Mulder ja Scully Kansioiden ulkopuolella

simpsonit5

David Duchovnyn ja Gillian Andersonin esiintymiset Mulderin ja Scullyn rooleissa eivät ole rajoittuneet The X-Filesiin.

Duchovny ja Anderson on nähty kuuluisissa rooleissaan kuitenkin varsin harvoin Salaisten kansioiden ulkopuolella. The X-Filespelien ja ensi viikolla julkaistavan kuunnelman lisäksi joitain esiintymisiä he ovat kuitenkin tehneet.

Simpsonit
Tunnetuin Mulderin ja Scullyn The X-Filesin ulkopuolisista esiintymisistä on tietysti Simpsonit-sarjan vuonna 1997 esitetty jakso The Springfield Files. Jaksossa Homer Simpson törmää metsässä ”perjantai-illan aaveeseen”, jota Mulder ja Scully saapuvat myös jahtaamaan. Andersonin ja Duchovnyn lisäksi jaksossa vierailee myös Leonard Nimoy.

 

Eek! the Cat (Eek!stravaganza)  
Jos Simpsonit-jakso pyörii Suomenkin televisiossa tasaiseen tahtiin, niin tämä Mulderin ja Scullyn esiintyminen on puolestaan lähes unohdettu. Eek! The Cat oli 1990-luvun puolivälissä FOX Kids -kanavalla pyörinyt animaatiosarja. Vuonna 1995 esitetyssä jaksossa Eek Space 9 kuullaan Duchovnya ja Andersonia pikaisissa äänirooleissa Mulderina ja Scullyna. Avaruusalus tipahtaa FBI:n päämajaan Scullyn silmien edessä. ”I believe! I believe!”, huutaa Scully Mulderille. Kohtauksesta on huonolaatuinen video.

Jimmy Kimmel Live!
Uudempaa The X-Files -parodiaa edustaa puolestaan tammikuussa 2016 Jimmy Kimmel Livessa nähty Andersonin ja Duchovnyn esiintyminen. Pätkässä Kimmelin esittämä agentti tapaa pahasti 1990-luvulle jämähtäneet Mulderin ja Scullyn. Lopuksi Mulder ja Scully päätyvät Kimmelin kehoituksesta muhinoimaan toimistopöydällä. Kimmelin parodia löytyy täältä.

 

Kevin & Bean
Vuonna 1995 Duchovny ja Anderson vierailivat Mulderin ja Scullyn rooleissa Kevin & Bean -radioshown jouluparodiassa. Klipissä Mulder epäilee joulupukin poroineen käyneen paikalla, mutta Scully on skeptinen. ”All i want is the truth… and a pony”, julistaa Mulder lopuksi. Kevin & Bean –klippi löytyy YouTubesta

Saturday Night Live
David Duchovny on isännöinyt Saturday Night Livea kahdesti, vuosina 1995 ja 1998. Jälkimmäisellä kerralla nähtiin sketsi (YouTube), jossa Mulder tapaa Will Ferrelin esittämän oikeusministeri Janet Renon. Reno lähentelee Mulderia ja hyökkää Scullyn kimppuun, kunnes Krycek (Nicholas Lea) ilmestyy paikalle tekokätensä kanssa.

ReBoot
Gillian Anderson on lisäksi vieraillut Scullyn, tai siis Data Nullyn, roolissa animaatiosarjan Reboot jaksossa Trust No One. Data Nullyn pari on jaksossa Fax Modem, mutta hahmon äänenä ei ole Duchovny.  Trust No One -jakso löytyy tietysti myös YouTubesta.

Modem ja Nully.jpg

Modem ja Nully

Late Night with David Letterman
Anderson esiintyy Scullyna myös David Lettermanin talk showssa vuonna 1999 esitetyssä parodiassa. Puhelimessa kuuluu myös Mulderin ääni, ja taustalla soi Mark Snown soundtrack. Letterman-pätkä löytyy täältä.

The Lone Gunmen
Keväällä 2001 esitetyssä The Lone Gunmen -sarjan jaksossa All About Yves vilahtaa David Duchovny lyhyessä kameoroolissa. Kohtauksessa Mulder tapaa parkkihallissa Jimmy Bondin. Kohtaus löytyy täältä.

lg9.png

Mulder kohtaa Jimmy Bondin

Lisäksi Anderson ja Duchovny ovat esiintyneet hahmojaan muistuttavissa rooleissa Ford Mondeon, Canal+:n (mainos 1, 2) ja australialaisen Lift-virvoitusjuoman (mainos 1, 2) mainoksissa.

Päivitys: lisätään tähän vielä Duchovnyn maaliskuussa 2018 tekemä muldermainen esiintyminen Full Frontal with Samantha Bee -showssa.