Kun maailmanloppu ei koittanutkaan

x7x05

Oikein kukaan ei ollut tyytyväinen 28.11.1999 esitettyyn The X-Filesin Millennium-jaksoon — paitsi tietysti shipperit.

Teoriassa Millenniumin piti olla hyvä jakso. Siinä Mulder ja Scully kohtaisivat Frank Blackin, Carterin toisen TV-sarjan sankarin. Siinä Frank Blackin Millennium-sarjassa kesken jäänyt tarina saisi vihdoin päätöksen. Ja siinä nähtäisiin vihdoinkin, millaista apokalyptista vuosituhannen vaihtumista Millennium-sarja oli kolmen kauden ajan ennustanut.

millennium-logo

Scullyllekin tuttu logo

Kun The X-Files nousi 1990-luvun puolivälissä pienen piirin kulttisuosikista yllätyshitiksi, Chris Carteria pyydettiin kehittelemään FOX:lle toinenkin sarja. Carter loi sarjan, jota kuvaili Seattlessa tapahtuvaksi Seveniksi. Millenniumin taustajoukoissa häärivät paljolti samat nimet kuin The X-Filesissa. Sarjaa kuvattiin Vancouverissa, siinä kierrätettiin samoja näyttelijöitä ja jopa samoja hahmoja (mm. Jose Chung), ja Blackin perheen onnen tyyssija, keltainen talo, oli esiintynyt jo The X-Filesin jaksossa Deep Throat. Carter lainasi sarjan päähahmolle nimen laulaja Frank Blackilta. Hän kirjoitti Frank Blackin roolin Lance Henriksen mielessään. Carter oli pyytänyt Henriksenia jo useita kertoja vieraaksi The X-Filesiin esimerkiksi Pusherin Robert Patrick Modellin rooliin, mutta Henriksen oli aina kieltäytynyt kunniasta.

varjomiehet

Terry O’Quinn oli täälläkin

Entisellä The X-Filesin perjantai-illan esityspaikalla syksyllä 1996 esitetty Millenniumin pilottijakso rikkoi 17,72 miljoonalla katsojallaan ennätyksiä, mutta sen jälkeen katsojaluvut alkoivat laskea. Toisella kaudella sarjaa saapuivat pelastamaan The X-Files -veteraanit Glen Morgan ja James Wong, jotka veivät sarjaa kohti mytologisempaa suuntaa. Ikävä kyllä kolmannella kaudella puikkoihin palannut Carter viittasi kintaalla Morganin ja Wongin työlle, ja reboottasi sarjan taas tavanomaiseksi rikossarjaksi. Venkoilevasta juonesta huolimatta Millennium oli aikoinaan yksi TV-rikossarjojen suunnannäyttäjistä, ja kenties graafisesti väkivaltaisin sarja, joka siihen mennessä oli televisiossa nähty. Millenniumin voi nähdä innoittaneen esimerkiksi sellaisia TV-sarjoja kuten Criminal Minds ja Hannibal. Jopa suomalainen Studio Julmahuvi parodioi sarjaa (täällä ja täällä) Mark Snown The X-Files –soundtrackin soidessa taustalla.

millennium-loppu

Black ajaa kohti onnellista loppua vuonna 1999

Vuosituhannen vaihteen harmagedonista saarnannut Millennium sai FOX:lta lopettamistuomion keväällä 1999. Niinpä 1013 päätti näyttää Millenniumin huipennuksen The X-Filesin seitsemännellä kaudella, vaikka, kuten matikkagiikki Scullykin meitä jaksossa muistuttaa, vuosituhathan vaihtui oikeasti vasta vuotta myöhemmin. Carterilla oli itse asiassa jo aiemmin pyörinyt päässä idea crossover-jaksosta, joka olisi tehty Millenniumin neljännellä kaudella.

7x05m

Carterin kolmikko

Kun Millennium-jakso sitten tehtiin The X-Filesiin, ei sitä suinkaan saanut kirjoittaa ehkä itsestään selvin vaihtoehto Chip Johannessen. Johannessen oli tuottanut Millennium-sarjaa kolmen kauden ajan, ja hän kirjoitti The X-Filesiin samoihin aikoihin hyvin millenniummaisen jakson Orison. Ei, vaan jakson kirjoittivat Vince Gilligan, joka ei ollut ollut tekemisissä koko sarjan kanssa, sekä Frank Spotnitz, joka oli tosin The X-Filesin sivuprojektina ollut tuottamassa myös Millenniumia ja kynäillytkin sarjaan muutaman jakson. Jakson ohjanneella Thomas J. Wrightilla oli sentään runsaasti kokemusta Millenniumista.

kalmoja.png

Nämä kaverit nukkuvat vielä

Mutta miksi ihmeessä zombeja? Stephen King, joka kirjoitti The X-Filesiin viidennellä kaudella jakson Chinga, halusi aikoinaan kirjoittaa sarjaan myös toisen jakson George A. Romeron kulttielokuvaan Night of the Living Dead (1968) perustuen. Itse Romeron piti ohjata jakso. The X-Filesin tuottajat jopa tapasivat Kingin ja Romeron, mutta jostain syystä jaksoa ei koskaan toteutettu. Sen sijaan idea kierrätettiin Millennium-jaksoon. Gilliganin mukaan tarkoituksena ei koskaan ollutkaan varsinaisesti tuoda päätöstä Frank Blackin tarinalle, vaan ainoastaan tuoda Frank Black yhteen Mulderin ja Scullyn kanssa. Myös Spotnitz on kertonut, että jakso tehtiin nimenomaan The X-Files -jaksoksi, eikä siihen haluttu tuoda liikaa sisältöä Millenniumista katsojia sekoittamaan.

