat vaatteet kuin Existencessa. Jos siis oletetaan, että Existence tapahtuu toukokuun lopulla, on Scully siihen mennessä ehtinyt olla raskaana jo ainakin 13 kuukautta. Ei ihme, että vauvan pelättiin olevan avaruusolento…