Humpuuki valtasi Salaiset kansiot

2x20x

Aprillinpäivän aattona 1995 The X-Files täyttyi silmänkääntötempuista, hyvin erityisistä ihmisistä ja humpuukista. Darin Morganin Humbug osoittautui yhdeksi sarjan käänteentekevimmistä jaksoista.

Mikä on The X-Filesin merkittävin jakso? Squeeze, joka keksi MOTW-kaavan? Beyond the Sea, joka näytti päähahmojen potentiaalin? The Erlenmeyer Flask, joka oli lähtölaukaus mytologialle? Vai olisiko se sittenkin Humbug, niin hyvässä kuin pahassa. Humbug esitteli uudenlaisen The X-Filesin, joka oli itseironinen ja humoristinen. Samalla se avasi jonkinlaisen Pandoran lippaan ja raivasi tietä huumorijaksoille.

2x20z

Scullya on huijattu

Oikeastaan The X-Files oli yrittänyt ripauksen humoristisempaa otetta jo aiemmin toisella kaudella. Die Hand Die Verletzt oli lähes parodia The X-Filesin jaksosta. Ja olivathan Mulderin humoristiset heitot värittäneet sarjaa alusta asti. Darin Morganin jaksoissa komiikka oli kuitenkin näkyvämpää kuin aiemmin. Morgan ei koskaan erityisesti yrittänyt kirjoittaa koomista jaksoa, päinvastoin. Vaikka Morgan kuinka yritti pysyä vakavana, kaikista hänen käsikirjoituksistaan tuli lopulta humoristisia. Humbug oli The X-Filesin versio MAD-lehdestä, totesi Kim Manners aikoinaan.

hautajaiset

Hämmentävät hautajaiset

Humbug oli Glen Morganin pikkuveljen Darin Morganin ensimmäinen TV-käsikirjoitus. Darin Morgan oli nuoresta asti rakastanut vanhoja Buster Keatonin ja Charlie Chaplinin komedioita. Nähtyään Keatonin mykkäkomedian Kenraali (1926) — jonka muuten ohjasi Clyde Bruckman -niminen ohjaaja — Morgan tiesi, mitä haluaisi tehdä ammatikseen. Morgan hakeutui samoihin elokuva-alan opintoihin Loyola Marymount Universityyn kuin Glen-veli, muttei koskaan valmistunut. Jo Morganin opinnoissa tekemät työt herättivät sen verran huomiota, että hän solmi vain 19-vuotiaana kolmen elokuvan sopimuksen Tristarin kanssa. Morganin ja elokuvastudion toiveet eivät ilmeisesti kohdanneet, sillä yhtään Morganin käsikirjoitusta ei tuotettu elokuvaksi asti, ja Morgan joutui työttömäksi. Työttömyytensä aikana Morgan heitti muutaman näyttelemiskeikan veljensä sarjoissa 21 Jump Street (vuonna 1989) ja Kuuma piiri (vuonna 1992), mutta muutoin Morganin puuhastelut ennen The X-Filesia ovat tuntemattomia.

2x20vv.png

Mulder ja Scully hämmentyneinä

Vaikka Morganin ensiesiintyminen The X-Filesissa tapahtui The Hostin hirviön roolissa, oli hän tekemisissä sarjan kanssa jo hitusen aiemmin. Glen Morgan pyysi veljeään avustamaan jakson Blood kirjoittamisessa. Morgan osallistui jaksoa tehdessään The X-Filesin ideointipalavereihin, joissa hän teki vaikutuksen Howard Gordoniin. Tämä puolestaan ehdotti Chris Carterille, että mies kutsuttaisiin mukaan sarjan käsikirjoittajatiimiin. Glen Morgan ei Darinin mukaan ollut kovin innoissaan asiasta, koska tiesi veljensä olevan enemmän komediakirjoittaja ja kovin verkas työssään. Darin Morgan itsekin oli innoton ottamaan työn vastaan, mutta suostui siihen agenttinsa painostuksesta.

