Halloweenin kunniaksi: Home

aiti-piilossa

”It’s wonderful, wonderful, oh, so wonderful, my love…”

Glen Morgan ja James Wong tekivät aikoinaan useita legendaarisia The X-Files -jaksoja, mutta Home on jaksoista suurin klassikko. Home kertoo amerikkalaisesta pikkukaupunki-idyllistä, pyyteettömästä äidinrakkaudesta ja perinteisistä perhearvoista — ja tietysti myös kolmesta insestin seurauksena syntyneestä veljeksestä, jotka piilottelevat ruhjoutunutta äitiään sängyn alla. Vauvan hautaaminen elävältä, avioparin tappaminen baseball-mailoilla, äidin raiskaaminen, sukupolvien ajan jatkunut insesti, mestaus… mikä olisikaan sopivampi jakso Halloweenin aikaan kuin kieroutunut Home.

 

Lokakuun 11. päivä 1996 ensiesityksen saanut Home oli ensimmäinen ei kaapeli-TV:ssa esitetty jakso, joka sai korkeimman ikärajaluokituksen TV-MA. Ensiesityksen jälkeen FOX ei jaksoa enää suostunut näyttämään. Homea esitettiin kyllä kaapelikanavilla, mutta uusintaesitys pääkanavalla nähtiin vasta Halloweenina 1999. Silloin jaksoa mainostettiin niin kiistellyksi, että sen uskalsi esittää vain Halloweenina. Huhun mukaan Homea käytettiin esimerkkinä, kun Yhdysvaltojen kongressissa väiteltiin sopimattomia TV-ohjelmia estävän V-sirun tarpeellisuudesta. Morgan ja Wong vain ilahtuivat korkeasta ikärajamerkinnästä, sillä he uskoivat sen tuovan jaksolle entistä enemmän katsojia.

home-print-ad

Sinua on varoitettu

Aikoinaan Home merkitsi Morganille ja Wongille nimenomaan paluuta kotiin. Kaksikko oli jättänyt The X-Filesin toisella kaudella luodakseen oman TV-sarjan Space: Above and Beyond. Kun sarja lopetettiin, lupautuivat Morgan ja Wong tekemään The X-Filesiin neljä jaksoa, joissa kierrätettäisiin Space: Above and Beyond -sarjan näyttelijöitä.

peacockit

Peacockit kaikessa komeudessaan

Alun perin Morgan ja Wong kaavailivat, että Space: Above and Beyond -sarjan tähdet James Morrison, Rodney Rowland ja Morgan Weisser esiintyisivät Homen Peacockin veljeksinä. Peacockit nimettiin Morganin isoäidin naapurissa asuneen mieleenjäävän perheen mukaan. Tosin nimen on nähty olevan myös kuittailua riikinkukko-logostaan tunnettua TV-kanava NBC:ta kohtaan. FOX hyväksyi Morganin ja Wongin idean jaksosta, mutta toivoi, että veljekset olisivat hirviömäisempiä, eivätkä edes puhuisi. Koska Peacockit olisivat myös paksun meikin ja proteesien peitossa, ei nimekkäiden näyttelijöiden käyttäminen vaikuttanut enää hyvältä idealta. Jokainen kolmesta näyttelijästä päätyi kuitenkin myöhemmin sarjaan: Morrison nähtiin Musings of a Cigarette-Smoking Manissa, Rowland esiintyi Never Againissa, ja Weisserkin vieraili sarjassa vuosia myöhemmin jaksossa Theef.

4x03j

Hirviö sängyn alla

Vaikka sitä onkin vaikeaa uskoa, Home oli tosielämän tapahtumien inspiroima. Morganin vaimo Kristen Cloke oli nähnyt dokumentin Brother’s Keeper (1992), ja ehdotti Morganille ja Wongille sen katsomista. Dokumentti kertoi hieman omituisista ja eristäytyneistä veljeksistä, joista yksi kuoli epäilyttävästi, kenties veljesten välisten seksileikkien, kenties armomurhan seurauksena. Morgan ja Wong tutustuivat jaksoa kirjoittaessaan myös evoluutiosta kertovaan kirjallisuuteen. He inspiroituivat luonnon julmuudesta, kuten siitä, kuinka lintuemot heittävät heikot jälkeläisensä ulos pesästä. Keskeinen innoituksen lähde oli myös Charlie Chaplinin muistelmissaan mainitsema kohtaaminen lipaston alta esiin ryömineen jalattoman kummajaisen kanssa. Morgan oli halunnut käyttää tätä tarinaa jo Darin-veljensä Humbug-jaksossa, mutta sitä ei saatu istumaan jaksoon.

