Essence

8x20g

8×20 Essence
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 13.5.2001
Tag line: The Truth Is Out There

Televisiohistoriassa ei varmaan ole kovin montaa sarjaa, jotka olisivat menneet parempaan suuntaan raskausjuonen myötä. The X-Filesin kaksiosainen kahdeksannen kauden päätösjakso onkin sellainen kliseekimppu, että harvoin kukaan kehtaa tällaista televisioon enää kirjoittaa.

8x20h

Äkkiä pois!

Essencessa paranoia kasvaa siunatun tapahtuman ympärillä. Ilkeä kotiapulainen ja vauvakutsut ovat nolostuttavaa katsottavaa. Koko synnytys olisi voitu hoidella pois tieltä aikaisemmassa vaiheessa, ja loppukausi olisi voitu keskittyä siihen, miten Duchovny/Mulder ja mieluiten myös Anderson/Scully hoidetaan ulos sarjasta tyylikkäästi. The X-Files on aina ollut täynnä epäloogisuuksia, mutta nyt ne alkavat ottaa päähän vielä enemmän: aikajanassa ei ole hitustakaan järkeä, ellei Scullyn raskaus kestä yli vuotta.

8x20a

Vaivauttavat vauvakutsut

Uutta tällä viikolla: Krycek on muuttanut mielipidettään, ja haluaa suojella vauvaa. Scullylla onkin paljon ystäviä. Mulder uskookin Jumalaan. Scully on alkanut uskoa, että vauva on normaali. Mulder on alkanut uskoa, että vauvassa on jotain vikaa. Billy Miles on muuttunut pahikseksi. Keitä ovat nämä ihmiset ja miksi he muuttavat mielipiteitään Carterin oikkujen mukaan?

8x20b

Manos de Piedro

Sitä koko kausi on ollut. Mulder oli kuolla aivosyöpään — ei ole enää. Mulder ja Scully yrittivät saada lapsen — hedelmöityshoito ei toiminutkaan. Mulder kuoli — eipä kuollutkaan. Vauva on tapettava — ei vaan pidettävä elossa. Vauva on alien tai normaali, tai sitten jeesus tai antikristus tai peräti alienkuningas. Krycek on paha, hyvä, paha, kuollut.

Ja voi luoja, sitten on vielä tämä WTD eli who’s the daddy pilaamassa loputkin. 1013 välttelee vääjäämätöntä tunnustusta ja yrittää rakentaa sen varaan jännitystä. Mulder ei saa sanoa ”the baby”, ”my baby” tai ”our baby” vaan ”your baby”, että varmasti kukaan katsojista ei voisi ennenaikaisesti aavistaa, että Mulder on kuin onkin isä. Mutta koska WTD on päiväsaippuoiden vakiokamaa, se vain tekee koko sarjasta saippuaoopperan.

8x20d

Skinner kyselee isyydestä, mutta Mulder vain myhäilee

Voi tohtori Scullya. Ennen niin voimakkaasta ja päättäväisestä naisesta on tullut pelkkä kohtu, jota pompotellaan paikasta toiseen pahemmin tältä kyselemättä. Hän ei saa jaksossa edes alkumonologia, vaan innoton Mulder puhuu senkin hänen puolestaan. Kahdeksas kausi sai aikoinaan paljon kritiikkiä siitä, että Scully alistettiin jaksojen ajaksi kyynelehtijäksi, ja siitä, että Doggett sai useammin kuin kerran kantaa hänet turvaan miehekkäillä käsivarsillaan kuin heikon neitosen.

8x20i

Scully-parka

Hassua, että Scullyn hahmo oli hyvin kirjoitettu silloin, kun häneen yhdistettiin maskuliinisia piirteitä ja kirjoitettiin käytännössä kuin mieshahmo. Kun 1013 sitten yrittää kirjoittaa Dana Scullya naisena, lopputuloksena on tämä täydellinen epäonnistuminen.

8x20j

Riepottelua

Jaksossa pysäyttämättömästi rymistelevästä Billy Milesista on tullut oiva metafora koko sarjalle: The X-Files on itsessään kuin supersotilas, joka jatkaa hengettömänä, eikä suostu millään kuolemaan. Where’s the writer? I want to speak to the writer. 


”I can’t live like this — as, as the object of some unending X-File.”


X-Fakta: FOX mainosti Essencea ja Existencea lähettämällä muun muassa kriitikoille ja toimittajille lahjapakkauksia, jotka sisälsivät kolme pientä makeisilla täytettyä tuttipulloa: sininen ”It’s a boy” -tuttipullo, punainen ”It’s a girl” -tuttipullo ja vihreä ”It’s an alien” -tuttipullo.

Existence

Scullyn synnytystä mainostettiin myös tällä Rosemaryn painajaista kopioivalla mainoksella.