Avatut Kansiot täyttää vuoden!

ftf promo

Ja The X-Files: Fight the Future sai Suomen ensi-iltansa päivälleen 18 vuotta sitten.

Avatut Kansiot -sivuston avaamisesta tulee tänään kuluneeksi vuosi! Sen kunniaksi on myös sivuston ulkonäkö uudistunut. Vuosi sitten sivuston aloittaessa arvelin, ettei kukaan tule koskaan edes löytämään tälle sivustolle, mutta onneksi joku tänne eksyi. Kiitos kaikille lukijoille, varsinkin niille, jotka palaavat tänne yhä uudelleen ja uudelleen.

Juliste

18 vuotta sitten

Kuten ensimmäisessä postauksessani mainitsin, sivun avauspäivä 14.8. ei ollut sattumaa, vaan valitsin päiväksi Fight the Future -elokuvan Suomen ensi-illan vuosipäivän. Sen verran suuri tapahtuma oli kyseinen ensi-ilta pienelle x-philelle vuonna 1998. Nyt kun lueskelin Fight the Futuren aikoinaan saamia arvosteluja huomasin, että elokuvan vastaanotto oli Suomessa varsin murhaava. Suurimmassa osassa arvosteluja sanottiin elokuvan sopivan vain sarjan seuraajille, ja Gillian Andersonin ja David Duchovnyn näyttelijäntaitoja epäiltiin. Tällaista elokuvasta muun muassa sanottiin:

City: ”Tylsä. Ellei kriitikoille maksettaisi rivimäärän mukaan, ei tästä fileerauksesta tarvitsisi muuta sanoa. [- -] Se laahustava johdattelu ja lopussa pöllähdys, joka toimii työpäivän päätöksessä kotisohvalta kiikaroituna on nyt pelkkää ajan tappamista. Tukehduttamalla.”

Helsingin Sanomat: ”Elokuvasta puuttuu se älyllinen kunnioitus jota olemme tähän asti saaneet osaksemme tuottaja Chris Carterilta ja kumppaneilta. Maapallo on muuttunut litteäksi, humanoidit ovat vain vihollisia ja Mulder on vain mustempi versio James Bondista.”

ftf1

Laahustelua ja ajan tappamista?

Nyt: ”Kun tv-ruudusta tutut tähdet ilmestyvät valkokankaalle, tunne on ristiriitainen. On tietenkin mukava nähdä taas sankarit työn touhussa ja havaita tarinan etenevän. Mutta elokuvassa on jotain vaivaannuttavaa. Se on hiukan falski. Vähäeleisyys palvelee hyvin tv-sarjaa, koska se luo vaikutelman syvällisyydestä. Elokuvasta se tekee vähän koppavan. Duchovnyn ja Andersonin ilmaisukeinojen rekisteri on kapea, ja heidän karismansa hiipuu nopeasti valkokankaalla.” (Kukaan tuskin sanoisi enää tuota ainakaan Gillian Andersonista.)

Katso: ”Tapahtumien edetessä Mulderin ja välinen kemia kuumenee [–] Koska käsikirjoittaja Chris Carter on päättänyt muuttaa sarjan linjaa, seuraavaksi lienee odotettavissa elokuvan jatko-osa The XY-Files, Agenttien salainen seksielämä. Sen jälkeen onkin parasta valmistautua Salaisten kansioiden lopulliseen sulkeutumiseen.” (Väärässä olit!)

ftf3

Lopun alkua?

Ilta-Sanomat: ”Uskottavuudesta tai edes järjellisyydestä ei Chris Carterin kirjoittaman X-Files -elokuvan yhteydessä kannata puhua. Draamallista yhtenäisyyttä leffalta sentään olisi lupa odottaa, mutta siihenkään eivät tekijöiden kyvyt ole yltäneet tai tavoitteet tähdänneet. Suurimman pettymyksen Rob Bowmanin ohjaama elokuva tuottaa visuaalisen ilmeensä latteudessa ja teknisen toteutuksensa kankeudessa. Ruskean harmaan väreissä kuvattu ja laajakangasmuotoa harvinaisen heikosti hyödyntävä elokuva on yksinkertaisesti tympeää katsottavaa eivätkä sen onnettoman sekavasti ohjatut toimintajaksot yhtään kohenna kokonaisuutta.”  (Katsoimmeko samaa elokuvaa?)

ftf4

Tympeää katsottavaa?

Huonoista arvosteluista huolimatta Fight the Future oli kuitenkin Suomessa menestys, ja ainoa K-16 -elokuva vuoden 1998 katsotuimpien elokuvien TOP10-listalla. Muutama vuosi Fight the Futuren jälkeen (tarkkaa ajankohtaa en muista) vieraili Helsingin asema-aukiolla muuten näyttely, jossa esiteltiin elokuvissa käytettyjä avaruusolentoja. Siellä kohtasin alla olevan tutun kaverin Fight the Futuresta.

Alien

Alien Helsingissä

Se vanhojen muisteluista. Avattujen Kansioiden toinen vuosi tullee keskittymään The X-Filesin 11. kauden ympärille, jos kausi vain saa vihreää valoa.