Toiveeni The X-Filesin 11. kaudelle

1003d

Puolitoista vuotta sitten kirjoitin kaksikymmentä toivetta koskien 10. kautta.

Varsin harva toiveista toteutui. Nyt, kun uusista jaksoista ei tiedetä vielä mitään, on hyvä aika kirjoittaa uusi lista. Tässä kaksikymmentä uutta ja osin vanhaa toivetta:

1. Yhtenäisyys. Jo edellisen kauden kohdalla toivoin, että koko kausi muodostaisi jaksosta jaksoon yhtenäisen kokonaisuuden ja eeppisen tarinan. Kun sitä ei saatu toteutettua kuuden jakson pituisella kaudella, niin kymmenen jakson kaudella yhtenäinen tarina lienee mahdottomuus.

2. Kehitystä ja kypsymistä. Edellisellä kaudella Chris Carter tuntui kaivaneen Mulderin ja Scullyn naftaliinista, ja esitti heidät ja heidän suhteensa karikatyyrina siitä, mitä he olivat 1990-luvulla. Mulder ja Scully ovat jo viisikymppisiä, ja enää ei olla 1990-luvulla. Hahmojen ja heidän suhteensa pitäisi kehittyä ja kasvaa luonnollisesti. UST-peli pelattiin loppuun jo vuosituhannen vaihteessa. Jopa I Want to Believessa onnistuttiin paremmin Mulderin ja Scullyn hahmojen suhteen.

ftfwg

”If I quit now, they win.”

3. Taistelutahtoa. Jotain 1990-luvulta pitäisi kuitenkin tuoda takaisin. Aikoinaan Mulder ei ollut nykyinen herkkäuskoinen luuseri eikä Scully ollut nykyinen surusilmäinen inisijä. Mulder oli FBI:n paras profiloija ja Scully fiksu tiedenainen, muttei kuitenkaan liioitellun fiksu kolmen eri alan erikoislääkäri. Kummallakin oli taistelutahtoa. Tämä toive koskee erityisesti mytologiajaksoja.

4. Vähemmän digitaalista ryppyjenkäsittelyä. Viisikymppisen Scullyn ei myöskään tarvitse näyttää posliininukelta. Gillian Anderson näyttää upealta ikäisekseen, mutta ei hän sentään mikään silonaama ole, vaan on joutunut kymmenennen kauden jaksoissa rankan retusoinnin kohteeksi. Scullyn sileä naama herätti epäilyjä jopa Andersonin kauneusleikkauksista, mutta totuuden näkee vertailemalla Andersonin photoshoppaamattomia kuvia 10. kauden Scullyyn. Joten vähemmän retusointia, kiitos. Samoin peruukkiin ja meikkaukseen voisi myös kiinnittää parempaa huomiota.

rypytön.png

Silo-otsainen Scully

5. Tarina jatkuu loogisesti. My Struggle II:n cliffhangerilla Chris Carter on kirjoittanut itselleen melkoisen haasteen jatkaa tarinaa. Edellisen kerran Carter selvisi vastaavasta Millenniumin juonenkäänteestä aikahypyllä ja mitätöimällä koko cliffhangerin. Pelkäänpä, että näin käy nytkin, jotta Mulder ja Scully voivat palata jahtaamaan hirviöitä yksittäisjaksoissa.

6. Paluu klassiseen mytologiaan. Kymmenes kausi onnistui tärvelemään ja reboottaamaan koko alkuperäisen sarjan mytologian. Vanhat juonenkäänteet mitätöitiin ja juonen yksityiskohdille viitattiin kintaalla. Tästä on vaikea selvitä eteenpäin kunnialla. Joten ehkä ”se olikin vain unta tai kuvitelmaa” -selitys olisikin kaikkein paras vaihtoehto, vaikka se olisikin katsojien aliarviointia pahimmillaan.