7x05e

Agentit millenniummaisissa tunnelmissa

Jopa Frank Spotnitz on tunnustanut, ettei tämä jakso onnistunut, ei Millennium-jaksona eikä edes The X-Files -jaksona. Spotnitzin mukaan olisi ehkä vain pitänyt tehdä kokonaan Millennium-jakso ja antaa Mulderin ja Scullyn lomailla jakson ajan. Kriitikoilta Millennium sai vaihtelevan vastaanoton, ja Millennium-sarjan fanit vaativat yhä Frank Blackin tarinalle parempaa lopetusta. Kaikkein pettynein taisi olla Lance Henriksen itse. Hän oli suostunut innolla mukaan jaksoon, koska Carter oli luvannut siinä päätöksen Blackin tarinalle. Kun Henriksen sitten sai odottamansa käsikirjoituksen käsiinsä, hän huomasikin sen olevan pelkkää zombiörvellystä. “I went, ‘Oh shit, I’m going down in flames!’ I have to laugh about it, man. But you get sold the bill of goods. If somebody says to you, ‘This is a tribute to something’, you’re gonna want to believe it, and so you go, ‘Oh good, okay.’ And then when you get there and it’s in a taste and style that you’re not interested in, it’s pretty funny. Now it’s hysterical!” (Cult Times, 1.2.2002).

7x05n

Seitsemän vuoden syyhy

Niinpä Millennium-jaksosta ei suinkaan muisteta enää Frank Blackia, vaan se, mitä tapahtui jakson lopussa. Vuosien odotuksen jälkeen Mulder ja Scully suutelivat vihdoinkin oikeasti ilman mehiläisen väliintuloa. Suudelma oli alun perin John Shibanin idea. Spotnitz puolestaan keksi ajatuksen siitä, että suudelman tulisi tapahtua uuden vuoden kunniaksi. Carter näytti idealle vihreää valoa, koska hän halusi palkita katsojat pitkästä odotuksesta, ja koska vuosituhannen vaihtuminen tarjosi suudelmalle hyvät puitteet (uusimmissa haastatteluissa Carter tosin muistelee suudelman tapahtuneen jouluna mistelinoksan alla, mutta tämä on Carterin väärin muistamista asioista varmaankin vähiten haitallisin). Sitä paitsi kaikki olettivat The X-Filesin muutenkin loppuvan seitsemännen kauden jälkeen, ja Carter oli jo kauden alusta asti suunnitellut Mulderin ja Scullyn suhteen platonisuuden loppua. Suudelmasta kuvattiin useita eri versioita, mutta toisin kuin muista sarjan suudelmista, toistaiseksi yksikään niistä ei ole vuotanut julkisuuteen. Näin kertoi jakson käsikirjoitus kohtauksesta:

”The ball drops — the year ’2000’ lights up. The TV cuts to Times Square revelers kissing. We rack from this to Mulder and Scully. Who turn, looking at each other. The same thing on both their minds. At last, Mulder moves to kiss Scully. No bee sting intrudes. It’s a nice, sweet kiss on the lips. One that lingers maybe a bit longer than a kiss between two friends should. Their lips part, the two partners sharing a tender look. [- -] As they turn and head down the hall, toward the new year — and a new beginning … Fade Out.”

loppu.png

Kohti uutta alkua

Carterin mukaan vuosikausia odotettua suudelmaa ei toteutettu vain suurien katsojalukujen toivossa. Kuitenkin Millennium-jakson esittämistä aikaistettiin niin, että se saatiin ruutuihin marraskuun katsojamittausten aikaan eli 28.11.1999. Lehdistölle vihjaistiin suudelmasta jo viikkoja etukäteen ilmaisen mainoksen takaamiseksi, ja asiasta uutisoitiin Suomessakin asti. Myöhemmin Carter ihmetteli kuinka viaton suukko herätti niin paljon huomiota kaiken televisiossa nähtävän seksin keskellä.

millennium-lehdissa

Suomalaista journalismia

Jakson esityksestä asti Millennium-fanit ovat haikailleet Frank Blackin paluun perään, mutta turhaan. Henriksen on useasti ilmoittanut palaavansa mielellään Frank Blackin rooliin, mikäli jatkoa tehtäisiin. Viisiosaisessa IDW-sarjakuvassa (2015) The X-Files ja Millennium tosin kohtaavat jälleen kerran. Lisäksi Millenniumista on parhaillaan tekeillä dokumentti Millennium After the Millennium, jossa on haastateltu sarjan tekijäporukkaa Henriksen, Carter, Spotnitz, Morgan ja Wong mukaan lukien.

Lähteitä:
Cherish the Past: Millennium
Wikipedia: Millennium-sarja ja Millennium-jakso
The M0vie Blog: Millennium

Millennium-jakson arvostelu