Empedocles

8x17n

8×17 Empedocles
Käsikirjoitus: Greg Walker
Ohjaus: Barry K. Thomas
Ensiesitys: 15.4.2001
Tag line: The Truth Is Out There

Mulder on juuri palannut sarjaan täyspainoisesti, mutta mitä tekee 1013? Ajattelee, että nythän on sopiva hetki keskittyä uusiin henkilöihin ja jättää Mulder ja Scully syömään pizzaa.

8x17c

Epäilyttävä pizzakuski

Mulderin paluu sarjaan ei ollutkaan vanhan kunnon The X-Filesin paluu. Duchovny tuhlattiin triviaaleihin jaksoihin kuten Empedocles tai Alone sen sijaan, että Mulderin ja Scullyn tarinan komeaa odysseiamaista loppuhuipennusta olisi rakennettu ajan kanssa.

8x17m

Huonosti menee

Empedocles tuntuu melkein uuden sarjan, The X-Files: The Next Generation, pilotilta. Huonolta pilotilta, koska X-File on ohuttakin ohuempi. Asialla on ensikertalainen kirjoittaja ja ohjaaja, ja jälki sen mukaista. Mulder on palannut, ja tarina keskittyy Doggettin poikaan. Kliseemäisesti Doggettille on kirjoitettava oma Samanthansa.

8x17e

En tiedä, mitä tässä tapahtuu

David Duchovny toivoi vuosikausia, että sarjan painolastia jaettaisiin enemmän muillekin näyttelijöille kuin hänelle ja Andersonille. Nyt sarja on yllättäen muuttunut emsemble showksi, se on oikea pizza quattro. Uusien johtotähtien, Doggettin ja This Is Not Happeningissa esitellyn Monica Reyesin myötä sarja on myös alistunut perinteisiin mies-nais –rooleihin. Reyes on kristallinheiluttelija-uskoja ja Doggett skeptinen miesten mies.

8x17g

Vaikeat välit

Annabeth Gish ei ole kotonaan roolissaan agentti Reyesina. Häneltä yksinkertaisesti puuttuu se jokin uskottavuus, jota tarvitaan vakuuttamaan katsojille, että joku mielettömän omituinen paranormaali juttu on ihan oikeasti totta. Osasyynä on ehkä se, että Gishin on todennäköisesti käsketty näyttelemään hymynvire huulilla myös silloin, kun hän puhuu demoneista ja rituaalimurhista. Reyesin ja Mulderin väliset kohtaukset kuitenkin toimivat. Jotenkin Duchovnyn näyttelemisen avulla Gishistakin puristuu ulos luontevuutta. Olen kyllä pitänyt Gishista niissä muissa rooleissa, joissa olen hänet nähnyt.

8x17f

Agentti Reyes parhaimmillaan

Sarjan suurin vahvuus, Mulderin ja Scullyn kemia, pidetään sen sijaan pitkälti poissa. Heitä ei voi näyttää yhdessä, koska sehän välittömästi paljastaisi koko kauden loppuyllätyksen, eli sen, kuka on Scullyn vauvan isä. On tuskallista, että fiksu show sortuu koko kauden kestävään päättömään who’s the daddy -saippuaoopperaan, kun paljon mielenkiintoisempi kysymys olisi, miten hedelmätön nainen ylipäätään tuli raskaaksi. Oliko se Jumala? Vai CSM? Kenties avaruusolennot? Lampun henki? Se niskasiru vai Norsunluurannikon avaruusaluksen taikavoimat? Siinä kysymys, joka pitäisi kysyä.

Mulderilla ja Scullylla on Mulderin palattua ollut vain muutama yhteinen kohtaus ja niissäkin puolissa Scullyyn ihastunut Doggett stalkkaa taustalla. Joku laski joskus Mulderin ja Scullyn yhteiset minuutit kahdeksannen kauden aikana, ja tulos oli jossain säälittävän 10 minuutin paikkeilla. Onko se oikea tapa kirjoittaa sarjaa, joka perustuu Mulderin ja Scullyn väliseen kanssakäymiseen?

8x17d

Haloo, saako käsikirjoittajalle?

Empedoclesin perusteella Mulderin ja Scullyn välisten kohtausten vähyydelle on selityksensä. Pizzakohtaukset ovat kammottavasti kirjoitettuja! ”Annoit minulle rohkeutta uskoa”, Hulluna sinuun ja muut kliseet saavat katsojan pyörittelemään silmiä. Kohtaukset leikkivät sen kysymyksen ympärillä ovatko Mulder ja Scully yhdessä vai ei ja onko Mulder vauvan isä vai ei. Ei naimisissa, ehkä vain kollegoja/ystäviä -kortti vedetään jaksossa pariin kertaan esille vain katsojien päiden sekoittamiseksi. Se on pelkästään typerää.

8x17h

MSR, kaikkein suurin X-File

Kysymys siitä, pitäisikö Mulderin ja Scullyn olla yhdessä on aina ollut yksi x-fiilien suurista kiistakysymyksistä. Oma kantani oli pitkään, että Mulderin ja Scullyn pitäisi päätyä yhteen vasta sarjan loppumetreillä. Näin siksi, että aina kun TV-sarjassa pariskunta päätyy yhteen, käsikirjoittajat alkavat katua, ja alkaa vanha yhteen ja eroon -draama, joka kestää loppusarjan. Jostain syystä TV-sarjat eivät osaa kirjoittaa onnellisia pariskuntia.

Mutta tämä kahdeksannella kaudella käytävä teennäinen asian ympärillä tanssiminen on vain rasittavaa ja lapsellista. Kiusoittelu on kestänyt jo liian pitkään. On aika mennä eteenpäin. Carter on väittänyt, The X-Filesin pohja on tutkittavissa tapauksissa, joten mitä pelättävää asiassa on.

Olisikohan ollut aika myöntää tosiasia, ja antaa sen sitten olla luonnollisena taustalla, sen sijaan, että se nostetaan etualalle typerällä leikittelyllä. Tämä kiusoittelu aiheuttaa ristiriitaa sen välillä, että painopiste halutaan siirtää uuteen sukupolveen, mutta vanhasta ei haluta päästää irti.


”I feel like I’m stuck in an episode of Mad About You.”


X-Fakta: On Mulderin viimeisen Elvis-vitsin aika: ”I saw Elvis in a potato chip once.” Mulderin Elvis-fanius oli alun perin Glen Morganin ja James Wongin vitsi, joka jäi sarjaan kestoviittaukseksi. Mulder viittaa Elvikseen myös jaksoissa Shadows, Irresistible, Home, Never Again ja The Rain King.