x4x03xh

Mulder ja Scully kohtaavat luonnon

FOX:n sensuroija Linda Shima-Tsumo sai kertoman mukaan melkein sydänkohtauksen Homen nähdessään. Jakson ohjanneen Kim Mannersin mukaan Homeen kuvattiin useita kohtia, joita ei koskaan saanut esittää. Manners kertoi aikoinaan vauvan elävältä hautaamisen olleen hänen uransa kammottavin kohtaus. Myös Shima-Tsumoa häiritsi erityisesti teaserissa kuultava elävältä haudattavan vauvan itku, ja se jouduttiin leikkaamaan pois. Toinen leikkaushuoneen lattialle jäänyt kohtaus oli epämuodostuneen kuolleen vauvan ruumiin äärellä käyty Mulderin ja Scullyn vihjaileva sananvaihto Mulderin tökkivästä taskulampusta :

                   Mulder: That was my pen light.
                   Scully: Oh. I thought a long-standing curiosity had just been satisfied.

4x03v

Mulder ja Scully läheisissä tunnelmissa sensuroidussa kohtauksessa

Brutaalien murhakohtausten taustalle iloisesti soiva laulu Wonderful Wonderful ei sekään päässyt jaksoon alkuperäisessä muodossaan. Glen Morganin äiti oli suuri Johnny Mathis -fani, mutta Morganin mielestä Wonderful Wonderful oli suorastaan creepy ja häiritsevä kappale. Mathis kuitenkin kielsi levytyksensä käytön jaksossa. The X-Filesia tuottanut David Nutter harkitsi jopa laulavansa itse kappaleen jaksoa varten, mutta sitten puuhaan löytyi Mathisilta niin paljon kuulostava laulaja Kenny James, että moni luulee Mathisin todellakin laulavan jaksossa. Morganin äiti ei lempikappaleensa käytöstä tietenkään ilahtunut.

4x03n

Mulderkaan ei näe televisiosta mitä haluaisi

Loppujen lopuksi Home sai positiivisen vastaanoton. Se oli 18,85 miljoonalla katsojallaan viikon 12. katsotuin ohjelma. Esimerkiksi Entertainment Weekly antoi jaksolle arvostelussaan täydet pisteet. Aikaa myöten Homesta kasvoi klassikko, joka mainitaan usein pelottavimpien TV-jaksojen listauksissa ja parhaimpien Salaisten kansioiden jaksojen joukossa. Jakson on nähty kommentoivan niin perinteisen maalaisidyllin katoamista, globalisaatiota kuin muuttuvaa äiti-roolia. Glen Morgankin halusi palata vielä Homen teemoihin kymmenennellä kaudella jaksossa Home Again. Tämän päivän mittakaavassa Home ei tietenkään ole enää niin järkyttävä ja raaka kuin vuonna 1996. Nykyiset TV-sarjat kuten Criminal Minds näyttävät jatkuvasti paljon häiriintyneempiä jaksoja.

4x03q

Tässä talossa asui myös Aubreyn sarjamurhaaja

Ensiesityksensä jälkeen Home päätyi lehtien otsikoihin myös muuten kuin sisältönsä puolesta. Yhtä veljeksistä esittäneellä Adrian Hughesilla huhuttiin olevan romanssi Gillian Andersonin kanssa. Myöhemmin Hughes joutui oikeuteen useiden naisten seksuaalisesta ahdistelusta ja raiskauksista, ja Anderson haastettiin todistajaksi. Uutisissa Hughesin kuvailtiin olevan samanlainen hirviö kuin Homen roolihahmonsakin. Tuomion jälkeen Hughes vaihtoi nimensä Adrian G. Griffithsiksi, ja hän on jatkanut uraansa useissa TV-sarjoissa ja elokuvissa. Myöhemmin näyttelijä Gabrielle Carteris veti Hughesin uudelleen oikeuteen väittäen, että Hughes oli pahoinpidellyt häntä kuvauksissa.

x4x03xe

Järkyttyneet agentit

Homen jälkeen Morgan ja Wong halusivat tuoda elossa olevat Peacockit takaisin Millenniumissa. Suunnitelmat olivat niin pitkällä, että äitiä näytelleen Karin Konovalin aikatauluja tiedosteltiin kuvauksia varten. Valitettavasti FOX pisti pelin poikki ja sanoi, että Peacockeja ei enää televisiossa nähdä. Eikä ole sen koommin nähtykään.

4x03u

Sinne katosivat Peacockit

Katso myös: Home

Lähteet:
‘X-Files’ Writers Recall the Show’s Most Disturbing Episode (The New York Times, 30.10.2015)
Morgan and Wong Return to The X-Files (Cinefantastique, 1997)
Wikipedia: Home (The X-Files episode)
Cherish the Past: Home
10 Fascinating Facts About The ’Home’ Episode Of The ’X-Files’, The Most Disturbing Hour In TV History (Uproxx, 29.10.2013)
Uutinen Adrian Hughesista (The Mirror, 29.1.1997), uutinen Gabrielle Carterista (Metronews, 15.7.2008)