Mitä ihmettä on tapahtumassa The X-Files -tavaramerkille?

Scullyn tuima katse.png

Hiljaisen The X-Files -uutiskesän aikana kummalliset kirjalliset oheistuotteet ovat herättäneet hämmennystä x-fiilien keskuudessa. Nyt yritetään pistää rahoiksi uusilla nuortenkirjoilla, kummallisilla sarjakuvilla ja omituisilla fanfic-tarinoilla.

Hiljattain julkaistiin lisätietoa ensi vuonna ilmestyvistä teini-ikäisille tarkoitetuista The X-Files: Origins  –kirjoista. Agent of Chaos ja Devil’s Advocate sijoittuvat vuoteen 1979. Ensimmäinen kirja kertoo vanhempiensa avioeron jälkeen isänsä kanssa Washington D.C.:hin muuttavasta 17-vuotiaasta Mulderista, joka kokee ensirakkautensa. Jälkimmäinen kirja kertoo, kuinka kummituksiin ja paholaisiin uskovasta 15-vuotiaasta Scullysta tulee skeptikko. Taustalla Syndikaatin miehet tarkkailevat jo nuorta Foxia ja Danaa. Jos nuortenkirjat menestyvät, luvassa on todennäköisesti lisää. Molemmat teokset ilmestyvät myös sarjakuvina.

Nuoret tutkijat
Teini-Mulder ja teini-Scully vauhdissa

Jo aiemmin IWD Publishing on alkanut julkaista novellikokoelmia, jotka sisältävät eri kirjoittajien lyhyitä tarinoita Mulderin ja Scullyn seikkailuista. Suurin osa tarinoista sijoittuu alkuperäisen sarjan aikaan, mutta mukana on myös aiempiin ja myöhempiin vuosiin sekä tulevaisuuteen sijoittuvia tarinoita. Tähän mennessä on julkaistu kaksi novellikokoelmaa, Trust No One ja The Truth Is Out There, ja kolmas kokoelma Secret Agendas ilmestyy syksyllä. Vaikka mukana on muutamia suhteellisen nimekkäitä kirjoittajia, on tarinoita pidetty tasoltaan vaihtelevina virallisen leiman saaneina fanfic-tarinoina. Usein tarinat ovat ristiriidassa sen kanssa, mitä TV-sarjassa on samaan aikaan tapahtunut, ja Mulderin ja Scullyn hahmotkaan eivät aina vastaa alkuperäisiä hahmoja. Mukaan novellikokoelmiin on eksynyt varsinaisia kummallisuuksia: yhdessä tarinassa 53-vuotias Scully synnyttää Mulderille tyttären, ja toisessa tarinassa nuori Mulder menee naimisiin Samanda-nimisen naisen kanssa, koska tämä muistuttaa hänen Samantha-siskoaan!

5x12c

Kun sanat eivät riitä

Myös IWD:n julkaisemat sarjakuvat ovat herättäneet huomiota lupaavan alun jälkeen. Luvassa on nimittäin tarinoita, jotka kytkevät vanhan ja uuden mytologian toisiinsa, ja Scullyn elämään astuu ennakkotietojen mukaan uusi mies (mikä voi tosin viitata philippadgettmaiseen stalkkaajaankin). Sarjakuvat ovat tähän mennessä myös herättäneet henkiin kuolleita kuten Lone Gunmenit, paljastaneet Scullyn isän vietnamilaisen lehtolapsen, kertoneet Scullyn kanssa X-Arkistossa työskentelevästä Samantha Mulderista, jonka Fox-veli abduktoitiin, sekä risteyttäneet The X-Filesin niin Ghostbustersin, Transformersin, Ninja Turtlesin ja The Crown kanssa. Uusia sarjakuvia on kritisoitu niiden seksistisyydestä ja siitä, etteivät jotkut kirjoittajat ole edes katsoneet The X-Filesia. Vaikka sarjakuvien tuottajaksi onkin merkitty itse Chris Carter, todennäköisesti mies ei ole käytännössä ollut tekemisissä julkaisujen kanssa, eivätkä sarjakuvat kuulu viralliseen kaanoniin. Jos sarjakuvia kirjoittava Joe Harris kuitenkin onnistuu kytkemään vanhan ja uuden mytologian toisiinsa, niin kaikki kunnia hänelle, mutta miksei tätä tärkeää juonta käsitellä itse sarjassa?

