The X-Filesin jatkuminen vaakalaudalla

ei koskaan enää.png

Vuoden viimeinen postaus käsittelee sitä, kuinka The X-Filesin lähes varmalta näyttänyt jatkuminen onkin taas täysin auki.

Päättäessään 10. kauden cliffhangeriin Chris Carter varmaankin uskoi uuden kauden tekemisen olevan läpihuutojuttu — siitäkin huolimatta, että Gillian Anderson oli useasti ilmoittanut, ettei haluaisi enää palata Scullyn rooliin. Vielä syksylläkin vaikutti siltä, että uusien jaksojen tekeminen julkistettaisiin piakkoin, ja että päivämäärä kuvausten aloittamiseksi olisi lyöty lukkoon. Nyt kuitenkin tiedetään, että neuvottelut uusista jaksoista keskeytettiin tuloksettomina tuntemattomista syistä jo marraskuun alkupuolella, eikä neuvottelupöytään ole tiettävästi palattu.

Muistettava kuitenkin on, että neuvottelujen katkeamisesta ovat toistaiseksi raportoineet vain ahkerasti twiittailevat The X-Filesin tieteellinen neuvonantaja Anne Simon ja viihdetoimittaja Patrick Munn. Heistä kumpikaan ei ole mukana itse neuvotteluissa, vaan on lähinnä toisen käden lähde. Simon saa tietonsa ystävältään Chris Carterilta ja Munn omilta Hollywoodin sisäpiirin lähteiltään. Todennäköisesti The X-Filesin tilannetta kommentoidaan virallisesti vasta tammikuussa. Silloin on vuorossa yhdysvaltalaisten TV-kanavien perinteinen TCA Press Tour. FOX:n lehdistötilaisuus pidetään 11.1.2017. David Duchovny osallistuu puolestaan 7. tammikuuta New Orleansin Wizard World Comic Coniin, ja joutuu varmasti vastailemaan kysymyksiin The X-Filesin jatkumisesta.

Jotain positiivista The X-Filesin uusien jaksojen lykkääntymisestä kuitenkin on. Jos kuvaukset olisivat alkaneet keväällä 2017, olisi tilanne näyttänyt varsin huonolta käsikirjoittajien suhteen. Glen Morgan on kehittämässä Amazonille Lore-nimistä sarjaa. James Wong tuottaa American Horror Storya, ja joutui edelliselläkin kerralla pyytämään Ryan Murphylta erityisluvan The X-Files -keikkaansa. Darin Morgan työskentelee varsin harvakseltaan, ja vielä harvemmin tuotannoissa, joissa mukana ei ole Glen-veljeä. Frank Spotnitzin uusi sarja Ransom alkaa CBS:lla tammikuussa. Spotnitzin toinen tuore sarja Medici: Masters of Florence on ollut menestys, ja sitä on tilattu toinen kausi. Vince Gilligan on tekemässä HBO:lle minisarjaa Raven sekä AMC:lle Better Call Saulin kolmatta kautta. Howard Gordonia työllistävät Homeland ja 24:n uusi tuleminen. Ensiksi mainitussa on mukana myös Alex Gansa.

Mukana 11. kaudella olisivat siis varmuudella olleet vain Chris Carter sekä tämän nykyinen apumies Gabe Rotter. Mikä ei olisi luvannut hyvää, koska no… tiedätte kyllä, Carter on tällä hetkellä sarjan heikoin lenkki. Samaa mieltä on esimerkiksi Variety-lehti, joka hiljattain nimesi The X-Filesin 10. kauden yhdeksi vuoden huonoimmista TV-ohjelmista. Erityismaininnan saivat älyttömät salaliittojaksot, ja Babylonin Variety nimesi yhdeksi vuoden ja koko TV-historian huonoimmista TV-jaksoista. The X-Files jäi myös ilman Screen Actors Guild- ja Golden Globe -ehdokkuksia, jotka julkistettiin aiemmin tällä viikolla. Menneinä vuosina The X-Files oli näiden palkintojen vakioehdokas.

Variety toivoo, että The X-Files ei palaa, ennen kuin pystyy tarjoamaan Gillian Andersonille ja David Duchovnylle parempia käsikirjoituksia, ja tähän toiveeseen on helppo yhtyä. Kumpikin näyttelijöistä on luonut menestyksekkään uran The X-Filesin jälkeen, eikä tarvitse sarjaa täyttämään kevään kalenteriaan. Duchovny on levyttämässä uutta albumiaan ja keikkailee ympäri Yhdysvaltoja helmi-maaliskuussa. Andersonin aikataulun tiedetään olevan kaikista hankalin naisen lennellessä Euroopan ja Pohjois-Amerikan väliä. Andersonilta on keväällä tekeillä useita elokuvia (ainakin Andorra ja Official Secrets), tuloillaan ovat jo kuvatut Viceroy’s House, UFO, Crooked House ja American Gods, ja Andersonille tarjotaan jatkuvasti mielenkiintoisempia ja laadukkaampia käsikirjoituksia kuin The X-Files on pitkiin aikoihin tarjonnut. Munnin mukaan edes FOX:lla ei ole pakottavaa kiirettä saada The X-Filesille jatkoa. Tästä odotuksesta voi siis tulla pitkä. Vaikea silti uskoa, että FOX päästäisi vieläkään kultakimpalettaan lopullisesti käsistään.

Jos The X-Files vielä palaa, niin toivottavasti se palaa hyvien käsikirjoittajien kanssa ja sellaisena kuin se alun perin oli, eikä sellaisena nopeasti kokoon rykäistynä rahastusversiona, jollainen tänä vuonna nähtiin. Mutta nyt on aika rauhoittua viettämään vuoden upeinta aikaa — siis sitä aikaa, jolloin kuolleet soittelevat Scullylle, aaveet saavat Mulderin ja Scullyn melkein tekemään rakastavaisten itsemurhan ja yksinäinen Tupakkamies kuikuilee Mulderin tyhjän kellaritoimiston ovella.

htgsc.png

Have yourself a merry little Christmas!

 

Katso myös: Uutisia 11. kaudesta