The Truth

9x19g

9×19/9×20 The Truth
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 19.5.2002
Tag line: The Truth Is Out There

The Truth on kuin jälleennäkeminen pitkän ajan jälkeen. Henkilötkin ovat taas melkein omia itsejään: Mulder on taas melkein Mulder ja Scully on taas melkein Scully.

9x19e

Mulder on palannut!

Sarjan päätösjaksossa Chris Carter osoittaa vihdoinkin tajunneensa, mikä avaintekijä sarjasta puuttui viimeiset kaksi kautta: Mulder. The X-Files on Mulder. Eikä se tarkoita, että väheksyisi Scullyn roolia, sillä Scullyhan on paitsi Mulderin toinen puolisko, myös Totuus, jota ilman Mulderkaan ei olisi mitään. Vaan sitä, että Mulder oli aina avain paranormaaliin maailmaan. Jokainen etsintäretki sai aina alkunsa Mulderista.

9x19b

Mulder kuulee Totuuden

Carterin alkuperäinen idea viimeisen jakson tapahtumista keskittyi jopa enemmän Mulderin ympärille. Alkuperäisessä versiossa Mulder olisi uneksinut siitä, miten hänen elämänsä olisi voinut kulkea toisin. Muut tuottajat taivuttelivat Carterin luopumaan tästä ideasta.

9x19d

Huolestunut Scully

”Conscience… it’s just voices of the dead, trying to save us from our own damnation.” – Piper Maru

Tärkeämpää kuin mikään selostettu mytologian kiemura on paluu vanhoihin teemoihin Totuudesta ja oikeudesta. Kuolleiden ihmisten – Krycekin, X:n, Lone Gunmenin, Tupakkamiehen – ilmestymiset Mulderille ovat finaalin parhaimpia keksintöjä sen valossa, että aikaisemmin sarjassa kuolleita on pidetty omantunnon ääninä.

”You can’t kill them all. You can’t kill their love. Which is what makes them who they are. Makes them better than us. Better than you.” – Talitha Cumi

Pilotin tapaan The Truth koostuu suurilta osin Mulderin ja Scullyn välisistä kohtauksista, nyt vankilasellissä, autiomaassa ja hotellihuoneessa. Pimeässä vankisellissä koetaan The X-Filesin lumoa yksinkertaisemmillaan: vain Mulder ja Scully puhumassa toisilleen mustassa tyhjyydessä. Mulderin ja Scullyn suhde on vihdoinkin uskallettu kirjoittaa sellaiseksi kuin sen olisi pitänyt olla jo viime kaudella: avoimen romanttinen mutta ei sokerinen.

Mulderin ja Scullyn humaanius ja tunteiden aitous toimii täydellisenä vastakohtana naurettavalle avaruusolento- ja supersotilasjorinalle. Mulder haluaa suojella Scullya totuudelta, koska uskoo sen särkevän viattoman Scullyn hengen.

9x20e

Vihdoin yhdessä

”You were right Mulder. There is no justice.”  – Paper Clip

The Truthin perusideana on tuoda Totuus oikeuteen, ja antaa Totuuden pelastaa Mulder kuolemalta. Ajatus on melko hyvä, mutta toteutus ei täysin onnistunut. Liian pitkä aika hukataan pitkiin oikeussalikohtauksiin, jossa yritetään vääntää rautalangasta mytologian koukeroita joita on täysin mahdoton selittää.

9x19o

Scully kertoo salaliitosta

Sitä paitsi jollain tasolla osa The X-Filesin viehätystä varmastikin oli siinä, että mytologiassa ei ollut täysin järkeä. Jokainen katsoja sai selittää asiat omalla tavallaan ja arvuutella totuutta. Monesti fanien omat tulkinnat olivat Carterin versioita parempia.

9x19p

Totuus Scullyn suusta

The Truth toimii paremmin, jos sen katsoo kahdessa osassa, jolloin oikeussalikohtaukset leikkautuvat kahteen jaksoon. Todistajanlausunnot ovat myös hyvä tekosyy raahata paikalle kaikki sivuhenkilöt aina Gibson Praisesta Marita Covarrubiakseen hyvästelemään sarja. Onhan se varsin sopivaa, että juuri skeptikko-Scully on se, joka pääsee kertomaan valamiehistölle salaliiton koukerot.

9x20b

Aika lähteä

Varsinkin ensimmäinen jakso toimii yksinään hyvin, toinen ei niinkään. Lisää jännitystä olisi saatu, jos todistuskohtauksia olisi typistetty ja ensimmäinen osa olisi päättynyt Mulderin kuolemantuomion julistamiseen. Vasta toisen osan lopussa toiminta pääsee The Truthissa melkein elokuvallisiin mittoihin helikoptereineen ja mahtavine räjähdyksineen.

9x20g

Anasazit tiesivät Totuuden

Paikoittain kömpelöstä dialogista jäävät mieleen korniudet, kuten ”You want to come sit on my lap” tai “Greater than your lies, the truth wants to be known. You will know it. It’ll come to you, as it’s come to me, faster than the speed of light”. Mulderin puhe valamiehistön edessä, jonka pitäisi olla jakson huippukohta, lässähtää karmeaan carterlogiin. Ihan kuin Carter olisi ammentanut tyhjiin kaikki mahdolliset Totuus-aiheiset.

