Totuus ja vain totuus?

tt11.jpg

Salaisten kansiot sai juuri jatkoa, mutta alkuperäisen sarjan päättymisestä tulee kuluneeksi toukokuussa 15 vuotta.

Kevät 2002 oli The X-Filesille täynnä tapahtumia. Ensin julkistettiin sarjan päättyvän toukokuussa, sitten juhlittiin kahdettasadatta jaksoa ja muutaman viikon päästä siitä kuvausten loppumista. Ennen toukokuussa esitettyä finaalia The X-Files olikin otsikoissa useammin kuin vuosiin sitä ennen.

tt26.jpg

Yhdessä jälleen

Salaisten kansioiden päättyminen oli julkistettu 17.1.2002, kun yhdeksännen kauden jaksojen katsojaluvut eivät millään nousseet entisiin lukemiin. Esimerkiksi kahdeksanteen kauteen verrattuna katsojaluvut olivat laskeneet kolmanneksen. Sarja putosi katsotuimpien TV-sarjojen listalla sijalle 85. Se oli huonoin sijoitus sitten ensimmäisen kauden. Chris Carterin mielestä syy katsojakatoon oli 9/11 -terrori-iskun jälkeen muuttunut ilmapiiri, eikä suinkaan se, että sarjan taso olisi laskenut tai katsojat vain yksinkertaisesti siirtyneet muiden sarjojen pariin. ”Yleisö vain katosi, enkä tiennyt kuinka löytää heidät. En halunnut tehdä työtä katsojien takaisin saamiseksi, koska uskoin, että tekemämme perusteella olimme ansainneet sen, että katsojat palaavat”, Carter totesi haastattelussa (San Francisco Chronicle, 18.1.2002). Oli siis aika päättää sarja, ja paljastaa vuosikausia jahdattu totuus.

200th1

Duchovny ja Anderson juhlivat merkkipaalua

Muutama päivä sarjan lopetusuutisen jälkeen ilmoitettiin myös yhdeksänneltä kaudelta puuttuneen David Duchovnyn palaavan sarjan viimeisiin jaksoihin. ”Olen eronnut The X-Filesista useammin kuin Liz Taylor aviomiehistään”, Duchovny vitsili TV Guidessa.

200th3

Carterin huumori ei muita naurata

Ennen sarjan päättämistä oli kuitenkin aika juhlistaa sarjan 200. jaksoa. Tuo jakso on joko The Truth, osa 1, tai jos pilotti lasketaan jaksoksi, Sunshine Days. Kahdettasadatta jaksoa juhlittiin 5.4.2012. Tällöin viimeisen, kaksiosaisen The Truth -jakson kuvaukset oli jo aloitettu. Aikoinaan The X-Files oli 202 jaksollaan television pitkäikäisin scifisarja, kunnes Stargate: SG-1 ylitti tämän ennätyksen (myöhemmin Smallville meni vielä Stargatesta ohi muutamalla jaksolla). Tulevan 11. tuotantokauden myötä The X-Files tosin kaappaa tittelin takaisin haltuunsa.

Alkuperäisen sarjan jaksoista yli neljänneksen ohjannut Kim Manners sai itseoikeutetun kunnian toimia The Truthin ohjaajana. Ensimmäistä kertaa kauden viimeistä jaksoa kuvattaessa tiedettiin varmasti, että sarja ei enää palaisi. Se toi jaksojen kuvauksiin oman haikean tunnelmansa. Gillian Anderson tallensi omalla videokamerallaan kulissien takaisia tunnelmia, ja kuvauksista julkaistiin sarjan virallisella nettisivulta runsaasti kuvia ja videopätkiä.

