Jump the Shark

9x17f

9×15 Jump the Shark
Käsikirjoitus: Vince Gilligan, John Shiban ja Frank Spotnitz
Ohjaus: Cliff Bole
Ensiesitys: 21.4.2002
Tag line: The Truth Is Out There

Pyssymies-parat. Vaikka The Lone Gunmen -sarja floppasi, eivät he tällaista kohtaloa ansainneet. Jump the Shark on päätösjakso lopetetulle The Lone Gunmen –sarjalle. Se tuo takaisin kolmen pyssymiehen lisäksi sarjassa esiintyneet Jimmy Bondin, Yves Adele Harlown ja Kimmy the Geekin. The X-Filesin hahmoja kuten Doggettia ja Reyesia nähdään vain sivuosassa, Skinner ja Scully vilaukselta, ja Mulder lyhyissä flashbackeissa.

9x15a

Epäonnistuneet

Jump the Shark on myös viimeinen John Gillnitz -trion eli Gilliganin, Shibanin ja Spotnitzin yhteinen jakso sarjaan. Jakso on taattua The Lone Gunmen -sarjan tasoa eli huonohko. Tarinaa ei riitä alkuunkaan 42 minuutin mittaan ja vitsit ovat huonoja. Ainoa, jota jaksossa jaksaa katsella, on Michael McKean Morris Fletcherin roolissa.

9x115b

Jakson piristys

The X-Files on aina ollut julma päähenkilöitään ja sivuhenkilöitään kohtaan. Päähenkilöitä on kidutettu niin fyysisesti ja henkisesti kaikin mahdollisin tavoin, ja sivuhenkilöt ovat kohdanneet kuoleman yksi toisensa jälkeen. Lone Gunmenit onnistuivat pakenemaan tältä kohtalolta yllättävän pitkään.

9x17e

Sankareita kunnioittamassa

Jump the Sharkissa Gunmenit kohtaavat loppunsa, ja sen aiheuttaa sopivasti John Gillnitz. Jakso yrittää perustella, että Gunmenit kokevat sankarillisen kuoleman pelastaen amerikkalaiset bioterroristin kynsistä. Tämä on suorastaan antikliimaksinen kuolema. Täysin turha ja tarpeeton, mitä jakson muka-parodinenkin nimi alleviivaa. Kuolema ei edes ole traaginen tai suureellinen. Se vain tapahtuu. Lone Gunmenit eivät saa todellista kunnian hetkeä.

9x15c

Hyvästit

Vince Gilligan on myöhemmin myöntänyt katuvansa Gunmenien tappamista. Spotnitz on todennut, että vaikkei kadu hahmojen tappamista, jakso päättyi väärin: se olisi pitänyt lopettaa johonkin hauskaan ja humoristiseen. Tästä voin vain olla Spotnitzin kanssa samaa mieltä. Gunmenit olivat hahmoja, jotka toivat The X-Filesiin huumoria. Heidän viimeisen hetkensä olisi pitänyt olla sen mukainen.


”The ones who never give up, they never die.”


X-Fakta: The Lone Gunmen –sarjaa tehtiin 13 jakson verran. Sarja on jäänyt muistiin lähinnä siitä, että sen maaliskuussa 2001 esitetyssä pilottijaksossa yritetään lentää lentokoneella päin New Yorkin World Trade Centerin kaksoistorneja. Mikäli The Lone Gunmen -sarja olisi saanut toisen tuotantokauden, Morris Fletcher olisi saanut siinä vakioroolin. Three of a Kindissa esiintyvän Jimmy the Geekin kaksoisveli Kimmy the Geek puolestaan ehti esiintyä The Lone Gunmen -sarjassa. FOX tiettävästi alkoi vihata Gunmeneja epäonnistuneen sarjan jälkeen, eikä olisi sallinut hahmojen palaavan ollenkaan The X-Filesin yhdeksännellä kaudella. 1013 joutui suorastaan taistelemaan, jotta Jump the Shark saataisiin tehdä.