1006u

Entinen maailman pelastaja huonossa jamassa

7. Parempi dialogi. Koska Chris Carterista ei eroon päästä, niin toivottavasti joku ainakin uudelleenkirjoittaisi tämän jaksojen dialogia sen verran, ettei katsojan tarvitse kärvistellä myötähäpeästä. Parhaimmassa tapauksessa Carter jättäisi taiteellisen puolen kokonaan muiden vastuulle.

8. Oikeiden ohjaajien käyttö. Edellisen kauden ”neronleimaus” oli, että jokainen käsikirjoittaja ohjaa itse jaksonsa, vaikka joidenkin ohjauskokemus oli varsin olematon. Onneksi rimanalituksia ei nähty, mutta ei varsinaisesti mitään loisto-ohjaustakaan. Visuaalinen näkemys puuttui, eikä valokuvaaja Joel Ransomkaan ollut parhaimmillaan. Mitäköhän jaksoista olisi saanut irti, jos ohjauspallilla olisi istunut vaikkapa Rob Bowman tai David Nutter? Toivottavasti heidät nähdään uusissa jaksoissa.

seymour

Vancouver parhaimmillaan

9. Sadetta ja pimeää! Edellinen kausi kuvattiin keskellä kesää, mutta nyt kuvaukset kestävät elokuusta tammikuuhun. Sade ja pimeät metsät kuuluvat olennaisena osana The X-Filesin visuaaliseen ilmeeseen, joten toivottavasti ne palaavat sarjaan.

10. Vince Gilligan, Frank Spotnitz, Howard Gordon ja muut tutut nimet takaisin. Mitä Gilligan saisikaan tehtyä tälle sarjalle! Sitä emme saa tietää, sillä mies on jo ilmoittanut, ettei ole mukana tulevalla kaudella. Spotnitzin mukanaolo puolestaan tasapainottaisi Carterin käsikirjoituksia. Homelandilla ja 24:lla menestyneen Gordonin nykynäkemys The X-Filesista olisi myös kiinnostava. Mutta ei rajoituta näihin ilmiselviin nimiin. Salaisista kansioista lähti maailmalle joukko menestystä niittäneitä käsikirjoittajia ja tuottajia, jotka olisi hauska saada takaisin, kuten Tim Minear (American Horror Story, Feud), Jeff Vlaming (Hannibal, Fringe), Chip Johanessen (Dexter, Homeland), Daniel Sackheim (The Americans) ja Harry Bring (Criminal Minds). Tai miksei saman tien tuotaisi erikoisvieraaksi vaikkapa Bryan Fuller (Hannibal– ja American Gods -sarjat luonut x-phile ja Gillian Andersonin fani) tai Ryan Murphy (esimerkiksi American Horror Storyn ja American Crime Storyn luoja, jolla työskentelyhistoriaa James Wongin kanssa). Valitettavasti kaikki mainitut taitavat olla varsin kiireisiä.

tekijät

Carter, Anderson, Duchovny, Gilligan, Wong ja Morganin veljekset vuonna 2013

11. Glen Morgan ja James Wong suurempaan rooliin. Jos pitäisi arvata, ketkä ovat mukana kaudella, niin veikkaus osuisi Glen Morganiin ja James Wongiin. Glen Morganin vanavedessä Darin Morgankin saattaa palata. Jos näin käy, niin toivottavasti kolmikko ottaa suuremman roolin kuin edellisellä kaudella ja he tuovat näkemyksensä rohkeammin esille. Glen Morgan ja Wong voisivat myös vihdoin viimeistellä neloskaudella keskenjääneen käsikirjoituksen Lincolnin haamusta Valkoisessa talossa.