9x19w

Kuolleet puhuvat

”You can kill a man. But you can’t kill what he stands for… Not unless you first break his spirit. That’s a beautiful thing to see.”  – The Beginning

Yksi parhaimpia asioita finaalijaksossa on Mulderin kehitys. Mulder on kulkenut pitkän matkan. Eikä kukaan vieläkään usko häntä. Mulder on muuttunut mies pilottiin verrattuna. Nyt Scully on idealisti ja Mulder kyynikko. Elämällä, kuolemalla tai edes täydellisellä onnella ei ole mitään merkitystä. One man alone cannot fight the future. Mulder on The Truthissa luovuttanut ja myöntänyt syyllisyytensä. Hän on kuin The Sixth Extinction II: Amor Fatin haavemaailmassa. Samaan tyyliin Scully yrittää valaa uskoa kuolemaa odottavaan Mulderiin – ”Get up and fight the fight”.

Finaali tiivistyy kohtaukseen, jossa karannut Mulder ja Scully tapaavat Cigarette-Smoking Manin intiaaniraunioilla. Syöpämies on oikeassa. Hän on lähes onnistunut tekemään Mulderista kaltaisensa, jonka mielestä totuus on parempi salata. Mulder on muuttunut vastuulliseksi, mutta menettänyt toivon. Hän on joutunut luopumaan lapsestaan kuten oma isänsäkin, nähnyt kaikkien kuolevan puolestaan, eikä silti ole muuttanut maailmaa. Hän on syyllinen mies. Siinä on enemmän ajatusta kuin missään sitten Requiemin jälkeen.

9x19s

Syyllinen mies

”I’m not going to give up. I can’t give up. Not as long as the truth is out there.” – The Erlenmeyer Flask

The Truth päättyy synkissä tunnelmissa. X-Arkisto on tuhottu, I WANT TO BELIEVE –juliste makaa Mulderin tyhjän toimiston lattialla. Skinner ja Kersh on tapettu (?), samoin tupakkaa poltteleva paholainen. Mulderin ja Scullynkin uskotaan olevan kuolleita, mikä tavallaan tekee heistä sen omatunnon, joka ihmiskunnan pelastaa.

9x20d

Mekin olimme tässä jaksossa

Loppukohtaukseen mennessä Mulder ja Scully ovat joutuneet luopumaan kaikesta muusta paitsi toisistaan ja toivosta. Löysivätkö Mulder ja Scully Totuuden? Kyllä ja ei. Totuus oli sarjassa pelkkä MacGuffin, väline jolla pidettiin tarina liikkeessä. Se suuri salaisuus, jota jahdattiin, oli lopulta vain päivämäärä. Maailmanloppu tulee 22.12.2012, kun avaruusolennot aloittavat invaasion. Koko ihmiskunta tulee tuhoutuman. Kaikki kuolee.

Minne muualle tämä mieletön odysseia voisi päättyä kuin pimeään motellihuoneeseen Roswellissa? Carter myös vitsaili päättävänsä sarjan siten, että Mulder ja Scully heräävät samasta sängystä — ja huomaavat kadottaneensa yhdeksän minuuttia. Sänkyyn sarja lopulta päättyikin yhdeksän vuotta myöhemmin. Carter leikkasi jaksosta lopulta jopa pois alkuperäisen loppukohtauksen, jossa Yhdysvaltain presidentti saa tiedon invaasion päivämäärästä.

9x20l

Yhdeksän vuotta myöhemmin

Mulderin ja Scullyn viimeinen kohtaus on tietysti viittaus pilottiin, jossa Scully aikoinaan päätyi Mulderin hotellihuoneeseen kuulemaan Mulderin version totuudesta. Niinpä sarja päättyy oikeutetulla tavalla. Viimeisen kahden vuoden aikana The X-Files onnistui tuhoamaan päähenkilönsä, koko mytologiansa, ja viime tekonaan se hävitti vielä Gunmenit ja Williaminkin. Ainoa asia, joka pakeni sarjassa tuholta, oli Mulderin ja Scullyn suhde. Se oli jotain, joka pysyi lähes ideaalina läpi kaiken. Se oli ystävyyttä, rakkautta ja luottamusta, joka ei horjunut. Sellaisia rakkaustarinoita näkee televisiossa harvoin, jos koskaan. Se teki The X-Filesista erilaisen kuin muut sarjat.

Scullyn risti toimii viimeisenä metaforana sarjan viestistä. Viimeinkin Mulderin ja Scullyn uskot ovat yhtä, eivät vastakkaisia. Toivottomuuden ja tuhon keskeltä pilkahtaa uskon, rakkauden ja toivon häivähdys. ”Maybe there’s hope”, kuiskaa Mulder sarjan loppusanoina kömpiessään sänkyyn Scullyn viereen tiivistäen samalla koko sarjan ytimen. The X-Files on aina ollut sarja toivosta. Mikään ei ole mahdotonta niin kauan kuin on uskoa.

”The truth will save you, Scully. I think it will save both of us.”  – Memento Mori


Scully: You’ve always said that you want to believe. But believe in what, Mulder? If this is the truth that you’ve been looking for, then what is left to believe in?
Mulder: I want to believe that the dead are not lost to us. That they speak to us as part of something greater than us — greater than any alien force. And if you and I are powerless now, I want to believe that if we listen to what’s speaking, it can give us the power to save ourselves.
Scully: Then we believe the same thing.
Mulder: Maybe there’s hope.


X-Fakta: Tähän loppuun sopivat Frank Spotnitzin sanat koskien sarjan viestiä: ”You can’t get the truth. You can’t. There’s a larger truth, though: that you can’t harness the forces of the cosmos, but you may find somebody else. You may find another human being. That may be kind of corny and all of that, but that’s really it: Love is the only truth we can hope to know, as human beings. That’s what Mulder and Scully found after nine years. And that’s a lot.” (SciFi Magazine, May 2002).

Tietoa The Truthin kuvaamisesta