tt25

Manners yrittää saada eroa oikeussalikohtauksiin

Carterin alkuperäisessä finaali-ideassa Mulder olisi uneksinut koko ensimmäisen jakson ajan siitä, miten hänen elämänsä olisi voinut kulkea toisin. Muut tuottajat taivuttelivat Carterin luopumaan tästä ideasta. Tapahtumat päätettiin keskittää oikeussaliin. Totuus punnittaisiin oikeudessa. Mytologian käänteiden selvittämiseksi yksi ihminen kävi läpi kaikki sarjan mytologiajaksot ja keräsi yhteen kaikki ne kohdat, joissa puhuttiin sarjan suuresta juonesta. Frank Spotnitz poimi joukosta tärkeimmät asiat ja osoitti ne oikeussalissa jollekin sivuhenkilölle kerrottavaksi (Spotnitzin valtavasta työstä huolimatta Carter on merkitty jakson ainoaksi kirjoittajaksi). Ohjaaja Manners kauhisteli, sillä oikeussalikohtauksilla oli mittaa neljäkymmentä sivua. Vaikka vanhojen tapahtumien yksityiskohtiin pyrittiin kiinnittämään huomiota, jäi jaksoon alun perin omituinen moka: Jeffrey Spender väittää todistuksessaan Samanthan kuolleen vuonna 1987. Tämä repliikki korjattiin myöhemmin oikeaan muotoon jälkiäänityksen avulla.

FOX ei säästellyt rahoissa The Truthia kuvatessa. Mukaan jaksoon palkattiin kaikkien aikojen tähtikaarti elävistä ja kuolleista sarjan hahmoista: William B. Davis, Nicholas Lea, James Pickens Jr., Laurie Holden, Jeff Gulka, Chris Owens (alkutekstien mukaan jostain syystä Chris Bradle Owens), Steven Williams, Tom Braidwood, Dean Haglund ja Bruce Harwood. Jakson lavastuksissakaan ei säästelty: jaksoa kuvattiin niin fresnolaisessa vesivoimalassa kuin hylätyssä armeijarakennuksessa Fort MacArthurissa. Oikeussalilavasteiden mallina käytettiin elokuvassa Breaker Morant nähtyä oikeussalia. Loppuhuipennusta varten rakennettiin 2,5 viikon ajan anasazi-kylän raunioita Anza-Borrego Desert State Parkiin. Rauniot olivat niin aidon oloiset, että paikalle sattuneet turistit luulivat lavasteiden rakennusprojektia vanhojen raunioiden restauroinniksi. Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että raunioiden rakentamiseksi jouduttiin palkkamaan paikalle useita biologeja, joiden tehtävän oli kuljettaa lavasteiden alta turvaan alueella esiintyviä harvinaisia sammakkoeläimiä.

ttbts2

Kuvaustauolla

Viimeisenä kuvauspäivänä, 26.4.2002 (kuvausten 23. päivä) kuvattiin Mulderin ja Scullyn autolla ajokohtaus Borrego Springsissa. Samana päivänä kuvattiin myös Mulderin ja Gunmenien kohtaaminen, joka oli viimeinen näyttelijöiden kanssa kuvattu kohtaus. Raunioiden räjäytyskohtaus oli viimeinen jaksoa varten kuvattu kohtaus. Sen jälkeen oli aika sammuttaa kamerat lopullisesti.

Sarjan päättäjäisiä juhlittiin päivä kuvausten loppumisen jälkeen, 27.4.2002. Juhlapaikkana toimi House of Blues Hollywoodissa. Tilaisuutta sponsoroivat Ford ja Absolut Vodka. Absolut järjesti työntekijöidensä keskuudessa kilpailun drinkin keksimiseksi tilaisuuteen. Juhlapaikkaa koristivat niin avaruusolentojen sikiöt, X-kirjaimet kuin iso X:n muotoinen jääveistos. Juhliin saatiin terveiset myös ulkoavaruudesta, sillä juhlista otettiin yhteys kansainvälisen avaruusaseman astronautteihin. Musiikista huolehti 1970-luvun covereita soittava Bootiequake.

absoluttruth.gif

Totuuden janoon

Kutsuvieraita oli päättäjäisissä peräti 1200. Sarjan päätähtien ja tekijöiden lisäksi paikalla olivat esimerkiksi Steve Railsback (Duane Barry), Veronica Cartwright (Cassandra Spender), Jerry Hardin (Syväkurkku), Charles Nelson Reilly (Jose Chung) ja Martin Landau (Kurzweil). Päätähdistä Robert Patrick ei päässyt työkiireidensä takia paikalle, ja Duchovny livahti sisään takaovesta salaa kameroilta. Juhlan punainen matto, joka viittauksena avaruusolentoihin oli tosin vihreä matto, välitettiin katsottavaksi internetin kautta suorana lähetyksenä.

