Existence

8x21i

8×21 Existence
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 20.5.2001
Tag line: The Truth Is Out There

Existence on Mulderin ja Scullyn aikakauden päätösjaksona mielipiteitä jakava. Cinefantastique-lehteen vuosien mittaan kaikki jaksot arvostellut fani ja kriitikko Paula Vitaris antoi sille kokonaiset nolla tähteä. Tajuan kyllä miksi. Katso ensin vaikkapa One Breath ja sitten Essence/Existence, niin ymmärrät. Missä vaiheessa kaikki inhimillisyys ja ihmisyyden ytimen pohtiminen muuttui tällaiseksi supersotilaiden mellastukseksi?

8x21a

Naiset pois tieltä!

Existence on kahtiajakautunut jakso. Washingtonissa miehet tappelevat ja tappavat. Billy Miles -terminaattori vaeltaa tuhoja tehden eikä suostu millään kuolemaan. Scully on lykätty Georgiaan synnyttämään ja Reyes on ryöstänyt kynttiläkaupan luodakseen tunnelmasta hartaan. Kaikki naiset ovat kerääntyneet seuraamaan Scullyn synnytystä, koska synnytyshän on naisten juttu. Neitsyt Maria ja Jeesus –lasimaalaukseen zoomataan siltä varalta, jos joku ei vielä ymmärtänyt symboliikkaa.

8x21o.png

Symboliikkaa

Jaksossa on joitain hyviä hetkiä. Kiitos siitä Kim Mannersille, joka on urakoinut ohjaamalla lähes kaikki kauden mytologiajaksoista. Krycekin, tuon yksikätisen petturin, kuolema on brutaali. Skinner ampuu häntä suoraan otsaan ja siinä se. Sarjan vaikeimmin ymmärrettävä roisto kohtaa loppunsa yksinkertaisella ja selvällä tavalla.

8x21c

Säälimätön kuolema säälimättömälle roistolle

Doggett on hyvä viimeisessä kohtauksessaan, kun hän asettuu Kershia vastaan ja nimeää Reyesin X-Arkistoon. Kohtaus on melkein lupaava. Jos vain Carter olisi malttanut pitää seuraavan kauden Doggettin ja Reyesin kautena ja lopettaa Mulderin ja Scullyn aikakauden tähän, niin ehkä X-Arkistolla olisi voinut olla toivoa.

8x21e

Tulevaisuuden toivot

Jo aiemmin Carter on vihjannut kiintymyksestä uskonnolliseen symboliikkaan, mutta nyt sitä tulee tuutin täydeltä: on kolme tietäjää, enkelit/alienit, Neitsyt Maria -vertaukset Scullyn vaatteiden väriä myöten, ennustukset… Ja taivaalla loistaa tähti/ufo, jota Mulder seuraa ja löytää lapsen seimessä. Voi taivahan talikynttilät!

8x21f

Tietäjät lahjoineen

Kaikki, mitä Mulder ja Scully ovat kokeneet ja menettäneet, Melissan ja Mulderin isän kuolema mukaan lukien, on läsnä Existencessa. “All the sacrifice, the blood spilled – you’ve given nearly a decade of your life. Where the hell is it all going to end?”, Mulderilta kysytään. Ehkä se etsintä ei koskaan päätykään. Mutta ainakin se keskeytyy hetkeksi, kun Mulder saapuu kotiin Scullyn ja poikansa luokse. Scully on valkoisissa, Mulder mustissa ja Williamiksi nimetty vauva siinä välissä tietysti harmaaseen puettuna. William on Existencessa täysin normaali ihmisvauva, vastattu rukous, todellinen ihme.

8x21g

Neitsyt lapsensa kanssa

Erityisesti yksi asia Existencessa on pielessä: se ei ole sarjan viimeinen jakso. Se, mikä alkoi pilotissa, loppuu Existencessa täydellisesti, poeettisesti, symmetrisesti. Tarina alkoi, kun Mulderin perhe hajosi eräänä marraskuisena yönä 1973. Siitä lähtien hän on yrittänyt saada perheensä takaisin. Existencessa Mulderin perhe on taas yhdistynyt. Mulderin poika saa nimensä Mulderin isän mukaan kuin sen merkiksi, että Willian Mulderin tekemät menneisyyden vääryydet on unohdettu. Mulder ja Scully ovat jättäneet X-Arkiston taakseen. Tarina on nyt kerrottu. On aika lopettaa.

8x21n

”He’s got your coloring and your eyes. But he looks suspiciously like Assistant Director Skinner.”

Loppuratkaisu on onnellinen. Kaikkien taistelujen ja menetysten jälkeen se on täysin ansaittua. Mulder ja Scully ovat kohdanneet kummajaisia, hirviöitä ja painajaisia. Voisiko edes olla olemassa suurempaa ihmettä kuin terveen lapsen syntyminen? ”Totuuden me molemmat tiedämme”, Mulder sanoo viimeisinä sanoinaan ja suutelee Scullya.

8x21m

Ihme

Vuosi vuodelta pidän yhä enemmän tästä lopusta. Onhan se lässyä tähän sarjaan, että rakkaus on Totuus, mutta samalla täydellistä. Totuus ei ollutkaan tuolla jossakin ulkona, vaan se löytyi ihmismielen sisältä. Totuus ei ollut korruptoitunutta, manipuloitua ja mustattua, vaan jotain, jota epäinhimillisyys ei voinut tuhota. Mulder on löytänyt Totuutensa. Oman perheen. Sen pituinen se.


Scully: From the moment I became pregnant, I feared the truth… about how… and why. And I know that you feared it, too.
Mulder: I think what we feared were the possibilities. The truth we both know.


X-Fakta: Mulderin ja Scullyn vauvaa esittää supersöötti John Shibanin vastasyntynyt poika Jerry Shiban. Jälleen kerran viimeinen kohtaus kuvattiin salassa ja käsikirjoitusta varjellen. Carterin alkuperäisessä lopussa Mulder suuteli Scullya otsalle (kas kun ei kätellyt), mutta Duchovny ja Kim Manners totesivat että eiköhän lopeteta tämä pelleily ja kuvata kerrankin kunnon suudelma. Kahdeksan vuoden jälkeen oli jo aikakin.