My Struggle II

1006cc

”This is just the beginning.”

10×06 My Struggle II
Käsikirjoitus: Chris Carter
Tarina: Chris Carter, Margaret Fearon, Anne Simon
Ohjaus: Chris Carter
Ensiesitys: 22.2.2016
Tag line: This Is The End*

Ja näin koittaa loppu The X-Filesissa. Lupaamalla, että tämä on vasta alkua. Mulder ja Scully jäävät keskelle avaruusaluksen valokiilaa, Mulder on vakavasti sairas ja koko maailma on tuhoutumassa ja keskellä kaaosta. This Is The End, julistaa alkutunnus*.

1006bb

Ensimmäistä kertaa cliffhangeria ei edes pyritty salaamaan, vaan tämä kohtaus kuvattiin julkisesti

Kymmenennen kauden kuvausten alkuvaiheessa Chris Carter puhui kauden päättyvän jonkinlaiseen cliffhangeriin. Kuvausten loppuvaiheessa puhuttiin jo valtavasta cliffhangerista. Vaikka ei ole mitään varmuutta siitä, että sarja jatkuu, Carter päättää kauden giganttisen suureen apokalyptiseen cliffhangeriin, jossa koko ihmiskunta on kuolemassa ja avaruusolennotkin (tai avaruusalusta lentävät ihmiset) ovat vihdoin tulossa.

1006aa

Ne tulevat!

Siinä on kaikessa yksinkertaisuudessaan The X-Filesin ongelma. Hyvässä tarinassa on alku, keskikohta, huipennus ja loppu. The X-Filesissa ei ole koskaan loppua. The End ei ollut loppu, vanhan mytologian aikoinaan kuopannut One Son ei ollut loppu. Kun sarja näytti päättyvän seitsemännen kauden Requiemiin, Carter kirjoitti sarjan suurimman cliffhangerin. Kun The X-Filesin piti loppua yhdeksänteen kauteen, Carter päätti vain muutamaa jaksoa ennen heittää roskiin kirjoittaa Williamin ulos sarjasta siltä varalta, että sarja jossain muodossa jatkuisi. Loppu on The X-Filesissa aina vain alku jollekin vielä suuremmalle. Tarinaa voi aina jatkaa ja kääntää uuteen suuntaan. Totuus ei ole koskaan lopullinen totuus.

1006c

”Agentti Mulderin toimistossa, sihteeri puhelimessa”

Kuten jakson kirjoittanut ja ohjannut Chris Carter lupasi, My Struggle oli Mulderin taistelu ja My Struggle II on Scullyn taistelu. Tämän Carter osoittaa aloittamalla jakson samanlaisella valokuvin kuvitetulla monologilla kuin My Strugglen, mutta nyt Scully kertoo oman versionsa asioista. En osaa sanoa, onko teaserin loppuhuipennus nerokas vai pelkästään typerä.

1006a

Mulder etsi koko elämänsä avaruusolentoja ja löysi yhtenä aamuna sellaisen sängystään

Scully saakin tässä jaksossa hoitaa kaiken toiminnan ja pelastaa maailman. Alkuperäisessä sarjassa yksi ikuinen valituksen aiheeni oli, kuinka mytologiajaksoissa Scully oli aina jonkinlaisessa sivuroolissa Mulderin ajaessa tarinaa eteenpäin. Nyt sarja on kääntänyt asetelman nurin niskoin. Sama oli näkyvissä jo I Want to Believessa ja (tietysti osin pakottavista syistä) myös sarjan viimeisillä kausilla. My Struggle II:ssa Scully suorastaan vetää koko Mulderin roolin keksiessään mitä mielikuvituksellisimpia selityksiä ja ratkaisuja ja päätellessään asioita vain katsomalla ihmisiin päin. Agentti Einstein saa näytellä Scullylle ennen kuuluneen skeptisen vastaanharojan roolin. Tässä uudessa mytologiassa Scully on jopa suurempi pelastaja kuin ennen. Aiemmin Scully tarjosi symbolisen pelastuksen Mulderille, mutta nyt hän voi konkreettisesti pelastaa koko ihmiskunnan.

