Vienen

8x16b

8×16 Vienen
Käsikirjoitus: Steven Maeda
Ohjaus: Rod Hardy
Ensiesitys: 22.4.2001
Tag line: The Truth Is Out There

Kahdeksannen kauden ehdoton paras puoli on se, että kerrankin 1013 on joutunut miettimään etukäteen koko kauden juonen. Siksi kausi tuntuu yhtenäisemmältä kuin monet muut kaudet. Mulderin palattua sarjaan on painotus ollut mytologiassa, kuten pitääkin.

8x16a

Yllätys menneisyydestä

Vienen on outo pala menneisyyttä. Jakso on mytologia, joka ei kuitenkaan nivoudu kahdeksannella kaudella tapahtuviin asioihin. Sen sijaan joku on katsellut läpi vanhoja jaksoja ja keksinyt tuoda takaisin Piper Maru – ja Apocrypha -jaksojen näkemyksen mustasta öljystä. Kuten 731:nkin kohdalla, Vienen syntyi vain siitä halusta, että haluttiin tehdä jakso erikoisessa kuvauspaikassa. Nyt se paikka on öljynporauslautta.

8x16c

Scullyn parit ovat aina myöhässä

Vienen onkin ison budjetin toimintajakso. Jostain syystä se ei kuitenkaan täysin toimi. Toisiaan vaivoin sietävät Mulder ja Doggett jumiutuvat öljynporauslautalle, jonka työmiehet ovat mustan öljyn valtaamia. Tämän pitäisi olla ison budjetin Ice.

20151210214652469

Mulder väärinpäin

Jostain syystä Mulder/Doggett -kombinaatiosta ei vain saada irti sitä mitä tällaisessa jaksossa pitäisi saada. Mulder ja Doggett vain kuljeskelevat peräkanaa lautalla. Kahdeksannella kaudella oli hieno tilaisuus tuoda sarjaan uudenlaista kaverienergiaa laittamalla Mulder ja Doggett tutkimaan asioita yhdessä, mutta jostain syystä tämä energia alkaa toimia vasta Essencessa.

Vienenissä Mulder ja Scully ovat tuhansien kilometrien päässä toisistaan, mutta silti jaksossa on paras Mulderin ja Scullyn interaktio tällä kaudella. Tietysti silloin, kun Mulder ja Scully ovat mahdollisimman kaukana toisistaan, ei tarvitse miettiä, miten selviäisi tämän viikon jaksosta paljastamatta, että Mulder ja Scully ovat pariskunta, tai että Mulder on lapsen isä. Voi luottaa vaikka siihen vanhaan jännitteeseen, että pulassa oleva Mulder luottaa Scullyn löytävän vastaukset. Ja sehän toimii vieläkin.

Jakson lopussa tapahtuva Mulderin potkujen saaminen ja lähteminen pois X-Arkistosta on tehty suoraan sieltä mistä aita on matalin. Tuntuu petokselta, että mies, joka löysi X-Arkiston, avaimen kaikkeen, luovuttaa näin helposti. Se hetki, jolloin Mulderille kirkastuu, että X-Arkiston ulkopuolella on jotain tärkeämpää, on otettu pois, koska se halutaan säästää kauden viimeisen jakson viimeiseen minuuttiin. Mulder vain yksinkertaisesti ojentaa X-Arkiston avaimen Doggettille, ja kävelee ulos toimistosta löytääkseen ilmeisesti uuden elämäntehtävänsä koti-isänä.

8x16r

Hyvää jatkoa!

Mikä antikliimaksi niiden 7½ kauden jälkeen, joissa Mulder on epätoivoisesti yrittänyt roikkua kiinni X-Arkistossa. Ja samaan aikaan se on kuitenkin mitä sopivin tapa lähteä X-Arkistosta. Mulderilla on nyt paljon tärkeämpääkin mietittävää kuin pölyiset kansionsa.


Doggett: These stories about you.
Mulder: Really, what stories are those?
Doggett: That you can find a conspiracy at a church picnic.
Mulder: What church?


X-Fakta: Mustaa öljyä ei ole ennen Vienenia nähty sarjassa toviin, mutta musta öljy esiintyy vuonna 2004 julkaistun PlayStation2-peli Resist or Serve juonessa. Peli sijoittuu The X-Filesin seitsemännelle kaudelle. Kyseisen ”jakson” 7×97 nimi on Renascence.