Three Words

8x18b

8×18 Three Words
Käsikirjoitus: Chris Carter ja Frank Spotnitz
Ohjaus: Tony Wharmby
Ensiesitys: 8.4.2001

Tag line: The Truth Is Out There

Kotiin ei ole enää paluuta. Three Wordsissa nähdään uuden elämän saanut mies, joka ei tiedä miten unohtaisi menneisyytensä, vaikka arvet korjaantuvat itsestään ja aivosairaus on poissa hokkuspokkus. X-Arkistossa on uusi tyyppi, joka on kuulemma selvittänyt enemmän juttuja kuin Fox Mulder. Kaikki rakastavat Doggettia. Scullyllakin on uutta mietittävää. Mytologiasta on tullut enemmän Doggettille sopivaa supersotilas-mytologiaa. Agentti Mulder ei enää edes kelpaa tietolähteille. Kultakalakin on kuollut. Ei ole helppoa olla kuollut elävä.

8x18m

Kilpailijat

Jakson kontekstissa Mulderin viileä, jopa itsekäs käytös on perusteltua ihmiseltä, joka on juuri viettänyt kolme kuukautta mullan alla. Mulderin kokemukset lakaistaan jaksossa kuitenkin täysin maton alle. Tässä on mies, jolle abduktio olisi aiemmin ollut jonkinlainen uskonnollinen kokemus. Nyt hän vain lähtee sairaalasta kotiin ja palaa saman tien töihin.

8x18l

Tuttuja tapaamassa

Totuushan on, että The X-Files ei täysin onnistunut edes silloin kun Scully palasi X-Arkistoon abduktionsa jälkeen. Firewalker oli unohdettava jakso, mutta ainakin siinä käsiteltiin Mulderin ja Scullyn pelkoja. Three Words ei tee sitä. Muistaako kukaan vielä sellaisia Scullyn abduktion jälkimaininkeja kuin One Breath tai Irresistible? Mulder ei juurikaan tunnu muistavan, että on ollut puoli vuotta kidutettuna ja kuolleena. Jopa David Duchovny valitti, että kausi menetti suuren mahdollisuuden, kun se ei koskaan käsitellyt kunnolla Mulderin paluuta. Duchovny tarjoutui jopa kirjoittamaan aiheesta jakson, mutta Carter sanoi ei kiitos.

Itse asiassa The X-Filesilla on aina ollut tapana ohittaa näyttämättä suuret emotionaaliset hetken. Edellisessä jaksossa tapetaan Mulderin ja Scullyn sukulaisia, tai he ovat sairaalassa kuoleman kourissa, mutta seuraavassa jaksossa jahdataan jotain näkymättömiä elefantteja. Erityisesti näyttämättä on jätetty kaikki, joka koskee Mulderin ja Scullyn suhteen käännekohtia. Nyt se vain ei enää toimi, kun päähenkilöt ovat kokeneet näin merkittäviä asioita.

8x18a

Ne kolme sanaa olivatkin ”Fight the Future”

Three Words toimii hyvin merkkinä siitä, mikä on muuttunut Mulderin/Duchovnyn poissa ollessa. Tämä ei ole enää se sama sarja, jossa Mulder ja Scully tutkivat paranormaaleja tapauksia. Tämä on The X-Files: The Next Generation, niin innokas panostamaan tulevaan, että se unohtaa entisen. Mulderin paluu ohitetaan olankohautuksella. Ihan kuin Mulderia ei olisi edes haluttu takaisin. Sarjan dynamiikka on auttamattomasti muuttunut, minkä Three Wordskin tunnustaa. Mutta kuka on se kolmas pyörä?

8x18k

Joku sentään iloitsee Mulderin paluusta

On helppo nähdä, miksi Duchovny oli syvästi pettynyt jaksoihin, ja päätti jättää sopimuksensa uusimatta, vaikka omien sanojensa mukaan olisi voinut pyytää kuinka suuren rahasumman tahansa. Abduktiojuoni olisi tarjonnut loisteliaat mahdollisuudet Mulderin ja Scullyn hahmojen tutkiskelulle.

8x18f

Nyt se ei ehkä tunnu miltään, mutta tämä oli varmaankin ensimmäinen kerta, kun amerikkalaisessa TV-sarjassa nähtiin tekstiviesti

Huono kirjoittaminen on ulottunut myös Scullyyn koko kauden ajan. Scully itkee ja nyyhkii puolet kaudesta. Missä on se vahva älykäs tiedenainen? Ruudussa nähdään nämä ontot ja oudosti käyttäytyvät Mulder ja Scully. Ihan kuin supersotilaat olisivat vallanneet heidän ruumiinsa ja muuttaneet eläviksi kuolleiksi roboteiksi, jotka toistelevat samoja lauseita. Näistä supersotilaista puheen ollen, muistatteko, kuinka pahiksilla oli enemmän luonnetta yhdessä savukkeessakin kuin kokonaisessa supersotilasarmeijassa on.

8x18i

Kuin silloin ennen

Kohtaus, jossa Mulder ja Scully ovat taas tunkeutumassa kiellettyihin paikkoihin, on ainoita hetkiä, joista loistaa entinen taika. Jaksossa on merkityksellisiä hetkiä, kuten Mulder istumassa vihdoinkin kellaritoimistossaan pöydän takana tai palaamassa kotiinsa, mutta pääosin jakso tuntuu silti huijaukselta.

8x18h

Kotona ollaan!

Three Words on valitettava antikliimaksi lupaavalle Mulderin abduktiotarinalle. Sure. Fine. Whatever.


”Yeah, well, compared to where I just was, prison would be a Princess cruise.”


X-Fakta: Tässä Mulderin paluun kunniaksi virallisen The X-Files -drinkin resepti. Drinkki esiteltiin The X-Filesin päättymisjuhlassa keväällä 2002. Drinkki on tietysti väriltään vihreä.

 Official X-Files Drink:
”Absolut Truth: the Martini”

4 parts Absolut Mandrin
1 part blue curacao
½ part lime juice
1 part sour mix
2 parts Cranberry Juice