Finaalijakson jälkituotanto alkoi vappupäivänä 2002. Jakso valmistui lopulta 17.5.2002, kaksi päivää ennen sen ensiesitystä. Ajanpuutteen takia jaksosta täytyi poistaa useita kohtia. Useita niistä ei lopulta edes kuvattu. Pois leikattiin esimerkiksi osia Scullyn todistuksesta, Gibson Praisen repliikki siitä, että Mulder voi lukea ajatuksia, Reyesin todistus siitä, että Mulderin ja Scullyn suhde ei ollut platoninen, Frohiken repliikki ”You were on the road to freedom, your beautiful lady at your side”, kohtaus, jossa Kershin motiivit auttaa Mulderia paljastuvat, kohtaus, jossa Scullyn asuntoon murtaudutaan Gibsonin löytämiseksi sekä Scullyn kovakourainen poistaminen oikeussalista. DVD-extroista löytyvät myös kohtaus, jossa Skinner soittaa suihkusta tulevalle, vain pyyhkeeseen kääriytyneelle Scullylle Mulderin löytymisestä, sekä kohtaus, jossa Skinner pyytää Mulderia tekemään sopimuksen tuomiostaan. Ilmeisesti jaksoa varten myös kuvattiin kohtaus, jossa Mulderin kuolemantuomiosta kuullut Scully makaa sängyllä toisessa kädessä ristinsä ja toisessa kädessä ase. Marita Covarrubiaksen vierailu kuitenkin keskeytti sen, mitä Scully sitten olikaan tekemässä. Myös Duchovny muutti joitain repliikkejään ”Wooo, now it’s a party” oli alun perin ”Hail, hail the gang’s all here”, ja ”Come here, you big, bald, beautiful man” taas ”Come here, Big Boy.”

tt18

Jälleennäkeminen

Kaikkein suurin muutos oli kuitenkin alkuperäisen loppukohtauksen poistaminen. Alkuperäisessä lopussa Yhdysvaltojen presidentti saa tiedon tulevasta maailmanlopusta. Tämän loppukohtauksen kuvaamiseen harkittiin The West Wingin Oval Office -lavasteen käyttöä, ja olipa suunnitelmissa jopa pyytää Martin Sheenia esittämään presidenttiä. Lopulta kohtaukseen palkattiin George W. Bushin kaksoisolento, joka käy Toothpick Manin kanssa tämän sarjan loppusanoiksi aiotun keskustelun:

Presidentti Bush: ”The truth is out there now.”
Toothpick Man: ”The truth has always been out there, Mr. President. The people just don’t want to believe.

tt end

Presidentti pohtii totuutta

Sarjan viimeiseksi kohtaukseksi jäikin siis sopivasti pilotista muistuttava kohtaus syrjäisessä hotellissa. Loppukohtaus kuvattiin nyt jo suljetussa La Crescenta -motellissa, jossa oli aiemmin kuvattu myös jaksoja Sein Und Zeit ja This Is Not Happening. Duchovny itse asiassa paljasti etukäteen loppukohtauksen vitsaillessaan, että sarja päättyy sänkyyn (”Well, it ends like all great things do in life. It ends in bed. Where life begins. Well, usually. Sometimes it begins in a parking lot”, Newsweek, 2002). Sarjan päättymisestä Mulderin ja Scullyn sänkykohtaukseen olivat aiemmin vitsailleet muutkin, ja useimmiten tähän vitsiin liittyi myös yhdeksän minuutin kadottaminen (esim. tämä haastattelu).

