Trust No 1

9x07a

9×08 Trust No1
Käsikirjoitus: Chris Carter ja Frank Spotnitz
Ohjaus: Tony Wharmby
Ensiesitys: 6.1.2002
Tag line: They’re Watching

Taglinen mukaan ”they’re watching”. Eivät ole. Suuri osa katsojista häipyi kahdeksannen kauden lopussa Mulderin mukana ja niin minäkin. Se selittää, miksi yhdeksännestä kaudesta on tässä vain pari arvostelua. Mielenkiinto juonen suhteen oli kahdeksannen kauden jälkeen täysin nollassa. On vain vaikea uskoa, että sarja voi toimia, jos Mulder selvittelee totuutta ja yrittää suojella Scullya ja heidän lastaan koko kauden ajan kuvaruudun ulkopuolella, ja kuvaruudussa ei tapahdu mitään tärkeää.

9x07d

Itse päätähti

Yksi niistä harvoista jaksoista, jonka uskaltauduin katsomaan kun sitä kovasti kehuttiin, oli Trust No 1. Kehujat olivat väärässä. Puoli tuntia odottelin, että jaksossa alkaisi tapahtua jotain, mutta eipä koskaan alkanut. Jos tämä siis oli kauden parhaita jaksoja, niin ei ihme, että viikko viikolta katsojaluvut tippuivat ja tippuivat, kunnes ei muuta vaihtoehtoa jäänyt kuin vetää johto seinästä. Chris Carter syytti katsojakadosta tosin 9/11-terrori-iskuja.

9x07h

Ainakin Scully näyttää kauniilta, jos ei muuta hyvää jaksossa ole

Trust No 1 näytteli tässä päätöksessä suurta osaa. Jakso on kuin tehty vetämään takaisin suuret katsojajoukot. Koko jakso rakentuu Mulderin paluun odotukselle. Shippereille heitellään lahjoja oikein olan takaa: teaserin Mulder ja Scully -kollaasin taustalla Scully puhuu pojalleen ”sen oikean” tapaamisesta Tšaikovskin säestyksellä, Mulderin ja Scullyn sähköpostiviestittelevät romanttista kaipuutaan suorastaan fanficmaisin sanankääntein (”dearest Dana”, ”I’m physically shaking by your words”, ”forever yours”) ja jopa vahvistetaan, että eräänä yksinäisenä yönä Scully kutsui Mulderin sänkyynsä. Vahinko vain, että shippereistä suurin osa oli tähän mennessä jo todennäköisesti hylännyt sarjan. Kun edes Trust No 1 ei kerännyt korkeita katsojalukuja, ilmoitti FOX jakson esityksen jälkeen sarjan loppumisesta yhdeksännen kauden jälkeen.

9x07c

Dana tärisee fyysisesti

Trust No 1 ei kerta kaikkiaan voi onnistua, koska katsoja tietää, että koska David Duchovny ole tulossa takaisin, ei Mulderkaan ei voi tulla takaisin. Koko jakso rakentuu sille vedätykselle ja antikliimaksille, että Mulder ei palaa kuitenkaan.

9x07e

Maskeeraaja on laiskotellut

Kuinka ollakaan, aika on kohdellut tätä jaksoa armollisesti. Vuonna 2002 kuulosti ehkä scifilta, että joku voisi todellakin valvoa ihmisten elämää kameroiden, internetin tai puhelinten kautta. Totuus oli tässäkin tarua ihmeellisempää. Nyt tiedetään, että The X-Files onnistuikin salakuuntelu- ja salakatselu-utopiallaan ennustamaan orwellilaisen tulevaisuuden. Kun Edward Snowden paljasti NSA:n toimet, se oli kuin suoraan Salaisista kansioista.

9x07b

Joku katselee aina

En ymmärrä mitään tästä supersotilas-mytologiasta paitsi sen, että se ei vedä mitenkään vertoja vanhalle mytologialle. Terry O’Quinn tekee taas sarjassa yhden roolin, mutta edes hän ei saa jaksoon mitään eloa. 1013:n oli huono päätös sitoa jopa yhdeksännen kauden mytologia Mulderin ja Scullyn ympärille. Carterilla ja Spotnitzilla olisi pitänyt olla edes sen verran ylpeyttä, että olisivat edes pitäneet kiinni Existencen loppunäkymästä, eivätkä taas muuttaneet kaikkea seuraavaan jaksoon mennessä. Ei ollut mitään syytä tuoda Scullya takaisin, kun Mulder ei palannut. Eikä ollut mitään syytä tehdä normaalista William-vauvasta ajatuksen voimalla mobiiliaan liikuttelevaa friikkiä.

9x07i

Romanttista viestittelyä

Kahdeksannella kaudella, kun Mulder oikeasti oli läsnä, The X-Filesilla oli kauhea kiire päästä kertomaan jostain muusta kuin Mulderista ja Scullysta. Nyt kun Mulder ei ole enää maisemissa, The X-Files haluaakin taas kertoa Mulderista. Kuinka ihmeessä tämä olisi voinut toimia?


”One day, you’ll ask me to speak of a truth – of the miracle of your birth. To explain what is unexplained. And if I falter or fail on this day, know there is an answer, my child, a sacred imperishable truth, but one you may never hope to find alone. Chance meeting your perfect other, your perfect opposite – your protector and endangeror. Chance embarking with this other on the greatest of journeys – a search for truths fugitive and imponderable. If one day this chance may befall you, my son, do not fail or falter to seize it. The truths are out there. And if one day you should behold a miracle, as I have in you, you will learn the truth is not found in science, or on some unseen plane, but by looking into your own heart. And in that moment you will be blessed – and stricken. For the truest truths are what hold us together, or keep us painfully, desperately apart.” 


X-Fakta: Mulderin ja Scullyn poikaa Williamia alun perin esittänyt Jerry Shiban teki lyhyen esiintymisen San Diego Comic Conissa vuonna 2013. Ulkonäkönsä puolesta Shiban näytti yhä yllättävän paljon Mulderin ja Scullyn lapselta.

JerryShiban

Jerry Shibanin lisäksi Williamia ovat esittäneet vauvana Rikki Held & Rowdy Held, Ashley Knutson, James Riker & Travis Riker ja Wyatt Smith. 10. kaudella Williamia esittävät sisarukset Hannah, Aiden ja Rowan Longworth, ja 11. kaudella Miles Robbins, Austin Dunn ja Chase Nicholson.