23 vuotta Salaisia kansioita

pilotti.png

”Sorry, nobody down here but the FBI’s most unwanted.” The X-Filesin alkamisesta on kulunut jo 23 vuotta, mutta vuosien kuluminen ei suosiossa näy.

Kun Salaisten kansioiden pilottijakso esitettiin Yhdysvalloissa 10.9.1993, ei kenelläkään ollut suuria odotuksia sarjan suhteen. Sarjan luoja Chris Carter joutui tarjoamaan ideaansa FOX:lle kahdesti ennen kuin lupa pilotin tuottamiseen heltisi. FOX:n pomojen suhtautuminen pilottijaksoon oli ristiriitaista: FOX:n draamatuotannon johtaja Robert Greenblatt oli pilotista innoissaan, mutta muut johtajat olivat paljon varautuneimpia. Kun pilottijakso toukokuussa 1993 esitettiin FOX:n johtajille, sai jakso yleisöltään spontaanit aplodit. Pilotin testiesitykset koeyleisöllekin tuottivat hyviä arvioita. FOX:lla oli kuitenkin suuremmat toiveet muissa uusissa sarjoissa, ja The X-Files oli vain siinä sivussa aloittava sarja, jolle annettiin esityspaikaksi niin sanottu ”Friday night death slot” eli perjantai-ilta klo 21.

promo-ad1

Pilotin mainos TV Guidessa

Sittemmin The X-Filesista tuli ensimmäinen FOX:n ohjelma, joka nousi Yhdysvaltojen 20 katsotuimman ohjelman joukkoon, se toi FOX:lle ensimmäisen parhaan sarjan Golden Globen (kolmesti vuosina 1994-1997) ja ensimmäinen parhaan sarjan Emmy-ehdokkuuden 1995. Sarja auttoi FOX:ia nousemaan neljänneksi pääkanavaksi ABC:n, CBS:n ja NBC:n rinnalle. Lähes päivälleen kahdeksan vuotta sarjan alkamisen jälkeen, 11.9.2001, tapahtuneet tosielämän tapahtumat johtivat ainakin Chris Carterin mielestä sarjan suosion laskuun, mutta siitäkin selvittiin lopulta. 23 vuotta myöhemmin The X-Filesista tuli uusilla jaksoillaan FOX:n katsotuin ”uusi” sarja, joka teki myös uuden maailmanlaajuisen katsojaennätyksen.

1x79

Näin tuijoteltiin jo vuonna 1993

Lue enemmän The X-Filesin taustoista: Sarjan historiaa

Pilotin TV-mainoksia: traileri 1, traileri 2

David Duchovny ja Gillian Anderson katsovat pätkän pilotista (2008)