The X-Filesin vuosi päättyi murskakritiikkeihin

sitä itseään.png

Vuoden lopussa monet lehdet ja nettijulkaisut laativat listoja vuoden 2016 parhaimmista ja huonoimmista TV-ohjelmista. Salaiset kansiot on saanut listoilla kylmää kyytiä.

Nostalgiahumun haihduttua The X-Files: The Event Series on saanut melkoista murskakritiikkiä. Kriitikot ovat suorastaan liikuttavan yksimielisiä: Darin Morganin Mulder and Scully Meet the Were-Monster -jaksoa hehkutetaan, Glen Morganin Home Again ja James Wongin Founder’s Mutation ovat ihan OK, mutta Chris Carterin tekeleitä (My Struggle, Babylon, My Struggle II) parjataan. Tässä yhteenvetoa lehtien vuoden parhaimmat/huonoimmat -listoista:

  • Hollywood Reporter nimeää The X-Filesin yhdeksi vuoden huonoimmista TV-ohjelmista ja toteaa mytologiajaksojen olleen hengettömiä, robottimaisesti näyteltyjä ja huonosti rytmitettyjä (”paced like a slug on a salt flat”). Parhaat jaksot tulivat lehden mukaan muilta kuin Chris Carterilta, jolta kirjoittaja ei toivo enää näkevänsä yhtään jaksoa.
  • CNN listaa The X-Filesin yhdeksi vuoden kymmenestä huonoimmasta TV-sarjasta ja toteaa, ettei olisi kannattanut vaivautua. MOTW-jaksot olivat innottomia, mytologiajaksot erityisen huonoja ja cliffhanger naurettava.
  • The Guardian on listannut vuoden kuusi huonointa sarjaa, ja The X-Files löytyy tältä listalta. Lehti sanoo My Struggle II:n olevan sarjan huonoin jakso koskaan. The X-Files ei ansainnut tällaista loppua, mutta se ei enää ansaitse palatakaan. Mulder and Scully Meet the Were-Monsterin lehti nimeää kauden kohokohdaksi.
  • Variety on myös valinnut sarjan yhdeksi vuoden huonoimmista ja haukkuu varsinkin mytologiajaksot sekä Babylonin, jota se pitää yhtenä vuoden huonoimmista jaksoista. Lehti toivoo, ettei sarjaa tuoda takaisin ennen kuin siihen saadaan hyviä käsikirjoituksia.
  • E! Online sanoo kauden olleen epätasainen, kömpelö ja menneet jaksot unohtava. Kauden olisi pitänyt olla yhtenäinen ja yhteen tarinaan keskittynyt minisarja.
  • Den of Geek nimeää Mulder and Scully Meet the Were-Monsterin yhdeksi vuoden parhaimmista jaksoista, mutta yksi jakso ei voi kannatella koko kautta. Varsinkin Carterin jaksot olivat pettymyksiä.
  • Gothamist toteaa, ettei sekava kausi täyttänyt toiveita, mutta ylistää Mulder and Scully Meet the Were-Monsteria.
  • IndieWire kirjoittaa The X-Filesin olleen yksi vuoden pettymyksistä, jopa odottamattoman huono. Morganien ja Wongin jaksoja kehutaan, ja todetaan, että Carterin jaksoista ei kannata edes puhua. Carter tarvitsee paljon apua, jos sarja vielä palaa.
  • The New York Times nostaa Mulder and Scully Meet the Were-Monsterin yhdeksi vuoden ikimuistoisimmista jaksoista, vaikka itse kausi olikin vähemmän onnistunut.
  • The Mercury News nimeää The X-Filesin vuoden suurimmaksi pettymykseksi palanneiden sarjojen joukossa. Sarja oli kömpelö, väkinäinen ja hajanainen.

Yleisestä linjasta poiketen BBC nimesi The X-Filesin yhdeksi vuoden parhaista TV-ohjelmista. Tosin tämän listan oli kirjoittanut intohimoinen x-phile Keith Uhlich, joka tunnetaan The X-Filesin Paley-tapahtuman haastattelijana.