1006k

Vanha ja uusi Scully

Scullyn ylennys on johtanut Mulderin melkein täydelliseen marginalisointiin. Mulder aloitti kauden masentuneena erakkona ja päättää kauden murjottuna ja kuoleman kielissä. David Duchovnylla on ollut melko helppo viikko, koska Mulder tuskin puhuu jaksossa. Mulderin piti pelastaa maailma, mutta tässä jaksossa hän ei lopulta pysy edes tolpillaan. Ja kun avaruusolennot (?) vuosien odotuksen jälkeen vihdoinkin saapuvat, Mulder makoilee puolikuolleena autossa. Ainoa, joka tällä kaudella antoi Mulderille mahdollisuuden jonkinlaiseen kehittymiseen, oli Darin Morgan.

1006ht.png

Vara-Mulder auttaa, ja CSM häilyy epäilyttävästi taustalla

Carter palaa My Struggle II:ssa vahvasti modus operandiinsa. Mulder ja Scully ovat erillään koko jakson ajan kuten lähes kaikissa Carterin mytologiajaksoissa ja jopa Babylonissa. On mysteeri, miksei Carter enää hyödynnä sarjan vahvuutta, Mulderin ja Scullyn dynamiikkaa. My Struggle II:lla olisi kaikki mahdollisuudet olla tarina siitä, kuinka Mulder ja Scully yhdistävät voimansa taistellakseen tulevaisuudesta. Toisaalta nyt se on Mulderin ja Scullyn epätoivoinen kamppailu päästä takaisin toistensa luokse. Tämä voisi toimia paremmin, jos tietäisi varmasti, että tämä ei ole koko tarinan viimeinen osa. Se, että Mulder ja Scully eivät jaksossa edes pysty puhumaan toisilleen ennen kuin voivat olla lopussa yhdessä häviävän harvat sekunnit, on pettymys.

Mutta ainakin rivien välistä on luettavissa hahmojen kaiken kestävästä siteestä kertovia asioita: Scully voisi pelastaa koko ihmiskunnan, mutta hän haluaa vain pelastaa Mulderin, ja kuoleman kielissä oleva Mulder näyttää siltä kun voisi kuolla onnellisena nähtyään Scullyn olevan yhä terve. Jostain syystä Mulderin repliikki ”I wish Scully was here” CSM:n kuoriutessa nahoistaan nauratti, enkä osaa täysin selittää, miksi. Taas kerran Carter käyttää kolmansia osapuolia kertomaan Mulderin ja Scullyn motiiveista. Jo En Amissa CSM totesi Scullyn olevan rakastunut Mulderiin, ja nyt hän viittaa Scullyyn Mulderin lemmittynä ja ainoana heikkoutena. Tuo vanha savukesaatana taitaakin olla varsinainen shipperi. Ja yhä ihastunut Scullyyn.

1006p

Koko maailma panttivankina

Toinenkin henkilö kokee jaksossa kovan kohtalon. Monica Reyes esiintyy vain muutaman minuutin, mutta ehtii sinä aikana liittyä sarjan kaltoin kohdeltujen hahmojen joukkoon: Reyes laulaakin nykyään valaslaulujaan Tupakkamiehen joukoissa. Kunnolla toteutettuna hyvän hahmon lankeemus pahojen puolelle olisi mitä parhain juonenkäänne. Vielä nerokkaampaa olisi, jos CSM olisi alusta alkaen istuttanut Reyesin kätyrikseen Scullyn ja Williamin lähelle — polttihan Reyes alussa epäilyttävästi Morley-savukkeita. Mutta ilmeisesti Reyes olikin vain itsekäs pelkuri, joka halusi pelastaa oman henkensä myymällä sielunsa paholaiselle. Yhdeksännen kauden yli hypänneenä minua ei voisi vähemmän kiinnostaa Reyesin edesottamukset, mutta hyvä käsikirjoittaminen kyllä kiinnostaa senkin edestä. Mikäli tulevaisuudessa ei Reyesin puolenvaihtoa selitetä huomattavasti vivahteikkaimmilla syillä, on jälleen kerran yksi hahmo palvellut vain Carterin sätkynuken roolissa. Miksi ihmeessä Tupakkamies edes valitsisi kaikista ihmisistä juuri Reyesin sytyttämään savukkeitaan?