12. David Duchovny kirjoittamaan ja ohjaamaan. Duchovny osallistui aikoinaan mytologian kirjoittamiseen. Salaisten kansioiden lisäksi hän on ohjannut jaksoja niin Bonesiin, Californicationiin kuin Aquariukseen. Suurempi rooli sarjan taustajoukoissa olisi siis luonnollinen. Sitä paitsi olisi kiinnostavaa nähdä Duchovnyn näkemys Mulderista. Ehkä hän antaisi emaskuloidulle Mulderille vihdoinkin oikeutta.

ddd.jpg

Duchovny ohjaamassa The Unnatural -jaksoa

13. Enemmän naistekijöitä. The X-Filesin tekijäporukka on ollut aina lähes yksinomaan miespuolista. Vain kourallinen naisia on päässyt käsikirjoittamaan jakson tai pari ja yli kahdestasadasta jaksosta vain kaksi on naisten ohjaamia. Naisnäkökulmaa sarja olisi kaivannut erityisesti myöhemmillä kausilla Scullyn äitiyden myötä. Vielä ei ole liian myöhäistä. Sarjan parissa on työskennellyt sellaisia nykyään menestyneitä tuottajia kuin Bernadette Caulfield (Game of Thrones) ja Michelle MacLaren (The Walking Dead, Better Call Saul, Game of Thrones, Breaking Bad), joten heidät olisi kiinnostava nähdä taas mukana. Vielä kiinnostavampaa olisi nähdä naiskäsikirjoittajia. Ja ei, Anne Simonia kavereineen ei lasketa.

14. Kunniaa vanhoille hahmoille. Antakaa Skinnerille jotain järkevää tekemistä. Mies on istunut viimeiset 25 vuotta apulaisjohtajana eikä saanut viime kaudella kuin seisoskella kohtausten taustalla. Toivottavasti myös Reyesin hahmon täyskäännös selitetään. Sen sijaan mukaan ei tarvita enää yhtään uutta hahmoa kaiken maailman vanhojen miesten, O’Malleyn, Einsteinin ja Millerin lisäksi soppaa sekoittamaan.

1006monica.png

Monican lankeemus

15. Tupakkamies pois. Vitsiksi muuttuneesta Tupakkamiehestä pitäisi taas hankkiutua eroon mahdollisimman pian. Myöskään muita kuolleista palaajia ei tarvita.

16. Robert Patrick tajuaa pysyä poissa. Kunnioitukseni Patrickia kohtaan kasvoi, kun hän kieltäytyi vierailusta edellisellä kaudella. Kun nähtiin, mitä Annabeth Gishin roolihahmolle tapahtui, niin Patrickin kannattaa pysyä jatkossakin kaukana The X-Filesista.

17. Duchovnyn ja Andersonin kemian hyödyntäminen. Chris Carterilla kävi mieletön tuuri, kun sarjan päänäyttelijöiden välinen kemia osoittautui suorastaan luonnonvoimaksi. Ihmiset katsovat sarjaa nähdäkseen Mulderin ja Scullyn yhdessä ja samoissa kohtauksissa. Jostain syystä Carter ei vain halua hyödyntää sitä, vaan mieluiten erottaa jaksoissaan Mulderin ja Scullyn niin usein kuin mahdollista. Tämä on johtanut siihen, että monet tuntuvat nykyisin olevan kiinnostuneempia Duchovnyn ja Andersonin välisestä showsta, jota myös Gillovnyksi kutsutaan. Jatkossa siis Mulderin ja Scullyn pitäisi olla mahdollisimman usein yhdessä eikä erikseen.

kimmel

Anderson ja Duchovny tosielämässä

18. William. Kun Carter nakkasi Mulderin ja Scullyn pojan pois sarjasta vain pari jaksoa ennen alkuperäistä loppua, hän varmaan uskoi, että katsojat unohtaisivat Williamin. Toisin kuitenkin kävi, ja Williamista tuli varsinainen virtahepo olohuoneessa. On aika korjata tämä vanha virhe. Koko sarjan tarina kaipaa Williamia, mutta ei niin, että Williamista tehdään Samanthan kaltainen MacGuffin.

19. Annetaan vastauksia eikä vain keksitä uusia kysymyksiä. Tätä samaa taisin toivoa jo viime kerralla. 25 vuoden jälkeen on aika antaa vastauksia.

20. Loppu. Näyttelijät ja muut tekijät eivät tästä enää nuorru. Ei kannata laskea sen varaan, että sarja palaa vielä joskus vuonna 2030. On aika päättää tämä tarina. Kunnolla ja lopullisesti.

The X-Filesin 11. kausi