The X-Filesin 10. kausi päättyy – jatkuuko tarina?

tuoli

Tuolit odottavat Duchovnya ja Andersonia

Niin murenee koko maailma My Struggle II:n trailerin mukaan ja maailmanlaajuinen epidemia uhkaa levitä. Tähänkö päättyy koko The X-Files?

Vielä 11. tuotantokauden tekoa ei ole vahvistettu, eivätkä kunnolliset neuvottelutkaan kaudesta ole alkaneet. FOX on varmasti enemmän kuin innokas tilaamaan uuden kauden. The X-Filesin uudet jaksot ovat olleet menestys ympäri maailmaa, ja sarja rikkoi maailmanlaajuisen katsojaennätyksen, kun yli 50 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa katsoi kauden aloitusjakson. Jaksot ovat rikkoneet kanavien katsojaennätyksiä niin Isossa-Britanniassa, Suomessa kuin lukuisissa muissakin maissa. Yhdysvalloissa kauden aloitusjakso keräsi kokonaisuudessaan 21,5 miljoonaa katsojaa. Vain kourallinen The X-Filesin jaksoja on ylipäätään kerännyt enemmän katsojia. Loputkin jaksot ovat saaneet kaiken kaikkiaan tallennukset huomioiden yli 10 miljoonaa katsojaa. Luku saattaa kuulostaa vaatimattomalta verrattuna The X-Filesin aiempiin katsojalukuihin, mutta ohjelmien keräämät katsojaluvut ovat yleisesti ottaen pienentyneet sitten 1990-luvun, ja näillä katsojaluvuilla The X-Filesis on FOX:n vuoden parhaimmat katsojaluvut kerännyt ”uusi” TV-sarja. Erityisen suosittu The X-Files on nimenomaan tärkeässä 18–49 -vuotiaiden katsojaryhmässä. Puhumattakaan siitä, että uudet jaksot ovat varmasti piristäneet vanhojen jaksojen menekkiä nettipalveluissa ja DVD/Blu-ray -myynnissä.

Chris Carter on paljastanut, että hänellä on jo suunnitelma uuden kauden sisällöstä ja jaksoista. Sarjan tieteellinen neuvonantaja Anne Simon on myös kertonut keksineensä juonen tuleviin mytologiajaksoihin. David Duchovny on aina ollut innokas tekemään lisää The X-Filesia. Hän lobbasi kaikkein innokkaimmin myös kymmenettä tuotantokautta ja sai ylipuhuttua vastahakoisen Gillian Andersonin mukaan uusiin jaksoihin.

Kaikken suurin este sarjan jatkumiselle onkin Gillian Anderson. Anderson on puhunut julkisesti siitä, kuinka nöyryyttävää oli, että FOX-yhtiö tarjosi hänelle aluksi vain puolta Duchovnyn palkkiosta. Anderson on myös haastatteluissa todennut, ettei Scullyn näytteleminen ole yhtä kiinnostavaa kuin monien muiden hahmojen. Lisäksi Anderson asuu Lontoossa kahden pienen poikansa kanssa, mikä varmasti vaikuttaa hänen haluunsa kuvata useita kuukausia Vancouverissa. Anderson saikin tingittyä kymmenennen kauden jaksomäärän pienemmäksi alun perin kaavailluista 12-13 jaksosta. Anderson suostui lopulta kuvaamaan 10. kauden, koska hänelle uskoteltiin kauden antavan The X-Filesille sen ansaitseman mahtavan lopetuksen. Ja miten sitten kävikään…

Vaikka Anderson suostuisi mukaan, vaikka sitten vain lojaaliudesta Carteria, Duchovnya ja faneja kohtaan, seuraava ongelma on aikataulullinen. Anderson on suosittu näyttelijä, jolla on menossa monia TV-, elokuva- ja teatteriprojekteja sekä vanhalla että uudella mantereella (mm. The Fall, Official Secrets, A Streetcar Named Desire), ja hän on työllistetty jo pitkälle eteenpäin. Myös Duchovny kuvaa Aquarius-sarjaansa. Kumpikin on lisäksi viime aikoina kunnostautunut kirjailijana, ja Duchovny on viritellyt uraa laulajana. Carter puolestaan suunnittelee minisarjaa vaimonsa  Dori Carterin We Are Rich -kirjasta.

Jos uudelle kaudelle aiotaan saada mukaan muita vanhaan tiimiin kuuluneita, aikataulutus mutkistuu entisestään. Vince Gilligania työllistää Better Call Saul, Frank Spotnitzia Big Light -tuotantoyhtiön sarjat ja Howard Gordonia 24:n uudet jaksot. James Wong on kertonut olevansa mukana American Horror Storyn uudella kaudella.

Yksi mahdollisuus on myös The X-Filesin jatkuminen elokuvana. Erityisesti Carter haaveilee suuren budjetin elokuvan teosta. Kymmenes kausi on kuitenkin todistanut, että The X-Files on paljon elinvoimaisempi TV-sarjana.

Vaikka neuvottelut 11. kaudesta alkaisivat heti, kuvaamaan päästäisiin todennäköisesti aikaisintaan loppuvuodesta 2017.

Joten, onko tämä loppu, vaiko vasta alkua?

Katso myös: 11. kautta koskevat uutiset

The X-Files jatkuu – mitä tiedämme ja mitä emme