1006m

Monica Reyes, CSM:n tupakkateline

Tupakkamiehestä itsestään on tullut suoranainen vitsi. Fiktiivisessä Musings of a Cigarette-Smoking Manissa Tupakkamies oli maailman mahtavin mies ja päätti kaikesta aina presidenttien kuolemasta Oscar-voittajiin. Nyt Tupakkamiehestä on tullut samanlainen hybriksessään vellova karikatyyri, mutta Carter tekee sen täysin vakavalla naamalla. Tuo vanha korsteeni on selvinnyt luodeista, portaista alas työntämiseltä, jopa ohjuksen maalitauluna olemisesta, eikä keuhkosyöpäkään tunnu miestä nopeasti tappavan. Kaiken lisäksi megalomaaninen pirulainen on nyt vain päättänyt tuhota koko maailman. Tupakkamieheltä ei muuta puutu kuin pirunsarvet ja hiilihanko.

1006n

CSM katoaa maapallolta vaikeammin kuin torakat

Mulderin ja Tupakkamiehen One Breathista ja One Sonista muistuttava kohtaaminen oli kuitenkin jakson parhaimpia kohtauksia. Duchovny, Anderson ja William B. Davis ovat taitavia näyttelijöitä, jotka puhaltavat yhteisiin kohtauksiinsa jonkinlaista aitoutta, joka tulee läpi kömpelömmänkin dialoginkin. Loppujen lopuksi tässä on isä ja poika, jotka kaiken vihan jälkeen eivät ole vieläkään tappaneet toisiaan. Kohtauksessa on myös hieno viite Redux II -jaksoon, jossa CSM tarjoaa Mulderille paikkaa rinnallaan Totuuden ja Scullyn hengen vastineeksi. Nyt Tupakkamies tarjoaa pojalleen mahdollisuutta hallita Scullyn kanssa Uutta Maailmaa ja valittujen kansaa.

1006o

One Breath redux

Sitten sananen tästä jakson ennakkoon mainostetusta jännittävästä tieteestä. Jakson tarinan ovat Carterin kanssa ideoineet Dr. Anne Simon ja Dr. Margaret Fearon, kuten alkuteksteissä heidän listataan. Sehän sopii, koska jo Kurtzweil ja moni muu aikoinaan ennusti avaruusolentojen invaasion alkavan nopeasti leviävänä tartuntatautina. Nyt ihmisiin isorokkorokotteen sisältämän spartalaisviruksen kautta istutettu immuunijärjestelmän romahduttava elementti. Periaatteessa jaksossa kerrotut tieteelliset asiat aina pernaruttorokotteesta, patogeeneista, tekniikoista aina CRISPR/Cas9-systeemiin pitävätkin paikkansa. Pieni ajatusvirhe tosin Scullylle sattuu siinä, kun hän sanoo Einsteinin olevan rokotettu isorokkoa vastaan, tai sitten Einstein on todella nuorekas noin 45-vuotiaaksi. Jo Redux sai aikoinaan kritiikkiä siitä, että Scully sai parissa tunnissa valmiiksi testit, joiden tekemiseen menee oikeasti päiväkausia, mutta My Struggle II pistää nopeuden aivan toiseen potenssiin. Muutamassa tunnissa Scully ehtii pariin kertaan eristää, monistaa ja sekvensoida DNA:nsa ja valmistaa siitä rokotetta. Jopa tieteestä mitään tietämättömän on vaikea niellä tätä kaikkea. Kahden tiedenaisen jaksoksi My Struggle II on myös yllättävän rokotevastainen.