Omituisten juonikuvioiden lisäksi kritiikkiä on saanut myös uusien julkaisujen huono tekninen laatu: kirjat ovat täynnä niin kirjoitusvirheitä, toimitusvirheitä kuin jatkuvuusvirheitäkin. Yhtä hutaisten tehty oli aikoinaan myös The Complete X-Files -kirja, joka oli upeasta kuvituksestaan huolimatta masentavaa luettavaa melkein jokaisella sivulla vilisevien kirjoitusvirheiden, taittovirheiden ja väärien faktojen vuoksi. Saa nähdä, tuoko pian ilmestyvä päivitetty painos kirjasta muutoksen asiaan. Toisin sanoen The X-Files -kirjat on kyhätty nopeasti kokoon laadusta välittämättä. Mikä on siis ollut syynä tällaisille heikkolaatuisille ja jopa sarjaa halventaville julkaisuille?

money.png

Jose Chung kertoo totuuden?

Nämä uudet oheistuotteet vihjannevatkin FOX:n aikomuksista laajentaa The X-Filesin franchisea yhä laajemmalle ja uusille kohdeyleisöille. Se ei tietenkään ole mitenkään ennenkuulumatonta, onhan esimerkiksi Star Wars -franchisessa lukuisia tuotehaaroja ja viisi eri kaanonia. Jo The X-Filesin 10. kausi vaikutti paljolti rahastusmielessä tehdyltä, ja se tarjosi lähinnä ponnahduslaudan uusille ja vanhoille kylkiäistuotteille. Mitä kaikkea vielä tullaankaan näkemään, kun The X-Filesin nimissä voi nyt 1013:n siunauksella julkaista melkein mitä tahansa? Tällaisen vanhan x-fiilin on pakko pitää oheistuotteiden tason laskua ja ristiriitaisuutta itse TV-sarjan kanssa varsin valitettavana suuntauksena.

Mulderin tuima katse.png

Mulderkaan ei ole vakuuttunut lukemastaan

Kultaisella 1990-luvulla The X-Filesin oheistuotteina julkaistut kirjat olivat nimittäin varsin tasokkaita. Chris Carter ja 1013 pitivät todennäköisesti tiukassa kontrollissa sitä, mitä oli luvallista julkaista The X-Files -tuotemerkin alla. TV-jaksojen ja elokuvien käsikirjoitusten novelisaatioita julkaistiin kolmisenkymmentä ja irrallisia novelleja kuusi. Jälkimmäisiä kynäilivät esimerkiksi palkitut scifikirjailijat Kevin J. Anderson ja Charles L. Grant. Novellit olivat uskollisia TV-sarjalle ja jopa täydensivät sitä. Jaksojen novelisaatiot eivät ehkä olleet mitään suuria taideteoksia, mutta parhaimmillaan valottivat enemmän henkilöiden tarkoitusperiä ja tunnetiloja, ja sisälsivät jaksosta pois leikattuja repliikkejä. Viralliset jakso-oppaat olivat huolella tehtyjä ja sisälsivät runsaasti kiinnostavaa taustatietoa sarjasta. Tätä historiaa vasten monet viime aikoina The X-Filesin nimissä julkaistut kirjalliset tuotteet ovatkin tuntuneet varsin kummallisilta.

3x20i

Best-seller?

On kuitenkin sellaisia The X-Files -kirjoja, jotka olisi hauska nähdä. Muutamat TV-sarjat kuten Castle ja Californication ovat saaneet kylkiäisekseen kirjoja, joita haamukirjoittajat ovat kynäilleet sarjojen pääosissa olevien kirjailijoiden Richard Castlen ja Hank Moodyn nimissä. Nyt olisikin aika julkaista varsinainen klassikkoteos, Jose Chungin kirjoittama non-fiction science fiction -genren uranuurtaja From Outer Space!

Katso myös: Duchovny ja Anderson palaavat Mulderin ja Scullyn rooleihin, mutta eivät televisiossa