Uuden kauden kirjoittajamiehistö on nyt koossa

youarehere

Carteria, Morganeita ja Wongia täydentää täysin kokematon kirjoittajakolmikko (ja se on aika pelottavaa).

The X-Filesin 11. kauden koko kirjoittajaporukka on nyt vahvistettu. Jo aiemmin uutisoitiin, että Glen Morgan ja James Wong kirjoittavat kumpikin kaksi uutta jaksoa ja Darin Morgan yhden. Itsestäänselvää on, että Carter kirjoittaa myös useampia jaksoja. Nyt kirjoittajanelikko on saanut lisätäydennystä. Jaksoja uudelle kaudelle kirjoittavat Gabe Rotter, Brad Follmer ja Benjamin Van Allen, joilla IMDB:n mukaan on lähinnä kokemusta erilaisista assistenttitehtävistä muttei varsinaisesta kirjoittamisesta. Vielä ei ole kerrottu, montako jaksoa kukin kolmikosta kirjoittaa tai montako jaksoa Carter kirjoittaa.

Poissa ovat siis Frank Spotnitz, Vince Gilligan, Howard Gordon ja muut tutut nimet. Herrojen kiireet tietäen se ei ole yllättävää, mutta pettymys se silti on. Yllättävää on, että  The X-Files ei pystynyt houkuttelemaan takaisin yhtään uutta nimeä suuresta ja menestyksekkäästä alumnijoukostaan jo edellisellä kaudella nähtyjen Morganien ja Wongin lisäksi. Edes David Duchovny ei ole halunnut palata käsikirjoitushommiin. Eikä joukossa ole taaskaan yhtään naiskirjoittajaa. Tämä on jo ehtinyt herättää kritiikkiä (IndieWire, Nerdist).

Syndikaatti

Herrakerho kokoontuu

Tässä vielä analyysini siitä, mitä nämä kirjoittajanimet saattavat tarkoittaa:

Chris Carter
Voi voi. Mitä tästä nyt voi enää sanoa. Kaikella todennäköisyydella sama vanha meno jatkuu. Carter vääntää mytologiaa miten haluaa ja kirjoittaa siinä sivussa jonkun kummallisen MOTW-jakson. Toivottavasti joku avittaa Carteria varsinkin mytologiajaksojen kanssa.

Glen Morgan
Glen Morgan on nyt suurin toivoni. Morgan yllätti minut täysin Home Again -jaksolla, jossa hän uskalsi nostaa kissan pöydälle ja kritisoida kovaäänisesti The X-Filesin surkeinta juonenkäännettä koskaan. Morgan on myös myöhemmin haastattelussa varovaiseen tyyliin arvostellut Carterin päätöstä pitää Mulder ja Scully mahdollisimman paljon erillään Carterin kirjoittamissa jaksoissa: hänestä Mulder ja Scully ovat ikonisia hahmoja, jotka katsojat haluavat nähdä yhdessä. Toivottavasti Morgan uskaltaa ottaa uudella kaudella entistä aktiivisemman roolin ja tuoda mielipiteensä rohkeasti esiin. Carterkin tuntuu nimittäin arvostavan miestä, sillä hän pyysi Morganin kymmenennen kauden vastaavaksi tuottajaksi. Lisäksi Morgan on kertonut olevansa yksi niistä harvoista ja valitusta, jolle Carter on kertonut suuren suunnitelmansa sarjan tulevaisuuden suhteen. Jostain syystä Morganin ura ei ole ollut läheskään niin loistokas kuin kykyjen perusteella pitäisi, joten toivottavasti Salaiset kansiot tuo miehen uralle uutta potkua.

dmgmcc

Darin Morgan, Glen Morgan ja Chris Carter 10. kautta mainostamassa

Darin Morgan
Glen Morganin kylkiäisenä mukaan uudelle kaudelle saatiin myös käsikirjoittajanero Darin Morgan. Morganin jaksosta tietää jo etukäteen, että se tulee olemaan klassikkokamaa. Mutta kaivaako Morgan tällä kertaa laatikostaan jonkun vanhan käsikirjoituksen päivitettäväksi vai luoko hän jotain uutta sarjaan varten? Ja nähdänkö Daggoo?