1006yr.png

Seksikästä tiedettä

Jo My Strugglen kohdalla valitin siitä kuinka jaksossa on niin toivottoman paljon jatkuvuusvirheitä aikojen, paikkojen, juonenkäänteiden ja ylipäätään kaikenlaisen logiikan suhteen. Vähintään yhtä suuren virhelistan löytäisi tästä jaksosta. Tässä uudessa mytologiassa ei ole sisäistä eikä ulkoista logiikkaa, Darin Morgania lainaten. Mainitaan nyt pari valtaisaa virhettä. My Struggle ja nyt myös tämä jakso rakentuvat sille suurelle paljastukselle, että Scullylla on avaruusolennon DNA:ta. Sehän kuultiin jo joskus One Breathissa tai viimeistään Reduxissa, joten deja vu all over again. The Beginningin mukaan kaikissa ihmisissä on avaruusolennon DNA:ta. Toinen valtaisa selittämättömyys on Mulderin sairastuminen, vaikka myös hänellä pitäisi olla avaruusolennon DNA:ta. Itse asiassa Mulderhan on The Sixth Extinction II: Amor Fatin mukaan ensimmäinen avaruusolennon ja ihmisen hybridi, immuuni tulevalle pandemialle ja siten koko ihmiskunnan pelastaja. Selitäpä se, Chris Carter!

1006r

Avain ihmiskunnan pelastukseen

Kuolleet palaavat takaisin, hahmot ovat kärjistettyjä, aiemmin esitetyt faktat korvataan uusilla, juonta kierrätetään loppumattomasti ja tarina ei koskaan pääty. Harvemmin niin kirjoitetaan palkittua draamasarjaa. Sillä tyylillä kirjoitetaan saippuaoopperaa. The X-Filesissa vain päättymättömän ihmissuhdedraaman on korvannut päättymätön Totuuden metsästys.

1006d

Unremarkable housessa kävi vieraita

Vain kuuden jakson kausi olisi tarjonnut erinomaisen tilaisuuden kertoa jonkinlainen suuri tarina, joka huipentuu loppuotteluun. My Struggle II korostaa sitä, mikä tällä kaudella on epäonnistunut. Kausi alkoi rytinällä, kun koko vanha salaliitto todettiin valheeksi, Mulder syvästi masentuneeksi ja Mulder ja Scully toisistaan etääntyneiksi. Sitten tuli toinen jakso, jossa ei ollut merkkiäkään näistä asioista. Eikä kolmannessa jaksossa, eikä neljännessä, eikä edes Carterin itsensä kirjoittamassa viidennessä jaksossa. Syvä masennus ja Mulderin ja Scullyn suhteen töyssy osoittautuvatkin vain tempuiksi, joilla saatiin ihmiset puhumaan sarjasta. Mitään ne eivät tälle kaudelle lopulta antaneet, joten miksi ne edes olivat olemassa? Chris Carter on pitänyt ihmisiä jännityksessä jo 23 vuotta. Joskus on aika tyydyttää katsojat ja antaa vastauksia, eikä paisutettava tarinaa yhä isommaksi ja reikäisemmäksi.

1006g

Tulevaisuuden toivot

My Struggle II:ssa on kaikesta huolimatta monia hyviä asioita. Se on hektinen ja pitää mielenkiinnon yllä koko jakson ajan. Tarina alkaa vauhdilla ja on rakenteeltaan sopivan arvoituksellinen. Minne Mulder oikein katosi ja miksi? Mark Snow tuntuu viimeinkin pääsevän vauhtiin musiikin kanssa — en edes ollut kiinnittänyt mitään huomiota Snown musiikkeihin tällä kaudella kuin silloin kun hän lainasi Für Elisea tai Makeishaltijattaren tanssia. Miller ei ole ihan niin tapettiin hukkuva ja Einstein ei ole ihan niin rasittava kuin Babylonissa. Tappelukohtaus oli näyttävästi toteutettu, ja jakso on kaikin puolin visuaalisesti upea. Mutta kuinka kukaan, joka on sarjaa uskollisesti seurannut jopa vuosikymmenet, voisi vain sulkea silmänsä kaikelta siltä reboottaukselta ja mytologian uudelleenkirjoittamiselta, jota tässä jaksossa ja My Strugglessa tapahtuu?

