Tällainen on The X-Files: The Event Series -DVD

Hohteessa

Vaikka Suomessa The X-Files: The Event Series eli tuttavallisemmin kausi 10 ilmestyy extrat sisältävänä DVD/Blu-ray -versiona vasta viikon tai parin päästä, saa kyseisen julkaisun jo R2-versiona ulkomailta. Ja kyllä, myös brittiversiossa on kuin onkin kaikki extrat.

dvd

Tässä se on!

Extrat sisältävässä DVD-julkaisussa on kolme levyä, joista yksi on omistettu kokonaan extroille. Jaksojen lisäksi julkaisusta löytyy kaksi dokumenttia: ensimmäisen jakson My Struggle tekemisestä kertova 43:45 — The Makings of a Struggle sekä koko kautta käsittelevä lähes puolitoistatuntinen Season X. Molemmat dokumentit sisältävät runsaasti tekijöiden haastatteluja päätähdet mukaan lukien sekä kulissien takaista materiaalia. Jokaisen jakson tekoprosessi käydään läpi, joskin kymmenennen kauden tekovaiheita tiiviisti seuranneelle uutta mielenkiintoista tietoa on varsin vähän. Dokumentit kierrättävät osin materiaalia vuodenvaihteessa julkaistusta dokumentista The X-Files Reopened.

Piirustus.jpg

Piperin piirustus

Leikattuja kohtauksia on extroissa oikeastaan vain yksi. My Strugglesta leikattiin ajan puutteen vuoksi pois kohtaus, jossa Mulder tapaa salaperäisen ”sadetakkinaisen”. Toinen leikattujen kohtauksien joukosta löytyvä pätkä on Babylonin tanssikohtauksen pidempi, vieläkin nolostuttavampi ja täysin turha versio. Dokumenteissa on lisäksi mukana muutamia leikkaushuoneen lattialle joutuneita hetkiä, kuten Scully lukemassa iltasatua pienelle Williamille Founder’s Mutationin haavekohtauksessa, Mulderin ja Scullyn sananvaihtoa Home Againissa sekä hieman erilaiset versiot My Strugglen Mulderin ja Scullyn ensimmäisestä yhteisestä kohtauksesta ja Babylonin loppukohtauksesta.

Jaksot Founder’s Mutation, Mulder and Scully Meet the Were-Monster ja My Struggle II sisältävät kommenttiraidan. Chris Carterin ja Gabe Rotterin kommenttiraita kauden finaalijaksosta sisältää lähinnä Carterin jutustelua teknisistä asioista. James Wongin ja Chris Carterin kommenttiraita Founder’s Mutationille on kiinnostavampi, mutta eipä siitäkään jää juuri mieleen muuta kuin että jakso tuli todella kalliiksi ja kuvausaika loppui kesken. Kommenttiraidoista paras onkin Were-Monsterin raita, johon on leikattu yhteen Gillian Andersonin ja David Duchovnyn yhdessä nauhoittama kommenttiraita sekä Darin Morganin ja Kumail Nanjianin yhteinen kommenttiraita. Morgan kertoo kiinnostavasti jakson taustoista ja tarkoitusperistään. Huomion kommenttiraidalla varastavat kuitenkin Duchovny ja Anderson, jotka ovat jaksosta suorastaan haltioissaan, ja kikattelevat ja vitsailevat läpi kommenttiraidan silloin kun eivät hiljenny katsomaan itse jaksoa.

Tiukat housut.jpg

Liian tiukat housut?

Extrojen joukosta löytyy lisäksi hauska gag reel, ja pilalle menneitä otoksia löytyy myös dokumenteista. Täysin turhassa Monsters of the Week: A Recap from the Wildest and Scariest from the Original Series -pätkässä x-phile Kumail Nanjiani esittelee yhden lempihirviönsä jokaiselta kaudelta. The X-Files Green Production PSA on jo aiemmin netissä levitetty tietoisku. Mukana extroissa on vielä kymmenennellä kaudella script editorina toimineen Karen Nielsenin lyhytelokuva Grace, joka ei liity mitenkään sarjaan.

we should go to lunch

Katso myös: Julie Ngn artikkeli siitä, mitä jäi pois DVD/Blu-raylta