Tämän vuoksi 10. kaudesta tuli mitä tuli

spooky cases.png

The X-Filesin kymmenes kausi sai ilmestyessään varsin ristiriitaisen vastaanoton. The X-Files: The Event Series -DVD/Blu-rayn dokumentit sekä kevään aikana julkaistut haastattelut paljastavat, miksi kymmenennestä kaudesta tuli lopulta sellainen kuin tuli. Tässä kymmenen syytä:

1. Aika loppui kesken
Vaikka The X-Filesin paluuta alettiin suunnitella jo syksyllä 2013, ja vaikka paluu näytti varsin varmalta jo tammikuussa 2015, jaksojen kirjoittaminen jäi joiltain osin viime tippaan. Chris Carter esimerkiksi kirjoitti kauden päätösjaksoa My Struggle II ohjatessaan samaan aikaan Babylonia. James Wongilta loppui Founder’s Mutationin kuvauksissa aika kesken, joten jakson loppuhuipennus typistyi. Samoin kävi Chris Carterille, joka olisi halunnut toteuttaa My Struggle II:n viimeiset minuutit split screen -tekniikalla.

2. Liika luottamus Chris Carteriin
FOX antoi Chris Carterille käytännössä vapaat kädet The X-Filesin suhteen. Hänen ei tarvinnut hyväksyttää ideoitaan kenelläkään. DVD/Blu-Rayn taustadokumenteista voi havaita, että kaikki Carterin ideat eivät saaneet varauksetonta kannatusta kaikilta tuotantoryhmän jäseniltä; kummastelua herättävät ainakin kauden päättävä cliffhanger sekä Babylonin sisältö. Yhden ehdotuksen FOX kuitenkin Carterille esitti: FOX keskusteli Carterin kanssa mahdollisuudesta tehdä tulevaisuudessa uusia jaksoja ilman Mulderia ja Scullya. Carter ei innostunut ajatuksesta, mutta vastauksena FOX:lle hän loi Mulderin ja Scullyn jäljennökset, agentit Millerin ja Einsteinin.

kaksoisolennot.jpg

Kaksoisolentoja

3. Vain Morganit ja Wong olivat vapaina
Ainakin Frank Spotnitzia ja Vince Gilligania pyydettiin mukaan tekemään 10. kautta, mutta kumpikin oli kiireinen omien sarjojensa kanssa. Ainoat, joilla sattui olemaan sopivan kokoinen aukko kalenterissa, olivat Glen Morgan ja James Wong, jotka työskentelivät sarjan parissa edellisen kerran kaksikymmentä vuotta aiemmin. Glen Morganin kylkiäisenä tuli mukaan vielä Darin-veli, joka yksinkertaisesti muokkasi jo aiemmin toiseen sarjaan kirjoittamansa käsikirjoituksen sarjaan sopivaksi. Vaikka Morganit ja Wong lopulta yllättivätkin jaksoillaan, vanhat jaksot hyvin tuntevan ja jatkuvuutta arvostavan Gilliganin sekä mytologiajaksoja Carterin kanssa kirjoittaneen Spotnitzin poissaoloa voi pitää suurena menetyksenä.

4. Mytologian käänteistä luettiin fanisivuilta
Carter on pahamaineisen tunnettu siitä, että ei halua käyttää sarjoissaan ns. sarjaraamattua, johon on koottu sarjassa esitetyt juonenkäänteet ja faktat kirjoittajien avuksi. Sarjan pariin kahdenkymmenen vuoden jälkeen palannut James Wong on kertonut, että hän ei saanut Chris Carterilta apua tarvitessaan taustatietoa sarjan aiemmista tapahtumista. Wong joutui tutustumaan mytologian käänteisiin fanien tekemien nettisivujen kautta. Kuten Carterin omista jaksoista voi päätellä, eivät kaikki mytologian käänteet ole hänelläkään enää oikein hallussa.

1006b

Mitenkäs tämä menikään?

5. Kokemattomat ohjaajat
Jokainen käsikirjoittaja ohjasi oman jaksonsa, vaikka Glen Morganilla ja Darin Morganilla on varsin olematon kokemus ohjaamisesta. Poissa olivat esimerkiksi sellaiset visuaaliset mestarit kuin Rob Bowman ja David Nutter.