Tämä ei ole edes ensimmäinen kerta, kun Carterin sarjassa on vastaava cliffhanger. Millenniumin toinen kausi päättyi koko maailmaa uhkaavan pandemian alkamiseen ja harmageddonin koittoon. Kolmannen kauden alku paljasti, että maailmanloppu peruuntui ja vain pari tyyppiä kuoli. Joten jos 11. tuotantokausi tapahtuu, niin todennäköisesti paljastuu, että ufo oli vain helikopteri, Mulder ei olekaan niin pahasti sairas, pandemia ei ollutkaan niin vakava, ja aikahypyn jälkeen Mulder ja Scully voivat palata jahtaamaan viikon hirviöitään. Koska siihen tyyliin tätä sarjaa kirjoitetaan.

1006z

Aika hakea William takaisin

Ja viimeisenä on vielä kysymys Williamista. Kymmenes kausi on asettanut panokset varsin korkeaksi sille, että seuraavalla kaudella — jos se tehdään — Williamin on palattava muodossa tai toisessa. Häntä tarvitaan tässä sarjassa muutenkin kuin pelastamaan isänsä. The X-Files on alusta asti ollut sarja hajonneen perheen yhdistämisestä ja siitä, kuinka uusi sukupolvi voi pelastaa vanhempansa näiden tekemiltä virheiltä. Kymmenes kausi ei vielä tarjonnut The X-Filesille pelastusta menneisyyden vääristä päätöksistä, mutta ehkä seuraava kausi voisi tehdä sen. Sitä ennen joku voisi lahjoittaa Carterille kalenterin, kartan sekä vanhat mytologiajaksot DVD:lla.

Kauden finaali on tuskin päätös

The X-Filesin kymmenes kausi päättyy – jatkuuko tarina?

Yhteenveto 10. kaudesta

”Raivostuttava cliffhanger” – kriitikot haukkuivat My Struggle II:n


”I didn’t set out to destroy the world, Mulder. People did.”


X-Fakta: Kuten tästäkin jaksosta huomaa, The X-Files on aina kärsinyt suunnattomista jatkuvuusongelmista. Yhden asian suhteen faktat ovat sentään melko kunnossa: mikrobiologian. Tämä on sarjan tieteellisen neuvonantajan, virologi Anne Simonin ansiota. Simon on ideoinut My Struggle II:n tarinan yhdessä Carterin ja Margaret Fearonin kanssa. Fearon on puolestaan kanadalainen mikrobiologi, jonka mukaan oli nimetty hahmo I Want to Believessa.

Simon on professori Marylandin yliopistossa ja Journal of Virology päätoimittaja. Hän liittyi mukaan taustajoukkoihin ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa The Erlenmeyer Flask, jossa myös ensiintyy hänen mukaansa nimetty Dr Anne Carpenter. Simon oli tutustunut Chris Carteriin ja tämän vaimoon jo aiemmin äitinsä kautta, ja nähtyään Carterin nimen The X-Filesin lopputeksteissä Simon otti tähän yhteyttä ja päätyi lopulta sarjan konsultiksi. Simon tarkasti paitsi sarjan tieteellisiä faktoja, myös antoi tieteellisiä ideoita sarjan juoniin. Ensimmäisten kausien aikana Simon salasi osallistumisensa sarjan tekoon, koska pelkäsi sen vaikuttavan negatiivisesti uraansa. Myöhemmin Simon tunnusti osallisuutensa ja kirjoitti kirjan The Real Science Behind the X-Files: Microbes, Meteorites and Mutants (1999). Kymmenennen kauden kuvausten aikana Simon alkoi Twitter-tilillään (@annealiz1) mainostaa aktiivisesti sarjaa ja kommunikoida fanien kanssa innokkaammin kuin kukaan muu tekijäjoukosta.

*Yhdysvalloissa ja Kanadassa jakson tag line oli This Is The End, muissa maissa The Truth Is Out There.