2x20cc

Scully kauhun tabernaakkelissa

Toisin kuin muille sarjan kirjoittajille, Darin Morganille ei annettu deadlinea käsikirjoituksen valmistumiselle. Morgan osallistui ideointipalavereihin, ja yritti keksiä aihetta jaksoon. Lopulta Glen-veli ehdotti aihetta, joka oli pyörinyt The X-Filesin kirjoittajien mielessä jo pitkään. Glen antoi Darinille videon Jim Rose Circuksesta ja sanoi, että Darinin pitäisi kirjoittaa sirkusfriikeistä. Jim Rose Circus oli 1990-luvulla perustettu sideshow, jossa esiintyi kaiken maailman kummajaisia tatuoitu mies The Enigma mukaan lukien. Jim Rose itse niittasi shown aikana paperilappuja otsaansa, työnsi neulan sieraimiinsa ja toimi tikkatauluna. Darin innostui ideasta ja syventyi sirkusfriikkien ja sideshow-esitysten maailmaan.

2x20e

Chang ja Eng

Humbug perustui tosielämän tarinoihin niin pitkälti kuin mahdollista. Floridassa on todellakin Gibsontonin kaupunki, jonne sirkusveteraanit vetäytyivät viettämään eläkepäiviään. Tosin Humbug kuvattiin keskellä Vancouverin talvea, ja kertynyttä lunta jouduttiin sulattelemaan kuvauspaikoilla. Showmies P.T. Barnum, lempinimeltään ”Prince of Humbug”, kiersi 1800-luvulla sirkuksensa kanssa ja järjesti kummajaisnäytöksiä. Barnumin friikkisirkukseen kuuluivat myös siamilaiset kaksoset Chang ja Eng, joista toinen oli juoppo ja toinen ei. Veljekset olivat naimisissa kahden siskoksen kanssa, ja saivat yhteensä 21 lasta. Barnum itse harrasti erilaisia huijauksia ja huiputuksia. Fiji Merenneito on näistä huiputuksista ehkä kuuluisin. Se oli apinan ruumis, jolle oli ommeltu kalan pyrstö. Barnumin kuuluisan lausahduksen mukaan ”There’s a sucker born every minute”.

2xx20dd

”Do you recall what Barnum said about suckers?”

Jim Rose Circuksen Jim Rose ja The Enigma palkattiin jaksoon Dr. Blockheadiksi ja The Conundrumiksi. Muiden näyttelijöiden löytäminen oli vaikeampaa. Vincent Schiavelli (Lanny) oli arvostettu luonnenäyttelijä, joka näytteli uransa aikana yli 150 elokuvassa ja TV-sarjassa. Michael Anderson (Mr. Nutt) oli tunnettu Twin Peaksista ja myöhemmin esimerkiksi HBO-sarjasta Carnivale. Museon kuraattoria esittävä Alex Diakun taas esiintyi vielä kolmessa muussa Morganin jaksossa.

2x20k

Jim Rose ja The Enigma

Humbugin kuvauksista liikkuu muutamia legendaarisia tarinoita. Yhdessä tarinassa Gillian Anderson joko söi tai ei syönyt elävää heinäsirkkaa. Tuottajat olivat ostaneet 2000 dollarin arvoisia leikkihyönteisiä Andersonin popsittavaksi, mutta Anderson halusi pistää suuhunsa oikean ötökän. Ilmeisesti Anderson ei kuitenkaan syönyt sitä. David Duchovny on puolestaan usein haastatteluissa muistellut Jim Rosen kuvaustauoilla tekemiä penisorigameja.

2x20bts

DVD:n taustamateriaaleissa näkyy, kuinka Anderson harjoittelee heinäsirkan syömistä. Kuvassa myös Kim Manners sekä Duchovnyn stand-in Jaap ”Yappi” Broeker.

Toisin kuin moni muu, Anderson ja Duchovny olivat innoissaan jaksossa. Useimmat olivat nimittäin kauhuissaan siitä, mitä Morgan oli tekemässä. FOX ei ollut humoristisesta käsikirjoituksesta kovin ilahtunut, koska uskoi huumorin pilaavan sarjan. Kaikkein hermostunein oli kuitenkin ohjaaja Kim Manners. Manners oli ohjannut sarjaan vasta yhden jakson (Die Hand die Verletz), ja nyt hänelle lankesi velvollisuus ohjata sarjan ensimmäinen huumorijakso. Mannersin omien sanojen mukaan hän oli suorastaan peloissaan jakson ohjaamisesta. Chris Carter puolestaan uskoi, että 44 jakson jälkeen sarja oli valmis kokeilemaan jotain uutta.