James Wong
Myönnän, että kun pari vuotta sitten ilmoitettiin nimenomaan parivaljakko Morgan&Wongin olevan ne henkilöt, jotka palaisivat The X-Filesin käsikirjoittajiksi kymmenennen kauden jaksoihin, uskoin kauden olevan tuhoon tuomittu. Kuinka Morgan ja Wong, jotka 1) eivät olleet kahteenkymmeneen vuoteen missään tekemisissä sarjan kanssa, 2) jotka oltuaan poissa kolmannen kauden ajan viittasivat kintaalla kauden aikana tapahtuneille asioille, ja 3) jotka neloskaudella halusivat vain sekottaa pakkaa ihan vain huvin vuoksi, voisivat mitenkään onnistua? Olin väärässä. Morgan ja Wong tekivät tällä kertaa kotiläksynsä. Wong on kertonut, kuinka hän esimerkiksi luki nettisivuilta The X-Filesin mytologian tapahtumista kirjoittaessaan Founder’s Mutation -jaksoa. Lopputulos oli, että sekä Morgan että Wong käsittelivät jaksoissaan paljon paremmin sarjan historiaa ja henkilöitä kuin itse Chris Carter. Toivottavasti Wong jatkaa tällä kaudella samaa linjaa, ja yhdistää jaksoissaan sekä mytologiaa että monsterijaksoa. Nyt kun Wong on verrytellyt Founder’s Mutationilla, voi odottaa, että hän pääsee kunnolla vauhtiin. Wong on kirjoittanut joitain todella hyviä jaksoja nykyiseen kotisarjaansa American Horror Storyyn, josta Ryan Murphy on myöntänyt Wongille vapautuksen Kansiot-keikan ajaksi. Wong oli jaksollaan myös ainoa, jonka jaksossa Mulder ja Scully olivat vanhassa kunnon FBI-agentin tutkijarooleissaan, joten ehkä tälläkin kertaa Morgan saa yhdisteltyä sopivalla tavalla nostalgiaa ja tuoretta otetta.

gmjw

Glen Morgan ja Wong 10. kauden ensi-illassa

Gabe Rotter, Brad Follmer ja Benjamin Van Allen
Siis ketkä? Gabe Rotter on toiminut erilaisissa assistenttihommissa The X-Filesin 9. kaudella, I Want to Believessa, The Lone Gunmen -sarjassa ja Carterin kuopatussa The After -sarjassa. Kymppikaudella Rotter toimi sarjan tuottajana. Brad Follmer toimi assistenttina The Lone Gunmen -sarjassa sekä Carterin henkilökohtaisena assistenttina The X-Filesissa 7. kauden puolivälistä sarjan loppuun asti. Nimettiinpä hänen mukaansa yksi sarjan hahmokin. Benjamin Van Allenin krediitit sisältävät ainoana kolmikosta useita 1013:n ulkopuolisia töitä: mies on toiminut sekalaisissa hommissa vähän siellä sun täällä, viimeksi The X-Filesin 10. kauden käsikirjoittajien assistenttina. Kenelläkään kolmikosta ei ole kokemusta käsikirjoittamisesta, paitsi Van Allenilla, joka on kirjoittanut vuosia sitten jonkun lyhytelokuvan. Vielä ei ole kerrottu, kirjoittaako kolmikko jaksoja yksin, pareittain, yhdessä toistensa kanssa vai veteraanikirjoittajien mentoroimana. Tämä olisi ratkaiseva tieto sen ennustamiseen, mitä on odotettavissa. Yksi käsikirjoituksista kuitenkin lienee Rotterin ja Follmerin jo 10. kautta varten kirjoittama MOTW-jakso.

Peräti kolmen täysin kokemattoman nimen palkkaaminen vaikuttaa jonkinlaiselta riskiltä: harva sarjan käsikirjoittaja on häikäissyt ensimmäisellä jaksollaan. Onko tässä joukko Carterin yes-miehiä, jotka tekevät, mitä Carter käskee? Kirjoittaako Carter uudelleen kolmikon jaksot, kuten hänellä oli aiemmin tapana tehdä? Ei tuomita etukäteen, mutta kyllä tämä vaikuttaa siltä, että nimekkäämpien käsikirjoittajien kieltäydyttyä on jouduttu kaapimaan tynnyrin pohjia. Olisin kaivannut mukaan kokeneita visionäärejä kuin ensikertalaisia täytejaksojen kirjoittajia. Toisaalta onhan Carter aiemminkin tunnistanut nousevia kykyjä ja antanut näille tilaisuuden.

No, vielä voi toivoa, että kokemattomien käsikirjoittajien jaksoja ohjaamaan palkattaisiin sentään joku oikea ohjaaja. Rob Bowman, tule takaisin!

Katso myös: The X-Files seksismikohun keskellä – miehinen kirjoittajatiimi kritiikin kohteena

Lähteet:
The X-Files Season 11 Writers Revealed: Who’s Back? Who’s Missing? TVLine 26.6.2017