6. Toisten käsikirjoituksiin ei puututtu
Vaikka Chris Carter oli alkuperäisen sarjan aikana tunnettu siitä, että hän kontrolloi jokaista yksityiskohtaa ja käytännössä kirjoitti uudelleen lähes jokaisen käsikirjoituksen, tällä kertaa Carter antoi toisille vapaat kädet. Käsikirjoittajat suunnittelivat yhdessä kauden sisällön, mutta jokainen sai valita jaksonsa aiheen vapaasti. Carter ei puuttunut toisten kirjoittamiin jaksoihin juuri mitenkään. Kaudesta tulikin kokonaisuudessaan varsin hajanainen sekä aiheesta ja tyylistä toiseen hyppivä. Toisaalta Wong ja Morganit myös osasivat hyödyntää hyvin vapauttaan ja nostaa esiin unohdettuja aiheita: Carter on kertonut yllättyneensä, että sekä Glen Morgan että James Wong halusivat molemmat tehdä jakson Williamista.

1005kk

Mitäs sitä Williamia  enää muistelemaan?

7. Jaksojen järjestystä muutettiin viime tingassa
10. kauden jaksot oli tarkoitus esittää kuvausjärjestyksessä, mutta viime tingassa järjestystä muutettiin, jotta kauden emotionaalinen tarina toimisi paremmin. Muutoksen vuoksi jaksoihin oli tehtävä jälkeenpäin pieniä viilauksia.

8. Jopa näyttelijät olivat pimennossa
Kymmennellä kaudella ei juurikaan taustoiteta sitä, mitä Mulderin ja Scullyn elämässä on tapahtunut I Want to Believen jälkeen. Edes pääosien esittäjät eivät saaneet Carterilta taustatietoa tapahtumiin, vaan joutuivat täyttämään aukot omassa päässään ja näyttelemään ilman kunnollista ohjausta ja kontekstia. Niinpä haastatteluissa David Duchovny puhuu usein Scullysta Mulderin vaimona ja kertoo Mulderin sairastuneen milloin minkäkinlaiseen mielenterveysongelmaan. Gillian Anderson on kertonut, että hänellä oli vaikeuksia päästä sisälle rooliin. Annabeth Gish oli sanojensa mukaan shokissa siitä, mitä Monica Reyesille oli tapahtunut, ja hän on toivonut, että 11. kausi valottaisi syitä Reyesin petoksen takana (sivuhuomautuksena mainittakoon, että Laurie Holden tarjoutui palaamaan Marita Covarrubiaksen rooliin, mutta Marita olisi varmaankin ollut liian ilmiselvä valinta CSM:n apuriksi).

wm12

Naimisissa vai ei?

9. Kaudesta tuli lyhyt
Alkuperäisten suunnitelmien mukaan kymmenennen kauden piti sisältää noin tusinan verran jaksoja, mutta varsinkin kiireinen Gillian Anderson vaati lyhyempää kautta. Vielä kuvausten aikana keskusteltiin mahdollisuudesta kuvata seitsemäs jakso, mutta lopulta ajatuksesta luovuttiin. Seitsemäs jakso olisi ollut tuottaja Gabe Rotterin sekä jo alkuperäisessä The X-Filesissa työskennelleen Brad Follmerin kirjoittama MOTW.

10. Paluu vanhaan kaavaan
Kauden lyhyydestä ja mytologian vaatimista vastauksista huolimatta Carter halusi palata vanhaan tuttuun kaavaan, jossa mytologiajaksot ja MOTW-jaksot vuorottelevat. Mulder ja Scully oli palautettava takaisin FBI:n palkoillisiksi, jotta satunnaisten hirviöiden jahtaamiselle olisi jokin syy. Carter myös halusi päättää kauden cliffhangeriin, koska se on sarjan tyyli — siitäkin huolimatta, että sarjan jatkumisesta ei ole vieläkään varmuutta.

Kausi 11: mikä meni pieleen?

The X-Files kausi 10

Kausi 10: taustaa
Tällainen on The X-Files: The Event Series -DVD