Aikoinaan sarjan tekijät tietysti hehkuttivat sarjan finaalijaksoa, mutta ajan myötä ajatukset ovat osittain muuttuneet. Spotnitz kertoi aiemmin haastattelussa, että finaalijakso toimi mytologiajuonen sekä Mulderin ja Scullyn matkan päätöksenä, mutta myöhemmin hän on ilmaissut, että että jos voisi tehdä kaiken uudelleen, hän keskittyisi enemmän henkilöiden matkaan kuin itse juoneen. Totuutta ei voi löytää, mutta Mulder ja Scully löysivät toisensa, on Spotnitz useamman kerran todennut. Vince Gilligan näyttää puolestaan pyyhkineen mielestään koko sarjan yhdeksännen kauden, sillä tässä haastattelussa hän sanoo The Truthin olleen epätyydyttävä lopetus, jonka pelasti vain viimeinen kohtaus Mulderista ja Scullysta lapsensa kanssa.

9x20o

Totuuden äärellä

Edesmennyt Kim Manners oli puolestaan erityisen ylpeä loppukohtauksesta. Siinä tiivistyi hänen sanojensa mukaan oli koko sarjan ydin: mies, joka uskoi ja nainen, joka oli skeptikko, mutta josta tuli uskoja. Mannersin mukaan avoin loppu oli parempi kuin sen tietäminen, mitä Mulderille ja Scullylle tapahtuisi. Tällä DVD:n kommenttiraidalla (alkaen 0:47) Manners ylisti Andersonin ja Duchovnyn suhdetta ja sanoi, ettei ole koskaan nähnyt showbusineksessa yhtä hienoa naisen ja miehen suhdetta. Suhteessa oli kuuluisat alamäkensä, mutta loppujen lopuksi sekä Mulder ja Scully että Duchovny ja Anderson rakastivat toisiaan, hehkutti Manners tunteellisesti kommenttiraidalla.

tt21

Loppukohtausta kuvaamassa

Jakson ensi-iltapäivä 19.5.2002 oli äärimmäisen kilpailtu TV-ilta, eikä The X-Files pystynyt vastaamaan kilpailuun. The Truthia enemmän katsojia saivat niin Survivor: Marquesas -finaali kuin The Cosby Show:n muisteluspesiaali. 13,25 miljoonalla katsojalla The Truth oli kuitenkin yhdeksännen kauden katsotuin jakso, vaikka se hävisikin katsojaluvuissa jopa ensimmäisen kauden päätösjaksolle The Erlenmeyer Flaskille. Kriitikotkaan eivät jaksoa juuri ylistäneet. Eikä kauan haikailtu totuuskaan ollut lopullinen totuus, kuten My Struggle myöhemmin paljasti. Maailma ei loppunutkaan 22.12.2012, ja muutkin totuudet olivat vain valhetta.

csmpalaa.png

Tupakkamies palaa

Suomessa The Truth esitettiin reilun vuoden viiveellä kahdessa osassa. Siinä vaiheessa sarja oli jo sysätty perinteiseltä klo 22:30 esityspaikaltaan puoleenyöhön. Vaikka en yhdeksättä kautta itse katsonutkaan, niin viimeisen jakson katsoin, kun se lähetettiin 1.7.2003. Mieleen jäi, että sarjan suomentaja olisi lisännyt jakson loppuun omat hyvästinsä. Jouduin kaivamaan kellarivarastosta esille vanhat VHS-nauhat sekä videonauhurin tarkastaakseni asian, ja tottahan tuo muistikuva oli. Kun kuvaruutu pimeni viimeisen kohtauksen jälkeen, näkyivät ruudussa hetken aikaa sanat ”Sen pituinen se”.

Lue ja katso lisää:
The Truth -jakson arvostelu
Video 200. jakson juhlista
Artikkeli päätösjuhlista
Päätösjuhlien punainen matto
Cherish the Past, osa 1,  2, 3
Videoita finaalijakson kulissien takaa: 1, 2, 34, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17loppukohtaus
The X-Files: Reflections on ”The Truth”-dokumentti