2x20y.png

Hirviötä tekemässä

Rehellisyyden nimessä Humbug ei oikeastaan ollut kovin poikkeava jakso, vaikka sävy erilainen. Sen teemoina ovat poikkeavuus, yksinäisyys, eristyneisyys, erilaisuuden pelko ja ennakkoluulot — varsin vakavia teemoja ”huumori”jaksoon. Vuosien varrella Darin Morganin tyyli sai sarjassa useita jäljittelijöitä. Usein nämä jäljittelijät tosin tulkitsivat Morganin perintöä väärin, ja lähtivät liialliselle hassuttelulinjalle. Tämä puolestaan johti sarjan liialliseen keventymiseen ja tason laskuun. Darin Morganin hienostuneesta ja kyynisestä huumorista kun on vielä pitkä matka tanssahteluun kalsareissa peilin edessä.

Vastoin monien odotuksia Humbug oli menestys. Katsojat rakastivat jaksoa ja kriitikot ylistivät. Humbug oli muun muassa ehdolla jännityselokuvia ja -sarjoja palkitsevan Edgar Allan Poe Awardin saajaksi parhaana TV-sarjan jaksona. Menestyksen seurauksena Morganille annettiin lisää vapauksia tulevissa jaksoissaan. Käsikirjoittajat eivät yleensä saaneet osallistua jakson leikkaukseen, mutta Morgan sai muiden jaksojensa tuotannossa tämän etuoikeuden. Mikä oli hyvä, sillä hänen jaksonsa olivat yleensä aivan liian pitkiä.

Ainoa, joka oli pettynyt jaksoon, oli Morgan itse. Morganin tyytymättömyys johtui siitä, ettei kaikkia hänen ideoitaan ehditty toteuttaa, ja että osa kohtauksista jouduttiin leikkaaman pois. Morgan olisi halunnut loppupuolen takaa-ajon peilitalossa olevan samanlainen kuin Chaplinin Sirkus-elokuvassa, mutta kuvausaika loppui kesken, ja kohtaus jouduttiin kuvaamaan vain 45 minuutissa. Morganilla ei myöskään ollut sananvaltaa jakson leikkauksessa. Jaksosta leikattiin pois esimerkiksi Mr. Nuttin sovinistinen huomautus Scullylle (”And you’re an FBI agent as well? But you’re a woman!”). Leikkaushuoneen lattialle jäi myös tarjoilija, joka toisesta suunnasta katsottuna oli nainen ja toisesta suunnasta mies. Pois leikattiin myös tarjoilijan ja hautajaiskohtauksessa vilahtavan jättiläisen lemmiskely asuntovaunupuistossa. Morgan myös uskoi, että Kim Manners olisi kyennyt parempaan, jos hänelle olisi ehtinyt kertyä enemmän kokemusta sarjasta.

2x20q

Puoliksi mies, puoliksi nainen

Muutoinkin Morgan tunsi olevansa täysin väärässä showssa. Hän tunsi, että Humbug oli aivan vääränlainen The X-Filesiin. Humbugin jälkeen Morgan yritti tosissaan kirjoittaa synkän jakson ilman minkäänlaisia vitsejä. Morgan oli omien sanojensa mukaan masentunut, jopa itsetuhoinen. Joten hän päätti kirjoittaa jakson, jossa päähenkilö tekisi lopussa itsemurhan. Jaksosta muotoutui tietysti Clyde Bruckman’s Final Repose, joka teki Morganista Emmy-voittajan.

2x20p

”I can’t wait for the wake.”

Täydellisyyden tavoittelijana Morgan ei kuitenkaan kestänyt TV-sarjan teon nopeaa tahtia, vaan jättäytyi pois The X-Filesista kolmannen kauden jälkeen. Neljännellä kaudella hän tosin pistäytyi näyttelemässä jaksossa Small Potatoes. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana Morgan on kirjoittanut vain kahdeksan TV-sarjan jaksoa. Siitäkin huolimatta — tai ehkä juuri siksi —hänen maineensa fanien, kriitikoiden ja TV-ammattilaisten parissa on säilynyt legendaarisena.

Lisäluettavaa:
Cherish the Past: Humbug
Cinefantastique: Making Humbug, Oct. 1995
Cinefantastique: Darin Morgan,Oct. 1996